Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μελέτη διαλύει κάθε αμφιβολία: Η φυσική ανοσία πολύ ισχυρότερη του εμβολιασμού κατά της Covid στα παιδιά

Μελέτη διαλύει κάθε αμφιβολία: Η φυσική ανοσία πολύ ισχυρότερη του εμβολιασμού κατά της Covid στα παιδιά
Η μελέτη έδειξε ότι προηγούμενη λοίμωξη SARS-CoV-2 προκάλεσε ισχυρή ανοσία έναντι μελλοντικής λοίμωξης στα παιδιά, και διαρκούσε επί τουλάχιστον 8 μήνες
Σχετικά Άρθρα
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, τα παιδιά με φυσική ανοσία προστατεύονται καλύτερα από τη μόλυνση και τη νοσηλεία από την COVID-19 από τα παιδιά που είχαν εμβολιαστεί.
Παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών με προστασία μετά τη μόλυνση ή φυσική ανοσία από λοίμωξη με Omicron ή υποπαραλλαγή και χωρίς εμβολιασμό είχαν 88,4% προστασία έναντι της επαναμόλυνσης, βρήκαν ερευνητές στη Βόρεια Καρολίνα.
Αντίθετα μόλις το 59,7% όσων παιδιών είχαν λάβει μία ή και δύο δόσεις του εμβολίου αγγελιαφόρου RNA της Pfizer ή της Moderna, προστατεύτηκε έναντι της Omicron.

Ισχυρή προστασία ακόμη και 8 μήνες μετά

Η προστασία παρέμεινε υψηλότερη με την πάροδο του χρόνου μέχρι τον όγδοο μήνα,
όταν η προστασία από τη φυσική ανοσία μεταξύ των μη εμβολιασμένων εκτιμήθηκε ότι ήταν 18,8% και η προστασία από τον εμβολιασμό ήταν συνδεδεμένη στο 22,5%.
Η αποτελεσματικότητα του 50% θεωρείται το κατώφλι για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αλλά η αποτελεσματικότητα των εμβολίων παρέμεινε πάνω από αυτό το όριο για μόλις ένα μήνα, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Ένα μονοσθενές εμβόλιο ή ένα δισθενές που διακόπηκε, αύξησε την προστασία των εμβολιασμένων, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών με προηγούμενη λοίμωξη, μόλις κατά 24,4% μετά από ένα μήνα, μειώνοντας στο 19,3% μετά από πέντε μήνες.
Μια δισθενής αναμνηστική δόση, ή μια από τις νέες λήψεις που ολοκληρώθηκαν το φθινόπωρο του 2022, αύξησε την προστασία κατά 76,7% μετά από ένα μήνα, αλλά η θωράκιση έπεσε στο 47,3% από το αρχικό εμβόλιο μετά από έναν ακόμη μήνα.
Οι ερευνητές δεν παρείχαν ξεχωριστές εκτιμήσεις για τα φυσικά άνοσα και μη εμβολιασμένα, και τα εμβολιασμένα και μολυσμένα, κατά της νοσηλείας και του θανάτου.

Τι δείχνουν οι αριθμοί

Προσδιόρισαν τη φυσική ανοσία για την ομάδα 5 έως 11 κατά της νοσηλείας και του θανάτου στο 87,5% μετά από ένα μήνα, σε σύγκριση με το 73,3% από το αρχικό εμβόλιο.
Μετά από τρεις μήνες, η φυσική ανοσία υπολογίστηκε σε 83,8% προστασία έναντι 39,3% από τον εμβολιασμό.
Μετά από έξι μήνες, η φυσική ανοσία ήταν συνδεδεμένη στο 76,2%, σε σύγκριση με 2,9% για τον εμβολιασμό.
Παρόλο που τα εμβόλια είναι εγκεκριμένα για την πρόληψη του COVID-19, έχουν γίνει ολοένα και χειρότερα στην πρόληψη της μόλυνσης.

Οι αρχές έχουν στραφεί στην προώθησή τους ως εργαλείο για την πρόληψη σοβαρών ασθενειών, αλλά αυτή η προστασία υποβαθμίζεται έναντι της Omicron και των υποπαραλλαγών της, σύμφωνα με δεδομένα και μελέτες πραγματικού κόσμου.
Η φθίνουσα αποτελεσματικότητα οδήγησε όχι μόνο την έγκριση ενισχυτικών δόσεων με την ίδια σύνθεση με την κύρια σειρά, αλλά, αργότερα, την έγκριση χωρίς κλινικά δεδομένα νέων δόσεων που στοχεύουν στις υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 της Omicron για όλους τους Αμερικανούς ηλικίας 6 μηνών και μεγαλύτερης ηλικίας.

Τα δεδομένα

Οι ερευνητές της Βόρειας Καρολίνας άντλησαν από το The North Carolina COVID-19 Surveillance System, το οποίο περιέχει δεδομένα δοκιμών και πληροφορίες νοσηλείας και θανάτου σχετικά με τον COVID-19, καθώς και από το Σύστημα Διαχείρισης Εμβολίων COVID-19, το οποίο κατέχει αρχεία εμβολιασμού.
Η μελέτη επικεντρώθηκε σε κατοίκους της Βόρειας Καρολίνας ηλικίας 11 ετών και κάτω, από τις 29 Οκτωβρίου 2021 έως τις 6 Ιανουαρίου 2023.
Εκτίμησαν την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού και τη φυσική ανοσία έναντι λοιμώξεων, νοσηλείας και θανάτου.

Οι ερευνητές δεν παρείχαν εκτιμήσεις για την αναμνηστική αποτελεσματικότητα έναντι της νοσηλείας και του θανάτου. Είπαν ότι υπήρξε μόνο μία νοσηλεία και κανένας θάνατος μετά τη λήψη αναμνηστικής δόσης.
Ο πληθυσμός της μελέτης ήταν κυρίως μη εμβολιασμένος επειδή τα περισσότερα παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν λάβει εμβόλιο.

Παιδιά 0–4 ετών

Αναλύθηκαν επίσης δεδομένα από παιδιά ηλικίας έως 4 ετών.
Η προστασία από τη μόλυνση Omicron έναντι της επαναμόλυνσης μεταξύ όλων των παιδιών υπολογίστηκε σε 83,1% μετά από ένα μήνα.
Καθορίστηκε στο 55,7% ένα μήνα μετά από δύο δόσεις εμβολίου μεταξύ των μη μολυσμένων.
Στους πέντε μήνες, το πρώτο ήταν 69,6% και το δεύτερο ήταν 58,6%.

Η φυσική ανοσία στη νεότερη ηλικιακή ομάδα μετά από λοίμωξη από το Omicron υπολογίστηκε σε 63,3% έναντι νοσηλείας και θανάτου ένα μήνα αργότερα, παραμένοντας πάνω από 50% μετά από 10 μήνες.
Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν τόσο τους εμβολιασμένους όσο και τους μη εμβολιασμένους στην ομάδα με φυσική ανοσία και δεν παρείχαν ξεχωριστή εκτίμηση της προστασίας που απολάμβαναν οι μη εμβολιασμένοι και φυσικά άνοσα.

Οι ερευνητές δεν παρείχαν εκτίμηση της αποτελεσματικότητας μιας πρωτογενούς σειράς ή ενισχυτών στον πληθυσμό κατά της νοσηλείας και του θανάτου.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε ως προεκτύπωση στις 19 Ιανουαρίου.
Οι ερευνητές είπαν ότι η μελέτη έδειξε ότι «προηγούμενη λοίμωξη SARS-CoV-2 προκάλεσε ισχυρή ανοσία έναντι μελλοντικής λοίμωξης, αν και η ανοσία μειώθηκε σταδιακά με την πάροδο του χρόνου» και ότι «η μόλυνση από την Omicron προκάλεσε ισχυρή ανοσία τόσο σε εμβολιασμένα όσο και σε μη εμβολιασμένα παιδιά».
Ο SARS-CoV-2 προκαλεί COVID-19.

Οι ερευνητές είπαν επίσης ότι τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο εμβολιασμός «ήταν αποτελεσματικός κατά της λοίμωξης από την Omicron, της νοσηλείας και του θανάτου, αν και η αποτελεσματικότητα μειώθηκε με την πάροδο του χρόνου» και ότι οι ενισχυτές «ήταν αποτελεσματικοί».
«Η μελέτη μας έδειξε ότι τα πρόσθετα οφέλη του εμβολιασμού ήταν παρόμοια μεταξύ των παιδιών που είχαν μολυνθεί στο παρελθόν και των προηγούμενων μη μολυσμένων παιδιών», δήλωσε στους The Epoch Times μέσω email ο Dan-yu Lin, καθηγητής στο Τμήμα Βιοστατιστικής του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης