Τελευταία Νέα
Πολιτική

Με καταιγισμό νομοσχεδίων απαντά η ΝΔ στον ακτιβισμό Τσίπρα - Στις 2/2 η κατάθεση της ρύθμισης για αποκλεισμό Κασιδιάρη

Με καταιγισμό νομοσχεδίων απαντά η ΝΔ στον ακτιβισμό Τσίπρα - Στις 2/2 η κατάθεση της ρύθμισης για αποκλεισμό Κασιδιάρη
Tο βασικό σενάριο για τις εκλογές είναι πλέον να προκηρυχθούν αρχές Μαρτίου με την πρώτη εκλογική αναμέτρηση στις 9 Απριλίου και με δεύτερη κάλπη στις 14 Μαίου όπου θα συμπέσουν με τις τουρκικές εκλογές
Σχετικά Άρθρα

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη απαντάει στον ακτιβισμό του Αλέξη Τσίπρα με νομοσχέδια, τα οποία θα συζητηθούν και θα πάρουν το πράσινο φως αύριο στο υπουργικό συμβούλιο.
Θεωρούν ότι η απόφαση Τσίπρα να απόσχει από το κοινοβούλιο είναι «λευκή πετσέτα» απέναντι στο θεσμικό πεδίο αντιπαράθεσης της Βουλής.
Γι’ αυτό και παρόλο που το ουσιαστικό κυβερνητικό έργο έχει τελειώσει, θα καταθέσουν αύριο κάποια νομοσχέδια, ήσσονος σημασίας.

Ο χρόνος των εκλογών

Όσον αφορά το χρόνο των εκλογών, δημοσίως εμφανίζονται στην γραμμή ότι οι εκλογές θα γίνουν είτε Απρίλιο είτε Μάιο όπως τόνιζε σε συνέντευξη ο Κ. Γεραπετρίτης.
Ωστόσο, το βασικό σενάριο είναι να προκηρυχθούν οι εκλογές αρχές Μαρτίου (8-10 Μαρτίου) με πρώτη εκλογική αναμέτρηση στις 9 Απριλίου και με δεύτερη κάλπη στις 14 Μαίου όπου θα συμπέσουν με τις τουρκικές εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι στην κυβέρνηση θα έχουν σχεδόν ένα μήνα κοινοβουλευτικών διαδικασιών χωρίς την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Αύριο 2/2/ η νομοθετική ρύθμιση

Αυτό που θα δημιουργήσει αίσθηση αύριο, 2/2/23 είναι η κατάθεση (τελικά) της νομοθετικής ρύθμισης του αποκλεισμού του κόμματος Κασιδιάρη από τις εκλογές.
Η ρύθμιση, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει πάρει το τελικό ΟΚ από τον Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Πρωθυπουργό και θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή.
Αυτό που φαίνεται, ως τώρα, είναι ότι θα υπάρξει συμφωνία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην ρύθμιση ενώ δεν γνωρίζουμε αν θα συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ρύθμιση ή αν θα κατεβάσει δική του προς ψήφιση.
Πάντως, ένα είναι σίγουρο ότι μόνο σε αυτή τη περίπτωση θα δούμε στην ψηφοφορία βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ετοιμάζεται μεγάλη περιοδεία

Πέρα από το υπουργικό συμβούλιο, ο Πρωθυπουργός ετοιμάζεται για μία μεγάλη περιοδεία στη Δυτική Μακεδονία, περιοχή πολύ κρίσιμη τόσο γιατί υπάρχει δυσαρέσκεια των τοπικών κοινωνιών για την αύξηση της ανεργίας από το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων αλλά και διαρροή ψηφοφόρων προς τα δεξιά κόμματα.
Οπότε η περιοδεία αυτή κρίνεται εξόχως σημαντική από πολλές πλευρές.

Τα νομοσχέδια προς εξέταση

Στο Μέγαρο Μαξίμου αύριο θα εξεταστούν τα εξής νομοσχέδια:
-Εισήγηση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα σχετικά με την πολιτική για την ποιότητα ζωής και την αειφόρο ανάπτυξη,
-Παρουσίαση από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως του νομοσχεδίου για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού. Ίσως το πιο ενδιαφέρον από τα νομοσχέδια.
-Παρουσίαση από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη του νομοσχεδίου για το Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου,
-Παρουσίαση από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Γιώργο Καραγιάννη του νομοσχεδίου για τη χορήγηση αποζημίωσης προς τον σκοπό αποκατάστασης κτηρίων από καταστροφικά φαινόμενα,
-Παρουσίαση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Εταιρείες Προστασίας Ανηλίκων και β) Ιατροδικαστική Υπηρεσία,
-Παρουσίαση ερανιστικών νομοσχεδίων από τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη,
-Παρουσίαση από τον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη της ετήσιας έκθεσης Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης,
-Εισήγηση από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη για το Εθνικό Σχέδιο για την Αστεγία,
-Εισήγηση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα για την Τροποποίηση Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων.

Σωτήρης Πίκουλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης