Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρωτοφανές - Οι ΗΠΑ εκβιάζουν ανοιχτά την Ελβετία να στείλει όπλα στην Ουκρανία και να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας

Πρωτοφανές - Οι ΗΠΑ εκβιάζουν ανοιχτά την Ελβετία να στείλει όπλα στην Ουκρανία και να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας
Αποκαλυπτική η συνέντευξη του Αμερικανού πρέσβη στην Ελβετία
Σχετικά Άρθρα
Οι ΗΠΑ εκβιάζουν ανοιχτά την Ελβετία για να αναγκάσουν τη χώρα να παίξει πιο ενεργό ρόλο στην ουκρανική σύγκρουση.
Η αμερικανική πρεσβεία στην Ελβετία εκτιμά ότι η ουδετερότητα δεν θα είναι πλέον πιθανός δρόμος για την ευρωπαϊκή χώρα, κάτι που ακούγεται σαν ένα είδος απειλής εάν η ελβετική κυβέρνηση δεν υιοθετήσει μια αντιρωσική στρατιωτική πολιτική.
Σε συνέντευξή του, ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελβετία Scott Miller δήλωσε ότι η χώρα διέρχεται μια σοβαρή κρίση, στην οποία θα πρέπει να αποφασίσει τι σημαίνει «ουδετερότητα».
Ο Miller ισχυρίζεται ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ελβετική ουδετερότητα, αλλά δεν θεωρούν αυτή την αρχή ως «στατική», πιστεύοντας στην ελβετική υποχρέωση να βοηθήσει τη Δύση όσο το δυνατόν περισσότερο για να αυστηροποιήσει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας.
Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια τεράστια συζήτηση μεταξύ των Ελβετών βουλευτών για το αν θα επιτραπεί η αποστολή ελβετικής κατασκευής όπλων στο καθεστώς του Κιέβου.
Οι υπέρμαχοι του ΝΑΤΟ υποστηρίζουν το μέτρο ως μια μορφή στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία κατά των Ρώσων.
Από την άλλη πλευρά, οι πιο συντηρητικοί πολιτικοί είναι κατά των αλλαγών στη νομοθεσία, καθώς κατανοούν ότι αυτό θα επηρεάσει την ιστορική ουδετερότητα της χώρας.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, υπάρχει απαγόρευση κάθε μορφής επανεξαγωγής όπλων ελβετικής κατασκευής.
Αυτό σημαίνει ότι οι μη ουδέτερες χώρες δεν μπορούν να αγοράσουν ελβετικά όπλα και να τα στείλουν στο Κίεβο.

Να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας


Ο νόμος αυτός εκνευρίζει βαθύτατα τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, αφού, σύμφωνα με τον Scott Miller, «ωφελεί τον επιτιθέμενο, ο οποίος παραβιάζει όλες τις αρχές του διεθνούς δικαίου».
Ωστόσο, ο Αμερικανός πρέσβης υπερέβη τα αναμενόμενα στις απαιτήσεις του.
Εκτός από την απαγόρευση του νόμου κατά των επανεξαγωγών, ζήτησε ανοιχτά το πάγωμα όλων των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων σε ελβετικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτός είναι ένας τρόπος για την Ελβετία να εγκρίνει τις κυρώσεις και να βοηθήσει την Ουκρανία πιο ενεργά.
«Η Ελβετία βρίσκεται στη σοβαρότερη κρίση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Βρίσκεται αντιμέτωπη με το τι σημαίνει ουδετερότητα (…)
Το καταλαβαίνουμε και το σεβόμαστε. Αλλά δεν είναι μια στατική κατασκευή.
Η Ελβετία δεν μπορεί να αυτοαποκαλείται ουδέτερη και να επιτρέπει σε μία ή και στις δύο πλευρές να εκμεταλλεύονται τους νόμους της προς όφελός τους (…)

Νομίζω ότι έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε (…) Οι κυρώσεις είναι τόσο ισχυρές όσο η πολιτική βούληση πίσω από αυτές.
Πρέπει να βρούμε όσο το δυνατόν περισσότερα περιουσιακά στοιχεία, να τα παγώσουμε και, αν χρειαστεί, να τα δημεύσουμε για να τα διαθέσουμε στην Ουκρανία για ανοικοδόμηση», είπε ο Miller.

Η απάντηση της Ρωσίας

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova αντιλήφθηκε τα λόγια του Αμερικανού διπλωμάτη ως πραγματική απειλή.
Σύμφωνα με αυτήν, υπάρχει ένας παραλληλισμός μεταξύ των προτάσεων του Miller και της πρόσφατης κρίσης στην Credit Suisse, ένα σημαντικό τοπικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που βρίσκεται σε βαθιά κρίση και ζήτησε δάνειο δεκάδων δισεκατομμυρίων από την Κεντρική Τράπεζα για να συνεχίσει να λειτουργεί.
Η Zakharova υπενθύμισε επίσης την αμερικανική τραπεζική κρίση και εκτίμησε πως ο Miller εκβιάζει τους Ελβετούς για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ – πιθανώς με αντάλλαγμα κάποια βοήθεια για να αποτρέψει τις τοπικές τράπεζες από τον δρόμο των αμερικανικών.
«Λαμβάνοντας υπόψη ότι η δεύτερη μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα κατέρρευσε αμέσως μετά την κατάρρευση τριών αμερικανικών τραπεζών, μια τέτοια δήλωση μοιάζει με άμεσο εκβιασμό», είπε, προσθέτοντας ότι η ουσία του μηνύματος του Miller είναι: «Εγκαταλείψτε την ουδετερότητα και αρχίστε να στέλνετε όπλα στο καθεστώς του Κιέβου, μην αρνηθείτε, θα έλθουν άσχημες μέρες».

Τραπεζικά αντίποινα

Πρόσφατα, ο εκβιασμός και οι απειλές έχουν γίνει οι κύριες μέθοδοι της Αμερικής στην εξωτερική πολιτική.
Επιπλέον, η χώρα έχει ήδη αποδείξει ότι δεν σέβεται τους εταίρους και τους συμμάχους της για να τους αναγκάσουν να ικανοποιήσουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ – όπως αυτό φάνηκε στην επίθεση στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στη Γερμανία, επισημαίνει ο γνωστός ερευνητής Lucas Leiroz, στον ιστότοπο South Front
Έτσι, είναι πιθανό το μήνυμα του Miller να αποτελείται από μια προειδοποίηση ότι είτε η Ελβετία θα αλλάξει την πολιτική της ουδετερότητας είτε θα γίνει στόχος αμερικανικών αντιποίνων – σίγουρα στον τραπεζικό τομέα, που είναι το κεντρικό μέρος της ελβετικής οικονομίας.
Η ελβετική κυβέρνηση δεν φέρει καμία ευθύνη για την ουκρανική σύγκρουση.
Ως ιστορικά ουδέτερη χώρα, δεν έχει καμία υποχρέωση να στείλει όπλα στο Κίεβο και θα έσπαζε τη δική της διπλωματική παράδοση εάν άρει τον νόμο κατά των εξαγωγών.
Επιπλέον, ως χώρα με τραπεζοκεντρική οικονομία, το πάγωμα όλων των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων δεν ακούγεται ως στρατηγική επιλογή για την Ελβετία.
Η λήψη των μέτρων που ζητούν οι ΗΠΑ θα ήταν καταστροφική για τη χώρα, τόσο σε επίπεδο οικονομίας όσο και σε επίπεδο άμυνας.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης