Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Cenergy: 174% άνοδος στα κέρδη και μερίδια αγοράς με λιγότερα κεφάλαια

Cenergy: 174% άνοδος στα κέρδη και μερίδια αγοράς με λιγότερα κεφάλαια
Πώς παίρνει έργα και ανταγωνίζεται τις Prysmian – Nexans
Σχετικά Άρθρα
Με λιγότερα κεφάλαια από τους ανταγωνιστές της η Cenergy παρουσίασε το 2022 τρείς φορές υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης ( κέρδη ) κατακτώντας πρωτιές και μερίδια αγοράς. Συγκεκριμένα, όπως επισήμανε η διοίκηση της Cenergy σε παρουσίαση της ΕΘΕ στο χρηματιστήριο η Cenergy κατέχει:

α) την πρώτη θέση στην αγορά υποβρύχιων καλωδίων ( inter – array cables ) ανάμεσα σε ανεμογεννήτριες σε υπεράκτια αιολικά πάρκα, κατέχοντας το 52,3% ( πλην Κίνας )

β ) στα καλώδια σύνδεσης αιολικών πάρκων με υποσταθμούς σε ακτές ή μεταξύ νησιών βρίσκεται στις 4 πρώτες εταιρείες με μερίδιο της τάξης του 21% – 22%. γ ) και στους υποθαλάσσιους αγωγούς μεταφοράς ορυκτών καυσίμων (πλην Ρωσίας και Κίνας) συγκαταλέγεται στις πέντε κορυφαίες διεθνώς βιομηχανίες με μερίδιο 10% - 20%. Για την επένδυση της μονάδας καλωδίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες θα εξεταστεί και εταίρος εφόσον ληφθει η επενδυτική απόφαση.

Σύγκριση με τους ανταγωνιστές

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το Bankingnews, η ελληνική πολυεθνική Cenergy το 2022 πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 1,4 δισ. ευρώ (31% ), προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη 137 εκατ. ευρώ (31%) ενοποιημένα καθαρά κέρδη 60, 4 εκατ. ευρώ ( 174,5% ), δείκτη καθαρό δανεισμό / ebidta 3,3 ενώ τα απασχολούμενα κεφάλαια ανήλθαν σε 214 εκατ. ευρώ.
Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο το οποίο εκτείνεται σε βάθος πενταετίας ανέρχεται πάνω απο 2 δις. ευρώ, η απόδοση επι των απασχολούμενων κεφαλαίων σε 14,9% , οι επενδύσεις ανά έτος ανέρχονται σε 45 εκατ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση ανέρχεται σε 664 εκατ. ευρώ.

Η ιταλική Prysmian, το 2022 είχε πωλήσεις 16 δις. ευρώ ( άνοδος 14% ), λειτουργικά κέρδη 1,4 δισ. ευρώ (52,5% ) καθαρά κέρδη 504 εκατ. ευρώ ( άνοδος 63,4% ) , δείκτη καθαρό δανεισμό /ebidta 0,95, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο ανέρχεται σε 8,4 δισ. ευρώ, οι επενδύσεις ανά έτος ανέρχονται σε 270 εκατ. ευρώ, η απόδοση επί των απασχολούμενων κεφαλαίων 20,1% και η κεφαλαιοποίηση σε 9,6 δις. ευρώ.

Η Γαλλική Nexans – η οποία επιχείρησε να εξαγοράσει τα Ελληνικά Καλώδια – το 2022 είχε πωλήσεις 8,3 δισ. ευρώ ( άνοδος13,6%), λειτουργικά κέρδη 395 εκατ. ευρώ, καθαρά κέρδη 248 κατ. ευρώ ( άνοδος 51,2% ) , η απόδοση επι των απασχολούμενων κεφαλαίων 20,5%, και ο δείκτης καθαρού δανεισμού πρός ebidta 0,20 . Μετά την εξαγορά μονάδας καλωδίων στην Κολομβία, προχώρησε σε δυο εξαγορές στον τομέα της ηλεκτρικοποίησης ( Φιλανδία και Βέλγιο ) με πωλήσεις 160 εκατ. ευρώ και 180 κατ. ευρώ αντίστοιχα. Η κεφαλαιοποίηση της ανέρχεται σε 3,93 δις. ευρώ.
Όπως τόνισε στην ΕΘΕ, ο διευθύνων σύμβουλος της Cenergy κ. Α. Αλεξίου, η αγορά της ηλεκτρικοποίησης στην Ευρώπη λόγω της μετάβασης αναμένεται να τριπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια, γι αυτό η ελληνική εταιρεία διαθέτει μακροχρόνιες συμβάσεις με διαχειριστές και διανομείς. Σ ότι αφορά την επένδυση μονάδας καλωδίων στις ΗΠΑ, όπως προαναφέρθηκε εφόσον η Δανέζικη Orsted επιλύσει τα θέματα με την αμερικανική πολιτεία, η ελληνική εισηγμένη θα παρουσιάσει το έργο σε επενδυτές.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης