Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ προσχωρεί στον λαϊκισμό - Στη Βουλή η διάταξη για Κασιδιάρη σήμερα 2/2

Μητσοτάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ προσχωρεί στον λαϊκισμό - Στη Βουλή η διάταξη για Κασιδιάρη σήμερα 2/2
Θα κατατεθεί στη Βουλή η διάταξη για το κόμμα Κασιδιάρη, ανέφερε ο πρωθυπουργός
Σχετικά Άρθρα
Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για προσχώρηση στον λαϊκισμό.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ ότι επιστρέφει σε πολιτικές λαϊκισμού και ψεμάτων, αντί της λογικής.
Είχαμε προειδοποιήσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρούσε να ρίξει τη χώρα στον βούρκο, όμως αυτό που άκουσα ότι ξεπέρασε και τις δικές μου υποψίες: ένα κόμμα που διεκδικεί την νίκη να εγκαταλείπει τη βουλή», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Βέβαια θα ξαναπώ αυτό το οποίο είπα ήδη, ότι έχουμε κοινοβουλευτική και όχι «πεζοδρομιακή» δημοκρατία, αλλά φαίνεται ότι ορισμένες κακές συνήθειες της αντιπολίτευσης δεν αλλάζουν.
Είναι πάρα πολύ σημαντικό, όμως, όσο απαραίτητο είναι να απαντάμε σε αυτές τις ακραίες συμπεριφορές, να εστιάζουμε στον δικό μας θετικό προγραμματικό και πολιτικό λόγο.
Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μην επιτρέψουμε στη χώρα να συμπαρασυρθεί σε αυτόν τον κατήφορο του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Επιδιώκουμε ευρεία συναίνεση για Κασιδιάρη»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη διάταξη που στοχεύει στην απαγόρευση του κόμματος «Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη, τονίζοντας ότι θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή η σχετική διάταξη και ότι η κυβέρνηση επιδιώκει ευρεία συναίνεση.
«Θέλουμε την υποστήριξη όλων των κομμάτων.
Δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στις εκλογές, σχήματα των οποίων ο αρχηγός έχει καταδικαστεί για εγκληματική οργάνωση», ανέφερε ο πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση να απαγορευτούν οι ιδέες.
Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η διάταξη προσβλέπει στην θωράκιση της δημοκρατίας και την διασφάλιση της ομαλότητας. «Είναι μια διάταξη αντίστοιχη με αυτή που ισχύει ήδη σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.
Αποβλέπει -να το ξαναπώ- όχι στον αποκλεισμό των ιδεών, αλλά στη θωράκιση της ομαλότητας και των συνταγματικών ελευθεριών.
Για τον λόγο αυτό άλλωστε ζητούμε, επιδιώκουμε, ελπίζω να μπορούμε να πετύχουμε την υποστήριξη όλων των κομμάτων.
Σύμφωνα με αυτή την νέα ρύθμιση, στο εξής δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία σχήματα τα οποία έχουν ως ουσιαστικό αρχηγό κάποιον ο οποίος έχει καταδικαστεί ως εγκληματίας.
Αυτό προφανώς θα κρίνεται από τον Άρειο Πάγο, ο οποίος είναι και ο αρμόδιος κατά το Σύνταγμα να ανακηρύσσει τα υποψήφια κόμματα. Στα κριτήριά του, ωστόσο, θα συμπεριλαμβάνονται τώρα και οι σαφείς προϋποθέσεις που θέτει το νέο νομοθέτημα.
 Θα επαναλάβω ότι πρόκειται για την ανταπόκριση της πολιτείας στην καταστατική, αλλά θα έλεγα και στην ηθική υποχρέωση της δημοκρατίας να περιφρουρείται από τους εχθρούς της. Γιατί η τελευταία δεν μπορεί να νομιμοποιεί, σίγουρα δεν μπορεί να χρηματοδοτεί, οργανώσεις που ανοιχτά υπονομεύουν τη λειτουργία της.
Δυστυχώς έχουμε και εμείς πείρα από παρανομίες, από τραμπουκισμούς και από εγκληματικές πρακτικές του παρελθόντος.
Αυτά θεωρώ ότι δεν χωρούν στην Ελλάδα της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα», εξήγησε ο Κ. Μητσοτάκης.

Τα θέματα της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου είναι:

Εισήγηση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα σχετικά με την πολιτική για την ποιότητα ζωής και την αειφόρο ανάπτυξη.
Παρουσίαση από την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως του νομοσχεδίου για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού.
Παρουσίαση από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και τον υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη του νομοσχεδίου για το Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου.
Παρουσίαση από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Γιώργο Καραγιάννη του νομοσχεδίου για τη χορήγηση αποζημίωσης προς τον σκοπό αποκατάστασης κτηρίων από καταστροφικά φαινόμενα.
Παρουσίαση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Εταιρείες Προστασίας Ανηλίκων και β) Ιατροδικαστική Υπηρεσία.
Παρουσίαση ερανιστικών νομοσχεδίων από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και τον υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη.
Παρουσίαση από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη της ετήσιας έκθεσης Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης.
Εισήγηση από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη για το Εθνικό Σχέδιο για την Αστεγία.
Εισήγηση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα για την Τροποποίηση Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης