Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Ιστορική συμφωνία με τα Εμιράτα για αεροσκάφη L-15 - «Εισβολή» στο παραδοσιακό προπύργιο των ΗΠΑ

Κίνα: Ιστορική συμφωνία με τα Εμιράτα για αεροσκάφη L-15 - «Εισβολή» στο παραδοσιακό προπύργιο των ΗΠΑ
Η αγορά του L-15 είναι σημαντική διότι είναι η πρώτη φορά που τα ΗΑΕ, παραδοσιακός σύμμαχος των ΗΠΑ, αγοράζουν κινεζικό στρατιωτικό αεροσκάφος σταθερών πτερύγων
Σχετικά Άρθρα
Στην υπογραφή μίας ιστορικής συμφωνίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προχώρησε η Κίνα για τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη L-15 καθώς το Πεκίνο "εισβάλλει" σε ένα παραδοσιακό προπύργιο των ΗΠΑ.
Η αεροπορική βιομηχανία της Κίνας ανακοίνωσε στις 21 Φεβρουαρίου ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν συμφωνία για την εξαγωγή προηγμένων εκπαιδευτικών αεροσκαφών L-15 που αναπτύχθηκαν στο εσωτερικό της χώρας.
Η ανακοίνωση έρχεται ένα χρόνο αφότου το Υπουργείο Άμυνας των ΗΑΕ δήλωσε για πρώτη φορά ότι ήθελε να υπογράψει σύμβαση με την China National Aero-Technology Import & Export Corporation (CATIC) για την προμήθεια των εκπαιδευτικών και ελαφρών μαχητικών αεροσκαφών L-15, με δυνατότητα αγοράς άλλων 36 αεροσκαφών αργότερα.
Το τελευταίο σύμφωνο έρχεται ακόμη και ενώ ένα μοντέλο του αεροσκάφους L-15 με δυνατότητες εναέριου ανεφοδιασμού εκτίθεται επί του παρόντος στην αμυντική έκθεση IDEX 2023 στο Άμπου Ντάμπι, ανέφεραν τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης Global Times.
Η αγορά του L-15 είναι σημαντική διότι είναι η πρώτη φορά που τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, παραδοσιακός σύμμαχος των ΗΠΑ, αγοράζουν κινεζικό στρατιωτικό αεροσκάφος σταθερών πτερύγων.
Προηγουμένως, η Κίνα παρουσίασε το προηγμένο εκπαιδευτικό αεροσκάφος L-15 στην αεροπορική έκθεση του Ντουμπάι 2021, σύμφωνα με πληροφορίες, για να προωθήσει το εκπαιδευτικό της αεροσκάφος σε χώρες της Μέσης Ανατολής. Λίγους μήνες αργότερα, τα ΗΑΕ ανακοίνωσαν, στο τέλος των εκθέσεων UMEX και SIMTEX, ότι τελικά θα αγοράσουν το αεροσκάφος.
"Το L-15 είναι ένα προηγμένο εκπαιδευτικό αεροσκάφος και ένα ελαφρύ μαχητικό αεροσκάφος και θεωρείται μία από τις τελευταίες τεχνολογίες στον τομέα αυτό", δήλωσε τότε ο συνταγματάρχης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΑΕ Abdulnaser Al Humeidi, επίσημος εκπρόσωπος της έκθεσης UMEX και SIMTEX.

Τι είναι το L-15

Το L-15 είναι μια διθέσια, δικινητήρια υπερηχητική πλατφόρμα που κατασκευάστηκε για να καλύψει τη ζήτηση για εκπαίδευση πιλότων.
Το αεροσκάφος φέρεται να παρέχει αυξημένη ασφάλεια στους πιλότους, ενώ παράλληλα μειώνει τα έξοδα εκπαίδευσης σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές.
Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας της Κίνας Fu Qianshao μιλώντας στους Global Times, τόνισε ότι ο μηχανισμός ελέγχου πτήσης fly-by-wire και η εξαιρετική ικανότητα ελιγμών του L-15 το καθιστούν ένα εξαιρετικό εκπαιδευτικό αεροσκάφος.
Ο Fu εξήρε περαιτέρω το αεροσκάφος υποστηρίζοντας ότι πολλοί πιλότοι που έχουν πετάξει το L-15 πιστεύουν ότι είναι ισάξιο με μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης γενιάς. Δήλωσε επίσης ότι το L-15 είναι το πιο τεχνολογικά προηγμένο εκπαιδευτικό αεροσκάφος στον κόσμο όσον αφορά τον δομικό και αεροδυναμικό σχεδιασμό, τον κινητήρα, το σύστημα ελέγχου, τα ηλεκτρονικά συστήματα και το ραντάρ.
Με ωφέλιμο φορτίο 3.000 kg, το εκπαιδευτικό αεροσκάφος L-15 διαθέτει έξι σημεία προσάρτησης όπλων. Μπορεί να μεταφέρει εξωτερικά πυραύλους αέρος-αέρος, πυραύλους αέρος-επιφανείας και βόμβες ακριβείας, μεταξύ άλλων όπλων.
Το L-15 θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τα ΗΑΕ τόσο ως εκπαιδευτικό όσο και ως ελαφρύ επιθετικό αεροσκάφος, λόγω των δυνατοτήτων του τελευταίου.
Σε ανακοίνωση τύπου της AVIC αναφέρεται ότι το L-15 είναι ένα νέας γενιάς ελαφρύ επιθετικό και εκπαιδευτικό αεροσκάφος μάχης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση πιλότων για μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης και πέμπτης γενιάς. Αυτό μπορεί να είναι σημαντικό καθώς τα ΗΑΕ υπέγραψαν μια ιστορική συμφωνία για την αγορά 4,5ης γενιάς μαχητικών αεροσκαφών Rafale τον Δεκέμβριο του 2021.
Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι ότι αυτή η συμφωνία εξαγωγής αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την προσέγγιση της Κίνας στον Περσικό Κόλπο και την περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η «εισβολή» της Κίνας στο προπύργιο των ΗΠΑ

Όταν η Κίνα έκανε το ντεμπούτο του L-15 στην έκθεση Expo 2021 του Ντουμπάι, το αεροσκάφος προωθήθηκε με προσοχή στις χώρες της Μέσης Ανατολής, μια αγορά με τεράστιες δυνατότητες, σημειώνει το Eurasian Times.
Τότε, εκπρόσωπος της China National Aero-Technology Import & Export Corporation (CATIC) δήλωσε: "Η παρουσία του L-15 στην αεροπορική έκθεση του Ντουμπάι αναμένεται να προσελκύσει πιθανούς μακροπρόθεσμους πελάτες για την Κίνα", τονίζοντας την ικανότητα του L-15 να λειτουργεί τόσο ως εκπαιδευτικό όσο και ως πλατφόρμα επίθεσης.
Μέχρι στιγμής, η Ζάμπια είναι ο μοναδικός ξένος αγοραστής του κινεζικού αεροσκάφους L-15. Ωστόσο, η περαιτέρω και ουσιαστική διείσδυση στην αγορά δεν έχει ακόμη συμβεί και οι χώρες του Περσικού Κόλπου παρουσιάζουν μια μεγάλη ευκαιρία.
Η Κίνα δεν έχει δηλώσει ότι θέλει να επεκτείνει την παρουσία της στην περιοχή, μεταξύ άλλων με την εξαγωγή στρατιωτικού υλικού. Υπέγραψε επίσης συμφωνία με τα ΗΑΕ το 2021 για να ανοίξει τον πρώτο περιφερειακό κόμβο διανομής για την εφοδιαστική αεροσκαφών στο Άμπου Ντάμπι.
Αν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παραδοσιακά στηρίζονταν στις Ηνωμένες Πολιτείες για τις στρατιωτικές τους ανάγκες, υπήρξε μια ορατή αλλαγή πολιτικής με στόχο τη διαφοροποίηση των επιλογών.
Αυτό φάνηκε για πρώτη φορά όταν το βασίλειο των Εμιράτων απείλησε να τραβήξει την πρίζα από τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ για το F-35 και υπέγραψε μια "ιστορική" συμφωνία με τη γαλλική κατασκευάστρια εταιρεία Dassault Aviation για 4 μαχητικά αεροσκάφη Rafale 5ης γενιάς.
Η Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων διαθέτει κυρίως αμερικανικής κατασκευής μαχητικά F-16 και γαλλικής κατασκευής Mirage.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης