Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σκορδίλης για τα 7,7 Ρίχτερ στην Τουρκία: Ισχυροί σεισμοί μπορούν να επηρεάσουν γειτονικές περιοχές

Σκορδίλης για τα 7,7 Ρίχτερ στην Τουρκία: Ισχυροί σεισμοί μπορούν να επηρεάσουν γειτονικές περιοχές
Δεν υπάρχει κάποια ένδειξη για αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα είπε ο κ.Σκορδίλης
Σχετικά Άρθρα
Την θέση πως πάντα οι ισχυροί σεισμοί μπορούν να επηρεάσουν γειτονικές περιοχές διατύπωσε ο καθηγητής Σεισμολογίας, Μ. Σκορδίλης, ο οποίος πάντως σημείωσε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ένδειξη για αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα με αφορμή τους διαδοχικούς σεισμούς μεγέθους 7,7 και 7,6 Ρίχτερ στη νοτιοανατολική Τουρκία.
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κ.Σκορδίλης υποστήριξε ότι «δεν ήταν ουσιαστικά στο ίδιο ρήγμα, αλλά στον ίδιο τεκτονικό σχηματισμό. Και οι δύο σεισμοί ήταν πολύ ισχυροί και γι’αυτό έχουμε και όλα αυτά τα φαινόμενα».
Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης νέου σεισμού σε Κύπρο και Ελλάδα ο κ. Σκορδίλης είπε ότι «συνήθως αυτοί οι ισχυροί σεισμοί μπορούν να επηρεάσουν γειτονικές περιοχές και ευρύτερες περιοχές.
Επομένως, υπό αυτή την έννοια, είναι μία πιθανότητα που θα πρέπει να την έχουμε υπόψη μας».

Αλληλεπίδραση

Όπως είπε ο κ.Σκορδίλης, υπάρχει αλληλεπίδραση και σε άλλες περιοχές υπενθυμίζοντας πώς επηρέασε ο σεισμός στην Πάρνηθα με τον σεισμό των 7,6 Ρίχτερ στο Ισμίρ της Τουρκίας και μετέπειτα στο Βόρειο Αιγαίο.
«Υπό αυτή την έννοια, θα μπορούσε ένας τέτοιος σεισμός, σαν αυτούς που έγιναν προχθές να επηρεάσουν την περιοχή.
Γι’ αυτό και χρειάζεται προσοχή.
Προς το παρόν πάντως δεν έχουμε κάποια ένδειξη για αυξημένη δραστηριότητα σε κανένα άλλο χώρο έξω από τους σεισμογόνους χώρους των δύο αυτών μεγάλων σεισμών» υποστήριξε ο σεισμολόγος.
2_23.jpg
Ευθύνες στους κατασκευαστές

Αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα στις περιοχές που επλήγησαν από τα χτυπήματα του Εγκέλαδου δήλωσε ότι «αν και αυτή τη στιγμή μετρώνται πληγές, θα πρέπει κάποια στιγμή να καταλογιστούν και ευθύνες».
«Το να υπάρχουν τέτοιες μεγάλες καταστροφές στην περιοχή, θα πρέπει προφανώς να αποδοθούν στην ισχύ των δύο σεισμών, αλλά και στην κακή ποιότητα των κατασκευών» είπε ο κ.Σκορδίλης, ο οποίος διερωτήθηκε εάν οι κατασκευές αυτές φτιάχτηκαν σύμφωνα με κάποιον παλιό, ατελή αντισεισμικό κανονισμό, ή εάν κάποιες οικοδομές φτιάχτηκαν κατά παράβαση κάθε κανονισμού.
Το γεγονός ότι μιλάμε για πολυκατοικίες στις οποίες υπήρχε ένα σωρό κόσμος, ο οποίος αγνοούσε προφανώς αυτό τον κίνδυνο συνιστά, τρόπον τινά έγκλημα. Δεν ξέρω αν ήταν έγκλημα εκ προθέσεως ή από άγνοια» είπε ο κ. Σκορδίλης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης