Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε υψηλά εννιά μηνών το ευρώ έναντι του δολαρίου - Η αγορά εκτιμά ότι στο εξής η ΕΚΤ θα κινείται επιθετικότερα από τη Fed

Σε υψηλά εννιά μηνών το ευρώ έναντι του δολαρίου - Η αγορά εκτιμά ότι στο εξής η ΕΚΤ θα κινείται επιθετικότερα από τη Fed
Το ευρώ αντλεί στήριξη από τις δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ, που υποδεικνύουν ότι έρχονται δύο ισχυρές αυξήσεις επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στις επόμενες δύο συνεδριάσεις του Δ.Σ. της
Σχετικά Άρθρα
Σε υψηλά εννιά μηνών έναντι του δολαρίου έχει περάσει το ευρώ, καθώς πολλαπλασιάζονται τα σχόλια που υποδεικνύουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε πρόσθετες μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων της, σε αντιδιαστολή με την αμερικανική Fed η οποία εκτιμάται ότι θα κόψει ρυθμό.
Συγκεκριμένα, το ευρώ ενισχύεται 0,2% έναντι του αμερικανικού δολαρίου, με την ισοτιμία του ζεύγους eur - usd να έχει φτάσει εντός της ημέρας έως και το 1,0927 που συνιστά το υψηλότερο επίπεδό της από τον Απρίλιο του 2022.
Η ανοδική πορεία του ευρώ αποδίδεται στις δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ, που υπέδειξαν ότι η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης θα προχωρήσει σε δύο ισχυρές αυξήσεις των επιτοκίων της κατά 50 μονάδες βάσης στις επόμενες δύο συνεδριάσεις της.
Ειδικότερα, τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ Klaas Knot και Peter Kazimir δήλωσαν ότι παρά τα σημάδια επιβράδυνσης του πληθωρισμού θα πρέπει να περιμένουμε δύο διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων κατά 0,5%.
Συν τοις άλλοις, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Reuters, η πλειοψηφία των αναλυτών  ευνοεί την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης στις δύο προσεχείς συνεδριάσεις της, και την κορύφωση των επιτοκίων στο 3,25% έναντι του 2% που είναι σήμερα.
Περαιτέρω στήριξη στο ευρώ δίνει ακόμη η υποχώρηση των φόβων για ύφεση στην Ευρωζώνη, λόγω της πτώσης των τιμών του φυσικού αερίου, επισημαίνει η επικεφαλής στρατηγικής της αγοράς συναλλάγματος της Rabobank, Jane Foley.
«H ενίσχυση της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της οικονομίας, ή τουλάχιστον η υποχώρηση μεγάλου μέρους της απαισιοδοξίας, ενισχύει το ευρώ», ανέφερε η Foley, προσθέτοντας ότι «πέρα από αυτό φαίνεται ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια αρκετά επιθετικά».
Αντίθετα, την ίδια ώρα η αγορά αποκλείει το ενδεχόμενο οποιασδήποτε αύξησης επιτοκίων της Fed άνω των 25 μονάδων βάσης τον επόμενο μήνα, ενώ οι traders τιμολογούν ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα, αφού κλιμακώσει τα επιτόκιά της ως τη ζώνη  4,75% ως 5,0% (από 4,25% ως 4,50% σήμερα), θα αρχίσει να τα μειώνει μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2023.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης