Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, ο πληθωρισμός στο επίκεντρο - O DAX -0,5%

Πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, ο πληθωρισμός στο επίκεντρο - O DAX -0,5%
Οι επενδυτές στην Ευρώπη, καθώς και στις ΗΠΑ, έχουν αρχίσει να ανησυχούν ότι το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί περισσότερο
Σχετικά Άρθρα
Υπό πίεση διαπραγματεύονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, καθώς ο υψηλός δομικός πληθωρισμός προβληματίζει τους επενδυτές.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,5% στις 15.236 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει πτώση 0,1% στις 7.909 μονάδες.
Στις 7.213 μονάδες με απώλειες 0,4% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημειώνει οριακές μεταβολές στις 27.235 μονάδες.
O ΙBEX 35 στη Μαδρίτη σημειώνει άνοδο 0,4% στις 9.288 μονάδες.
Πτώση 0,6% σημειώνουν τα futures των δεικτών της Wall Street.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια σημειώνει οριακές μεταβολές στις 2.275 μονάδες.
Το φυσικό αέριο παραμένει στάσιμο στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF Απριλίου στα 48 ευρώ στο +2%.
Άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου.
To brent ενισχύεται 0,3% στα 84,56 δολ. το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό +0,4% στα 77,98 δολ. το βαρέλι.
Οι επενδυτές στην Ευρώπη, καθώς και στις ΗΠΑ, έχουν αρχίσει να ανησυχούν ότι το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, επιβαρύνοντας τη μελλοντική ανάπτυξη, καθώς ο πληθωρισμός έχει αποδειχθεί δύσκολο να τιθασευτεί.
Οι αγορές έχουν τιμολογήσει πλήρως μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στα μέσα Μαρτίου και εξετάζουν το ενδεχόμενο να υπάρξει άλλη μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάιο.

Στο 8,5% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο του 2023

Στο 8,5% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο του 2023, από 8,6% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με μια έκτακτη εκτίμηση της Eurostat, της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της ευρωζώνης, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Φεβρουάριο (15,0%, έναντι 14,1% τον Ιανουάριο), ακολουθούμενα από την ενέργεια (13,7%, έναντι 18,9% τον Ιανουάριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (6,8%, έναντι 6,7% τον Ιανουάριο) και τις υπηρεσίες (4,8%, έναντι 4,4% τον Ιανουάριο).
Ωστόσο, ο πυρήνας του πληθωρισμού αυξήθηκε στο 5,6% ετησίως από 5,3% προηγουμένως, καθώς αυξήθηκαν οι πιέσεις τόσο από τις υποσυνιστώσες των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών όσο και από τις υπηρεσίες.
Πιο ανησυχητικά, η τελευταία, η οποία είχε επιδείξει κάποια σταθερότητα τους τελευταίους πέντε μήνες και είναι πιθανό να είναι η πιο κολλώδης συνιστώσα του πληθωρισμού, επιταχύνθηκε αισθητά στο 4,8% ετησίως από 4,4%.
Επιπλέον, η συνιστώσα των τροφίμων δεν έδειξε ακόμη σημάδια ανακούφισης, καθώς επιταχύνθηκε στο 15% ετησίως από 14,1%, φθάνοντας σε νέο ιστορικό υψηλό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης