Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε υψηλά 12ετίας οι αιτήσεις πτώχευσης στις ΗΠΑ - Θα συνεχιστεί το κύμα

Σε υψηλά 12ετίας οι αιτήσεις πτώχευσης στις ΗΠΑ - Θα συνεχιστεί το κύμα
Το QE υπήρξε μία από τις "μεγαλύτερες στρεβλώσεις που προήλθαν από τη διατήρηση εταιρειών στη ζωή με μηχανική υποστήριξη
Οι ΗΠΑ έχουν μεταβεί από την ποσοτική χαλάρωση που διήρκεσε περισσότερο από μια δεκαετία, στην πιο πρόσφατη ποσοτική σύσφιξη.
Ωστόσο, μια τέτοια μαζική αλλαγή προτύπου στις αγορές μπορεί να οδηγήσει σε μια περίοδο απομόχλευσης μεταξύ των επιχειρήσεων με υψηλή μόχλευση που μπόρεσαν να ευδοκιμήσουν κατά την εποχή του QE.
Νέα στοιχεία του Bloomberg δείχνουν ότι οι μεγάλες εταιρείες που κατέθεσαν αίτηση πτώχευσης ξεπέρασαν τις 20 αυτόν τον μήνα, το υψηλότερο μέγεθος σε οποιονδήποτε άλλο Ιανουάριο που χρονολογείται από το 2010.
Τότε, οι 25 αιτήσεις είχαν παρατηρηθεί καθώς η οικονομία εξακολουθούσε να παραπαίει από τις συνέπειες της μεγάλης ύφεσης.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μετά από μια δεκαετία και πλέον που η Fed διέθεσε τρισεκατομμύρια δολάρια πίστωσης στην οικονομία μέσω του QE, μια γενιά εταιρειών-ζόμπι βρίσκεται εν μέσω ενός επώδυνου καναλιού απομόχλευσης, καθώς η πίστωση είναι πιο δύσκολο να βρεθεί στο τρέχον περιβάλλον.
Το QE υπήρξε μία από τις "μεγαλύτερες στρεβλώσεις που προήλθαν από τη διατήρηση εταιρειών στη ζωή με μηχανική υποστήριξη, οι οποίες διαφορετικά θα είχαν εξαφανιστεί σε αφερεγγυότητα", έγραψε η εταιρεία ερευνών Porter & Co..

Θα συνεχιστεί το κύμα πτωχεύσεων

Το κύμα των πτωχεύσεων μεγάλων επιχειρήσεων αυτού του μήνα θα συνεχιστεί, σύμφωνα με τον Damian Schaible, της δικηγορικής εταιρείας Davis Polk & Wardwell, ο οποίος μίλησε στο Bloomberg.
Ο ίδιος δήλωσε ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αυξημένες αιτήσεις το 2023.
"Από μια ευρύτερη προοπτική της αγοράς, είναι πολύ απλό: Έχουμε μια αγορά γεμάτη με εταιρείες με ιστορικά υψηλή μόχλευση - χάρη στις πολιτικές εύκολου χρήματος της προηγούμενης δεκαετίας - και ένα όχι αμελητέο μέρος αυτού του χρέους είναι κυμαινόμενου επιτοκίου".
Φέτος, μερικές από τις πιο αξιοσημείωτες αιτήσεις πτώχευσης ήταν η εταιρεία λιανικής πώλησης Party City Holdco, η κατασκευάστρια εταιρεία στρωμάτων Serta Simmons Bedding LLC και ο δανειστής κρυπτονομισμάτων Genesis Global Holdco.
Θα μπορούσε να υπάρξει αναταραχή στον πιστωτικό χώρο με τη χαμηλότερη διαβάθμιση - CCC και κρυμμένους κινδύνους, εάν ένα κύμα πτωχεύσεων αυξηθεί από εδώ και πέρα.
Όπως φαίνεται παρακάτω, το χρέος κινδύνου συσσωρεύεται.
Παρόλο που ορισμένοι επενδυτές δεν πιστεύουν ότι μια σκληρή προσγείωση είναι καθοδόν φέτος.
Το τελευταίο κύμα πτωχεύσεων μεγάλων επιχειρήσεων είναι ένα δυσοίωνο σημάδι για τα προβλήματα που έρχονται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης