Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κόλαση πυρός - Τουλάχιστον 500 Ουκρανοί νεκροί από τη ρωσική προέλαση στο Donetsk, ο Zelensky εγκαταλείπει το Bakhmut

Κόλαση πυρός - Τουλάχιστον 500 Ουκρανοί νεκροί  από τη ρωσική προέλαση στο Donetsk, ο Zelensky εγκαταλείπει το Bakhmut
Το Donetsk επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά ο Ρώσος υπουργός Sergey Shoigu προκειμένου να επιθεωρήσει το μέτωπο των επιχειρήσεων – Οι Ουκρανοί μετρούν βαρύτατες απώλειες και εγκαταλείπουν το Bakhmut
Σχετικά Άρθρα
(upd 8) Ιδιαίτερης σφοδρότητας μάχες διεξάγονται στο Donetsk με τις απώλειες των Ουκρανών να είναι τρομακτικές ενώ το απόλυτα πολιορκημένο Bakhmut έχει σχεδόν καταληφθεί.
Οι Ουκρανοί υποφέρουν από έλλειψη πυρομαχικών, όπως έχει παραδεχθεί το Κίεβο, ενώ τα πλήγματα κυρίως του ρωσικού πυροβολικού είναι συντριπτικά.
Από τα πυρά του ρωσικού πυροβολικού και των αεροπορικών επιδρομών κοντά σε Vodyanoye, Ugledar και Novopol στο Donetsk καθώς και κοντά σε Shcherbaki και Kamenskoye της περιοχής Zaporozhye, οι Ουκρανοί είχαν βαριές απώλειες άνω των 80 ανδρών.
Το Donetsk επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά το Σάββατο (4/3/2023) ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergey Shoigu, ο οποίος επισκέφθηκε σημείο ελέγχου της δύναμης Vostok.
Στο Bakhmut δόθηκε εντολή σε αρχές και στρατιωτικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν την πόλη, αφού οι Wagner την έχουν σχεδόν καταλάβει, μετά την επιδρομή τους κυρίως από τα βορειο – ανατολικά.
Ο επικεφαλής της Wagner φωτογραφήθηκε μπροστά από φέρετρα Ουκρανών στρατιωτικών, αναγνωρίζοντας πως πολέμησαν με γενναιότητα στην πόλη - ορόσημο.
Κατεπειγόντως πυροβολικό ζήτησε ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky καθώς η κατάσταση του ουκρανικού στρατού είναι δραματική.
Όσον αφορά στο Bakhmut ο Zelensky έχει προκρίνει τη λύση της «στρατηγικής υποχώρησης» καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις στην πόλη είναι εγκλωβισμένες.

Εγκαταλείπουν το Bakhmut οι Ουκρανοί

Ο πρώην γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας Yuri Lutshenko έκανε γνωστή την εντολή να εγκαταλείψει το Bakhmut, όπου υπηρετεί ως χειριστής drone.
«Έλαβα προσωπική εντολή να εγκαταλείψω τη μονάδα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στο Bakhmut και να συνεχίσω την υπηρεσία μου στην εδαφική άμυνα.
Η μονάδα όπου υπηρέτησα για 110 μέρες και νύχτες μεταφέρθηκε επίσης σε άλλη κατεύθυνση.
Η εφαρμογή και των δύο διαταγών παρακολουθείται συνεχώς για αναφορά στο γραφείο του Προέδρου», έγραψε στα social media.
Να σημειωθεί ότι επέκρινε τη διαταγή, χαρακτηρίζοντάς την «μικρή πολιτική προδοσία» αλλά πρόσθεσε πως θα την εκτελέσει.
Παράλληλα, επέπληξε τους «φίλους του Zelensky» που δεν βιάστηκαν να πάρουν τη θέση του στην πρώτη γραμμή.
Ο Lutshenko ήταν ο Γενικός Εισαγγελέας της Ουκρανίας από το 2016 έως το 2019.
Όπως έχει αναφέρει ο ιδρυτής των Wagner Yevgeny Prigozhin, η πόλη είναι ουσιαστικά περικυκλωμένη.
Απευθύνθηκε μάλιστα στον Volodymyr Zelensky και του ζήτησε να παραδώσει την πόλη, προκειμένου να σωθούν ζωές Ουκρανών στρατιωτικών.

Στρατηγική υποχώρηση από Bakhmut

O ιδρυτής των Wagner, ζήτησε από τον Zelensky να δοθεί η εντολή να υποχωρήσουν οι ουκρανικές δυνάμεις για να σωθούν οι ζωές στρατιωτών.
«Μονάδες των Wagner έχουν πρακτικά περικυκλώσει τη Bakhmut. Μόνο μία διαδρομή έχει απομείνει», είπε.
«Οι διάδρομοι κλείνουν», τόνισε.
Σύμφωνα με τους Wagner οι Ουκρανοί έχουν καταστρέψει την πλειονότητα των γεφυρών που οδηγούν μέσα και έξω από το κέντρο της πόλης.
Όπως έχει προαναφερθεί, ο Zelensky και κορυφαίοι Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν ήδη αποφασίσει μία «στρατηγική απόσυρση» - ή στην πραγματικότητα μια υποχώρηση - καθώς οι καλύτερα οπλισμένες και αριθμητικά ανώτερες ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την πόλη.
Το Κίεβο έχει χρησιμοποιήσει τις καταστροφικές σκηνές από το Bakhmut για να πιέσει τους δυτικούς υποστηρικτές του για περισσότερες οβίδες πυροβολικού και βαρύτερο οπλισμό άμεσα.
bakhmut_map.JPG
Ο Prigozhin με φέρετρα Ουκρανών

Ο Prigozhin δημοσιοποίησε βίντεο που απεικονίζει φέρετρα με τις σορούς Ουκρανών στρατιωτών στο Bakhmut που επαναπατρίζονται σε περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο του Κιέβου.
Στο βίντεο ο Prigozhin που εμφανίζεται ντυμένος με στρατιωτικά ρούχα, λέει: «Στέλνουμε άλλο ένα φορτίο με μαχητές του ουκρανικού στρατού στην πατρίδα τους. Πολέμησαν γενναία, και πέθαναν. Αυτός είναι ο λόγος που το τελευταίο φορτηγό θα τους μεταφέρει πίσω στην πατρίδα τους».
Τα πλάνα δείχνουν άνδρες με στολή να μπήγουν καρφιά σε κλειστά ξύλινα φέρετρα και να τα φορτώνουν σε ένα φορτηγό.
Ο Prigozhin έχει κατ΄επανάληψη πλέξει το εγκώμιο του ουκρανικού στρατού ως ενός άξιου και ικανού αντιπάλου. Τρομακτικές οι απώλειες των Ουκρανών στο Donetsk

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχασαν περίπου 500 στρατιωτικούς στις σκληρότατες μάχες που διεξάγονται στην κατεύθυνση του Donetsk, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Κατά τη ρωσική προέλαση στην περιοχή, καταστράφηκαν επίσης ένα άρμα μάχης, τρία οχήματα μάχης πεζικού, 10 οχήματα, τρία πυροβόλα D - 20 και ένα οβιδοβόλο M777 αμερικανικής κατασκευής.

Στο Donetsk o Shoigu

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergey Shoigu μετέβη το Σάββατο (4/3/2023) στη ζώνη των επιχειρήσεων και επιθεώρησε το σημείο ελέγχου μιας μονάδας της ομάδας Vostok νότια του Donetsk, όπου ενημερώθηκε για την κατάσταση από τον διοικητή της δύναμης.
Σύμφωνα με τη Μόσχα, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας εστίασε στην οργάνωση της υποστήριξης των στρατευμάτων, συμπεριλαμβανομένης της στέγασης και των υποδομών.
Ο Shoigu ευχαρίστησε τους στρατιωτικούς για το έργο που επιτελούν στη ζώνη της ειδικής επιχείρησης και τους απένειμε παράσημα.
«Πολεμάτε γενναία! Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει.
Ελπίζω πολύ ότι θα συνεχίσετε να υπηρετείτε πιστά τη χώρα μας», είπε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας στους στρατιώτες, ευχόμενος να επιστρέψουν στην πατρίδα τους ασφαλείς.

Zelensky: Χρειαζόμαστε κατεπειγόντως πυροβολικό

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στερούνται πυροβολικού, πυρομαχικών, μαχητικών αεροσκαφών και αρμάτων μάχης, δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Λετονό ομόλογό του Egils Levits στο Lviv ο Zelensky ισχυρίστηκε ότι, λόγω της έλλειψης όπλων και πυρομαχικών, η Δύση πρέπει να επιταχύνει τις αποστολές όπλων στην Ουκρανία.
«Το πυροβολικό είναι το νούμερο ένα πράγμα που χρειαζόμαστε. Και συστήματα και πυρομαχικά και οβίδες σε μεγάλες ποσότητες», είπε ο Zelensky.
Ισχυρίστηκε ότι η Ουκρανία χρειάζεται πυροβολικό όχι για να χτυπήσει το ρωσικό έδαφος, αλλά για να πάρει πίσω περιοχές, τις οποίες το Κίεβο εξακολουθεί να θεωρεί δικές του.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στο έλλειμμα μαχητικών αεροσκαφών.

Rheinmetall: 100 Leopard 1 από την Ελβετία 

Η γερμανική αμυντική εταιρεία Rheinmetall σκοπεύει να αγοράσει σχεδόν 100 άρματα μάχης Leopard 1 από την ελβετική Ruag για περαιτέρω αποστολή στην Ουκρανία, γράφει η εφημερίδα Tages-Anzeiger.
Το 2016, η Ruag αγόρασε 96 άρματα μάχης Leopard 1 A5 που ήταν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Αυτά τα άρματα κατασκευάστηκαν στην Ιταλία, όπου βρίσκονται ακόμα.
Η ελβετική εταιρεία σχεδίαζε είτε να μεταπωλήσει πλήρως τον εξοπλισμό είτε τα ανταλλακτικά τουw.
Τώρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, τα παλιά τανκς έχουν γίνει περιζήτητα λόγω των μαχών στην Ουκρανία.
Ένας εκπρόσωπος της Ruag επιβεβαίωσε το αίτημα της Rheinmetall.
Σύμφωνα με αυτήν, η γερμανική εταιρεία κατέστησε σαφές ότι μετά την επεξεργασία τα άρματα μάχης θα παραδοθούν στην Ουκρανία.
Παράλληλα, όπως διευκρινίζεται στο δημοσίευμα, η Κρατική Γραμματεία Οικονομικών της Ελβετίας (SECO) για νομικούς λόγους άσκησε βέτο στην υλοποίηση αυτής της συναλλαγής.
Την προηγούμενη μέρα, το γερμανικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι είχε στείλει αίτημα στη Βέρνη για την αγορά του Leopard 2.
Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι αυτά τα άρματα μάχης δεν θα αποσταλούν στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, καθώς «η Bundeswehr (σ.σ.γερμανικός στρατός) προσπαθεί να βελτιώσει τα αποθέματά της».

Μήνυμα Medvedev στη Γερμανία

Σαφή προειδοποίηση στη Γερμανία απηύθυνε ο αναπληρωτής επικεφαλής του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Dmitry Medvedev.
Δήλωσε ότι εάν η γερμανική εταιρεία Rheinmetall αποφασίσει να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, τότε θα αντιμετωπιστεί από τη Ρωσία με πυραύλους Kalibr.
«Η αναφορά για την κατασκευή του εργοστασίου τανκς Rheinmetall στη Malorossiya (γεωγραφικός και ιστορικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει περιοχές που αποτελούν κυρίως μέρος της σημερινής Ουκρανίας) μοιάζει με πρωτόγονο τρολάρισμα του καθεστώτος του Κιέβου.
Εάν οι Fritzs (υποτιμητικός όρος που χρησιμοποιείται για τους Γερμανούς) αποφασίσουν να κατασκευάσουν στα σοβαρά - αν και είναι ρεαλιστές άνθρωποι - θα το περιμένουμε με ανυπομονησία.
Θα εγκαινιαστεί δεόντως με πυραύλους Kalibr και άλλους μηχανισμούς», έγραψε ο Medvedev στο Telegram.
Στις 9 Φεβρουαρίου, ο επικεφαλής της Rheinmetall, Armin Papperger, δήλωσε στη Handelsblatt ότι η εταιρεία είναι «έτοιμη να μεταφέρει μια εγκατάσταση στην Ουκρανία για τη συναρμολόγηση των τανκς Panther, μόλις τελειώσει ο πόλεμος», εφόσον λάβει την έγκριση της γερμανικής κυβέρνησης.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο

Βαριές οι απώλειες των Ουκρανών στο Donetsk – Τουλάχιστον 500 οι νεκροί

Εγκαταλείπουν το Bakhmut με διαταγές από το γραφείο του Zelensky

Οι δυνάμεις «Κέντρο» του ρωσικού στρατού διεξήγαγε επιθετικές επιχειρήσεις στο Krasny Liman, προκαλώντας απώλειες έως και 150 στρατιωτών και κατέστρεψε ένα Grad MLRS.
Οι Ρώσοι επιτέθηκαν με πυροβολικό και αεροπορία σε θέσεις κοντά στη Yampolovka στο Donetsk και στο Chervonopopovka και στο Kuzmino στη Λαϊκή Δημοκρατία του Lugansk.


Τα ρωσικά στρατεύματα εξολόθρευσαν περισσότερους από 70 Ουκρανούς στρατιωτικούς και κατέστρεψαν δύο οβιδοβόλα στην Kherson.

Ρωσική επιθετική επιχείρηση στο Kupyansk διέσπασε την ουκρανική διάταξη, πάνω από 90 οι απώλειες για τις δυνάμεις του Κιέβου

Η ρωσική ειδική δύναμη Vostok επιτέθηκε στις ουκρανικές δυνάμεις κοντά στο νότιο Donetsk και το Zaporozhye

Από τα πυρά του ρωσικού πυροβολικού και των αεροπορικών επιδρομών κοντά σε Vodyanoye, Ugledar και Novopol στο Donetsk καθώς και κοντά σε Shcherbaki και Kamenskoye της περιοχής Zaporozhye, οι Ουκρανοί είχαν βαριές απώλειες άνω των 80 ανδρών.

Η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε ένα ουκρανικό ελικόπτερο Mi-8, 12 ρουκέτες HIMARS και 11 drones.
donbass_2.jpg
bakh.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης