Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε απεργιακό κλοιό η Βρετανία - Προβλήματα στα δρομολόγια των τραίνων, λόγω απεργίας των εργαζομένων

Σε απεργιακό κλοιό η Βρετανία -  Προβλήματα στα δρομολόγια των τραίνων, λόγω απεργίας των εργαζομένων
Την Τετάρτη (1/2/2023) οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους είχαν συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών και των δημόσιων υπαλλήλων
Σχετικά Άρθρα
Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες, η Βρετανία με τους εργαζόμενους να διεκδικούν μισθολογικές αυξήσεις και καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Έτσι, την ώρα που κινητοποιήσεις διάφορων κλάδων στη Βρετανία συνεχίζονται, παρέλυσε και η κυκλοφορία των τρένων, λόγω της νέας απεργίας των εργαζομένων. Οι σιδηροδρομικές εταιρείες ανακοίνωσαν ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα, με κάποιες από αυτές να αναγκάζονται να ακυρώσουν όλα τους τα δρομολόγια.
Πρόκειται για τη δεύτερη απεργία των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους της Βρετανίας τις τρεις τελευταίες ημέρες. Την Τετάρτη είχαν συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών και των δημόσιων υπαλλήλων, στη μεγαλύτερη απεργία που έχει πραγματοποιηθεί στη χώρα εδώ και μία δεκαετία.
Τα συνδικάτα Aslef και RNT, που προκήρυξαν τη σημερινή απεργία, ζητούν αύξηση μισθών και καλύτερες συνθήκες εργασίας, την ώρα που η Βρετανία είναι αντιμέτωπη εδώ και μήνες με πληθωρισμό που ξεπερνά το 10%.
Οι εκπρόσωποι των σιδηροδρομικών εταιρειών επέκριναν τα συνδικάτα επειδή απέρριψαν την πρότασή τους για αύξηση μισθών των οδηγών κατά 8% σε διάστημα δύο ετών.
«Μας ζητούν να αποκηρύξουμε τη συλλογική σύμβαση εργασίας», αντέδρασε ο Simon Weller του συνδικάτου Aslef. «Ήταν προφανές ότι θα απορρίπταμε την πρόταση αυτή. Φτιάχτηκε για να αποτύχει», πρόσθεσε.
«Ελπίζαμε ότι τα στελέχη της Aslef θα συμμετείχαν με εποικοδομητικό τρόπο στις διαπραγματεύσεις, αντί να οργανώνουν νέες ανώφελες απεργίες», σχολίασε η Rail Delivery Group που εκπροσωπεί τις σιδηροδρομικές εταιρείες.
«Δεν μπορούμε παρά να ζητήσουμε συγνώμη για τα προβλήματα», πρόσθεσε.

Πρωτοφανείς απεργιακές κινητοποιήσεις

Πολλοί κλάδοι στη Βρετανία συμμετέχουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, διαμαρτυρόμενοι για το αυξημένο κόστος ζωής. Την επόμενη Δευτέρα (6/2/2023) το νοσηλευτικό προσωπικό θα κατέβει σε νέα απεργία, αφού τον Δεκέμβριο το συνδικάτο των νοσηλευτών πραγματοποίησε την πρώτη του κινητοποίηση από την ίδρυσή του.
Οι κινητοποιήσεις, πρωτοφανείς μετά τις απεργίες της δεκαετίας του 1980 επί πρωθυπουργίας Margaret Margaret, έχουν τη στήριξη των πολιτών. Όμως η συντηρητική κυβέρνηση του Rishi Sunak διατηρεί αδιάλλακτη στάση και επιθυμεί να υιοθετήσει νομοθεσία που θα περιορίζει το δικαίωμα στην απεργία.
Σε συνέντευξή του χθες (2/2/2023) το βράδυ στο τηλεοπτικό δίκτυο TalkTV ο Sunak δήλωσε ότι «θα ήθελα πολύ να δώσω μια τεράστια αύξηση στο νοσηλευτικό προσωπικό», αν μπορούσε.
Εκτίμησε εξάλλου ότι η κυβέρνηση έχει ήδη προσφέρει «ποσά ρεκόρ» στο εθνικό σύστημα υγείας (NHS), παρά την κρίση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης