Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Συνομιλίες με Γαλλία και Γερμανία για την αποφυγή εμπορικού πολέμου λόγω των πράσινων επιδοτήσεων

tags :
ΗΠΑ: Συνομιλίες με Γαλλία και Γερμανία για την αποφυγή εμπορικού πολέμου λόγω των πράσινων επιδοτήσεων
Στις ΗΠΑ θα μεταβούν για να συζητήσουν το καθεστώς των πράσινων επιδοτήσεων ο Bruno Le Maire και ο Robert Habeck
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire θα μεταβεί σε συναντήσεις με ομολόγους του στην Ουάσιγκτον την Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2023, απαιτώντας περισσότερη διαφάνεια από την κυβέρνηση του προέδρου Joe Biden σχετικά με τις επιδοτήσεις της πράσινης βιομηχανίας, προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση των διατλαντικών εμπορικών εντάσεων.
Ο Le Maire και ο Robert Habeck, ο οποίος διευθύνει το χαρτοφυλάκιο οικονομίας της Γερμανίας, θα συναντηθούν με Αμερικανούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένης της υπουργού Οικονομικών Janet Yellen , στο πλαίσιο της απάντησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Πράξη Μείωσης του Πληθωρισμού (IRA) του Biden, η οποία περιλαμβάνει περίπου 500 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέες δαπάνες και φορολογικές ελαφρύνσεις για μια δεκαετία.
Η Γαλλία υπήρξε ένας από τους πιο ηχηρούς επικριτές της νομοθεσίας-ορόσημο, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να ξαναγράψει άδικα τους κανόνες της παγκοσμιοποίησης και να προσελκύσει θέσεις εργασίας και επενδύσεις μακριά από την Ευρώπη.
Οι ΗΠΑ έχουν ήδη προσφέρει φορολογικές πιστώσεις για τα εμπορικά οχήματα ευρωπαϊκής κατασκευής και οι δύο πλευρές συζητούν μια πιθανή συμφωνία για τα ορυκτά και τις κρίσιμες πρώτες ύλες που θα αντιμετωπίζει την ΕΕ ως εταίρο ελεύθερου εμπορίου.

Ελιγμοί και οι διαβουλεύσεις

Πέρα από αυτές τις εξαιρέσεις, υπάρχει μικρό περιθώριο ελιγμών, γι' αυτό και ο LeMer θα πιέσει τις ΗΠΑ να δεσμευτούν σε άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της διαφάνειας σχετικά με τη βιομηχανική πολιτική του Biden, δήλωσαν αξιωματούχοι από το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Περισσότερη διαφάνεια σχετικά με τις ποσότητες και τους δικαιούχους των αμερικανικών επιδοτήσεων θα αποτρέψει τις βιομηχανικές εταιρείες από το να παίζουν τις ΗΠΑ και την ΕΕ μεταξύ τους για να πιέσουν τις κυβερνήσεις για το μέγιστο ποσό δημόσιας χρηματοδότησης, είπαν οι αξιωματούχοι.
Τόνισαν επίσης ότι η μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τα μέτρα των ΗΠΑ θα βοηθούσε την ΕΕ να προσαρμόσει τις προσπάθειές της και να εξασφαλίσει ευθυγραμμισμένη στήριξη για τις εταιρείες εκατέρωθεν του Ατλαντικού που ανταγωνίζονται στην ίδια αγορά.

Πολυάσχολο πρόγραμμα

Παράλληλα με την Yellen o Γαλλος και ο Γερμανός αξιωματούχος θα συναντηθούν με την Υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Jan Reimundo, την Εμπορική Αντιπρόσωπο Katherine Tai και αξιωματούχους του Λευκού Οίκου.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η ΕΕ παρουσίασε ήδη έναν οδικό χάρτη για το πώς σχεδιάζει να διατηρήσει τις βιομηχανίες της ανταγωνιστικές, καθώς το μπλοκ προσπαθεί να καλύψει τις τεράστιες επιδοτήσεις που προσφέρουν οι ΗΠΑ και η Κίνα για τις εγχώριες πράσινες τεχνολογίες.
Ο LeMer εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις προτάσεις αυτές, οι οποίες θα ενισχύσουν την εθνική στήριξη των εταιρειών μέσω επενδυτικών ενισχύσεων και φορολογικών πιστώσεων, ενώ παράλληλα θα αξιοποιήσουν κοινά ευρωπαϊκά κονδύλια για τη χρηματοδότηση σημαντικών έργων.
“Αντιμέτωπη με το νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού, η Ευρώπη πρέπει να τεθεί σε κατάσταση μάχης και να υπερασπιστεί τη βιομηχανία της», δήλωσε την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου: Η Γαλλία είναι απολύτως αποφασισμένη να προστατεύσει και να αναπτύξει την παραγωγική της βάση , κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης