Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ορατές οι 950 μονάδες στο χρηματιστήριο ή πτώση 16% - Προεξοφλημένα τα κέρδη της Εθνικής, στις 16/3 αυξάνει +0,50% η ΕΚΤ

Ορατές οι 950 μονάδες στο χρηματιστήριο ή πτώση 16% - Προεξοφλημένα τα κέρδη της Εθνικής, στις 16/3 αυξάνει +0,50% η ΕΚΤ
Επιταχύνεται το σενάριο διόρθωσης στο ελληνικό χρηματιστήριο
Η διεθνής αβεβαιότητα που έχει προκληθεί από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank θα επιταχύνει το σενάριο διόρθωσης της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς προς τις 950 μονάδες, το οποίο ωστόσο είχε δρομολογηθεί προς της τραπεζικής κρίσης στις ΗΠΑ, λόγω της αύξησης του πολιτικού ρίσκου στην Ελλάδα και της δημοσκοπικής κατολίσθησης της Νέας Δημοκρατίας.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 30% - 31%, και αν αποδεχθούμε ότι θα συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ που μπορεί να λάβει 10%, δεν μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση από τον πρώτο γύρο, καθώς απαιτείται τα κόμματα να συγκεντρώνουν το 46% των ψηφοφόρων.
Ακόμη και αν δεχτούμε ότι η Νέα Δημοκρατία στον δεύτερο γύρο θα πάρει 35% με 36%, σενάριο όχι πιθανό, θα καταφέρει να συγκεντρώσει μόλις 45 βουλευτές, χάνοντας και πάλι το στόχο της αυτοδυναμίας.
Η χρηματιστηριακή αγορά αρχίζει να αποτιμά όλα αυτά τα σενάρια, τα οποία θα μας οδηγήσουν στις 950 μονάδες.
Να σημειωθεί ότι τα υψηλά έτους στις 1.133 (1/3) μονάδες σε σχέση με τον καθοδικό στόχο των 950 μονάδων σημαίνει διόρθωση 16%.

Προεξοφλημένα τα καλά κέρδη της Εθνικής στη χρήση του 2022

Προεξοφλημένα είναι τα κέρδη της Εθνικής Τράπεζας για το 2022, τα οποία αναμένεται να προσεγγίσουν τα 835 – 850 εκατ. ευρώ και θα αποτελέσει μια ακόμη καλή χρονιά για την τράπεζα, η οποία έχει κεφαλαιοποίηση 4,3 δισ. ευρώ.
Που σημαίνει αποτίμηση με βάση την κεφαλαιοποίηση προς ίδια κεφάλαια (P/BV) 0,71x.
Όπως και η Eurobank, έτσι και η Εθνική Τράπεζα δεν θα διανείμει μέρισμα για το 2022 και εκ των πραγμάτων η διανομή κερδών μετατίθεται για την οικονομική χρήση του 2023 που θα διανεμηθεί το 2024 εφόσον διευθετηθεί το ζήτημα των senior bonds που κατέχουν οι τράπεζες από το πρόγραμμα «Ηρακλής».

Στις 16 Μαρτίου η ΕΚΤ αυξάνει +0,50% στο 3,50%

Παρά τις αναφορές της Goldman Sachs ότι η Fed μπορεί να μην αυξήσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φαίνεται ότι θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,50%, διαμορφώνοντας το βασικό στο 3,5%, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δείξει ότι εστιάζει στη μείωση του πληθωρισμού και όχι σε μια τραπεζική κρίση που για την ώρα δεν αγγίζει καθόλου την Ευρώπη.
Η ΕΚΤ θα συνεχίσει, όπως έχει αναφέρει η Lagarde (επικεφαλής ΕΚΤ), και θα επιμείνει στην πολιτική ελέγχου του πληθωρισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης