Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ντελίριο για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές – Οι λόγοι που τις οδηγούν σε νέα υψηλά με μεγάλους όγκους

Ντελίριο για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές – Οι λόγοι που τις οδηγούν σε νέα υψηλά με μεγάλους όγκους
Οι όγκοι το τελευταίο διάστημα είναι υψηλοί λόγω και της προσδοκίας επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα, της αποεπένδυσης του ΤΧΣ, των καλών εταιρικών αποτελεσμάτων, αλλά και του βελτιωμένου εξωτερικού περιβάλλοντος
Σχετικά Άρθρα
Εντυπωσιακά κινούνται οι τραπεζικές μετοχές στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τις τοποθετήσεις εγχώριων και ξένων να τις οδηγούν σε υψηλότερα επίπεδα και τον τραπεζικό δείκτη να κοιτάει ξανά με αυξημένες πιθανότητες τα προ πανδημίας επίπεδα.
Χθες, η Τράπεζα Πειραιώς κατέγραψε νέα εντυπωσιακή άνοδο βλέποντας τιμές πάνω από τα 1,80 ευρώ, τις οποίες είχε να δει από το Μάιο του 2021.
Ακόμα πιο εντυπωσιακή η Εθνική Τράπεζα που είδε τιμές τις οποίες είχε να δει από το Δεκέμβριο του 2015, ήταν πάνω από τα 4,20 ευρώ.
Στην ίδια περίοδο επέστρεψε και η Eurobank και μόνο η Alpha Bank έχει μείνει ακόμα αρκετά πίσω και συγκεκριμένα είναι σε υψηλά 11 μηνών.
Οι όγκοι το τελευταίο διάστημα είναι υψηλοί συμπαρασύροντας όλο το χρηματιστήριο σε καλύτερες αποτιμήσεις λόγω και της προσδοκίας επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα, της αποεπένδυσης του ΤΧΣ, των καλών εταιρικών αποτελεσμάτων, αλλά και του βελτιωμένου εξωτερικού περιβάλλοντος.
Από το ράλι δεν απουσιάζει η Αττικής αλλά για λόγους που συνδέονται με την είσοδο του σχήματος Μπάκου, Εξάρχου και Καϋμενάκη στο μετοχικό κεφάλαιο μέσω της αύξησης κεφαλαίου.

Τι οδηγεί υψηλότερα τις τραπεζικές μετοχές

Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη της αγοράς οι λόγοι που οδηγούν τις μετοχές υψηλότερα είναι κυρίως η μεγάλη βελτίωση που έχει γίνει στους ισολογισμούς.
Μετά από χρόνια ανοίγει ξανά η δυνατότητα διανομής μερίσματος.
Η Eurobank αναμένεται φέτος να δώσει μέρισμα και είναι και αρκετά πιθανό να δώσει και η Εθνική Τράπεζα.
Τα κόκκινα δάνεια έχουν περιοριστεί και οι τράπεζες πλέον μοιράζουν ξανά δάνεια.
Αυτό, δείχνει και μία άλλη προοπτική όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς.
Ότι δηλαδή πλέον δεν υφίσταται κίνδυνος για νέες ανακεφαλαιοποιήσεις.
Μέχρι το πρόσφατο παρελθόν οι τραπεζικές μετοχές είχαν το φόβο μίας ακόμα ανακεφαλαιοποίησης.
Ωστόσο, για πρώτη φορά φαίνεται ότι η ανάγκη αυτή δεν υπάρχει, αφού πλέον όχι μόνο έχουν καθαρίσει οι ισολογισμοί και δίνουν δάνεια οι τράπεζες, αλλά λόγω και της ανόδου των επιτοκίων υπάρχει σημαντικό όφελος στα κέρδη για τις τράπεζες από τα δάνεια που δίνουν, αλλά και συνολικά τα κέρδη από τις βασικές δραστηριότητες βελτιώνονται.
Μάλιστα αρχίζουν πλέον όλο και περισσότεροι και προσεγγίζουν τις τράπεζες όχι σε όρους P/TBV (αποτίμηση προς ενσώματα ίδια κεφάλαια) αλλά σε όρους p/e (αποτίμηση προς κέρδη).
Μέχρι σήμερα οι τραπεζικές μετοχές είχαν πολύ μεγάλο discount έναντι των ευρωπαϊκών ομοειδών σε όρους p/tbv καθώς υπήρχε ο κίνδυνος νέας αύξησης κεφαλαίου.
Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα το discount αυτό περιορίζεται αφού οι τράπεζες έχουν βελτιώσει ισολογισμούς, βγάζουν κέρδη και δεν έχουν ανάγκη από νέα κεφάλαια.
Το discount σε όρους p/e παραμένει ακόμα σημαντικό, εξέλιξη που διατηρεί αμείωτο το επενδυτικό ενδιαφέρον στις μετοχές.
Σημειώνεται πάντως από κάποια στελέχη ότι οι επερχόμενες εκλογές θα μπορούσαν να ανακόψουν το momentum μέχρι να φανεί το αποτέλεσμα και να έρθει και η επενδυτική βαθμίδα.

Καθημερινές οι αναβαθμίσεις από αναλυτές

Πρόσφατα η Eurobank Equities αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες, σημειώνοντας πως πλέον διαπραγματεύονται με discount 22% έναντι των ευρωπαϊκών, ενώ πλέον προτιμά την Alpha Bank την οποία έβαλε και στις κορυφαίες της επιλογές με τιμή στόχο τα 1,63 ευρώ.
Η Goldman Sachs αναβάθμισε την Τράπεζα Πειραιώς σε αγορά όπως και των Εθνική και Alpha Bank, ενώ παραμένει ουδέτερη για τη Eurobank.
Η Wood πρόσφατα αναφέρθηκε με πολύ θετικά σχόλια για το ελληνικό χρηματιστήριο, σημειώνοντας πως είναι θετική για τις τράπεζες με την Πειραιώς να είναι φθηνότερη έναντι των ομοειδών.
Η Morgan Stanley έχει ξεχωρίσει στην περιοχή ΕΜΕΑ τη Eurobank, ενώ και η Εθνική Χρηματιστηριακή έχει δώσει σύσταση για αποδόσεις ανώτερες από αυτές της αγοράς για τις τράπεζες.
Σύμφωνα με τις εκθέσεις οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται τα εκτιμώμενα κέρδη του 2023 κάτω από 6 φορές με την Πειραιώς να έχει σημαντικό discount έναντι των 3 άλλων συστημικών.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης