Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κέρδη άνω του 1% στο πετρέλαιο – Στα 87,6 δολ. το Brent, στο +2,8% για την εβδομάδα

Κέρδη άνω του 1% στο πετρέλαιο – Στα 87,6 δολ. το Brent, στο +2,8% για την εβδομάδα
Εβδομαδιαία κέρδη για το πετρέλαιο
Σχετικά Άρθρα
Ανοδικά κινήθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα οι τιμές πετρελαίου, κόντρα στα αυξημένα αποθέματα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη γενικότερη ανησυχία για τη ζήτηση από πλευράς Κίνας.
Ειδικότερα, το συμβόλαιο Φεβρουαρίου 2023 για το West Texas Intermediate (WTI) έκλεισε με άνοδο 1,2% στα 81,3 δολάρια το βαρέλι -στο New York Mercantile Exchange. Για το σύνολο της εβδομάδας, τα κέρδη φθάνουν το 1,8%.
Σε ό,τι αφορά στο Brent Μαρτίου 2023, έκλεισε με άνοδο 1,7%, στα 87,6 δολάρια το βαρέλι -στο Λονδίνο- ενώ σε επίπεδο εβδομάδας ενισχύθηκε κατά 2,8%.
Υπενθυμίζεται ότι, την περασμένη εβδομάδα, ο «μαύρος χρυσός» ενισχύθηκε κατά περίπου 8%.

IEA: Σε επίπεδα ρεκόρ η ζήτηση πετρελαίου λόγω Κίνας και Ρωσίας

Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα αναμένεται να εκτιναχθεί η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, καθώς η Κίνα χαλαρώνει τους περιορισμούς της για τον Covid-19, σε μια κίνηση που μπορεί να ωθήσει τις τιμές του αργού υψηλότερα το δεύτερο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ).
Ειδικότερα, η ζήτηση για πετρέλαιο θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 1,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, αγγίζοντας το ιστορικό υψηλό των 101,7 εκατομμυρίων βαρελιών, σύμφωνα με την πρώτη μηνιαία έκθεση της ΙΕΑ για το πετρέλαιο το 2023.
«Δύο καταλύτες κυριαρχούν στις προοπτικές της αγοράς πετρελαίου για το 2023: η Ρωσία και η Κίνα», ανέφερε η έκθεση, προσθέτοντας ότι η ισχυρή ζήτηση θα δοκιμάσει «τις ισορροπίες καθώς η ρωσική προσφορά επιβραδύνεται λόγω των κυρώσεων».
Η προσφορά πετρελαίου από τη Ρωσία είχε «διατηρηθεί σταθερή» τον Δεκέμβριο στα 11,2 εκατομμύρια b/d, παρά την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού αργού.
Η ΙΕΑ είπε ότι σχεδόν το ήμισυ της προβλεπόμενης αύξησης της κατανάλωσης πετρελαίου φέτος θα προέλθει από την Κίνα, παρόλο που «η μορφή και η ταχύτητα» της επαναλειτουργίας της χώρας παραμένουν αβέβαιες.
Οι περιορισμοί του κορωνοϊού στην Κίνα, οι οποίοι μείωσαν την οικονομική δραστηριότητα πέρυσι, σήμαιναν ότι η κινεζική ζήτηση πετρελαίου το 2022 μειώθηκε για πρώτη φορά από το 1990, στα 390.000 b/d.
Ωστόσο, η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων τον Νοέμβριο, ακολουθούμενη από την απότομη απόφαση του Πεκίνου να εγκαταλείψει το καθεστώς μηδενικής Covid στις αρχές Δεκεμβρίου, είχε ήδη ενισχύσει την κινεζική κατανάλωση, ανέφερε η IEA.
Η κινεζική ζήτηση πετρελαίου τον Νοέμβριο αυξήθηκε κατά 470.000 b/d σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία του IEA.

Με κέρδη άνω του 10% έκλεισε το 2022 για το πετρέλαιο Brent – Στο +5% το WTI

Με σημαντικά κέρδη έκλεισε το 2022 για το πετρέλαιο, απόρροια της έντονης γεωπολιτικής αβεβαιότητας που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και υπερκάλυψε τους φόβους για μείωση της ζήτησης στην Κίνα.
Οι τιμές του «μαύρου χρυσού» εκτοξεύθηκαν τον περασμένο Μάρτιο, λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με το Brent να σκαρφαλώνει μέχρι τα 139,13 δολ. το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Οι τιμές υποχώρησαν το δεύτερο εξάμηνο του 2022, καθώς εντάθηκαν οι ανησυχίες για μια παγκόσμια ύφεση και πτώση της ζήτησης.
Για το σύνολο του 2022, το Brent κατέγραψε κέρδη 10,5% -από 50% το 2021- ενώ για το WTI η συνολική άνοδος φθάνει το 5% -από 55% το 2021.
Υπενθυμίζεται ότι το 2020 οι τιμές είχαν καταρρεύσει, εξαιτίας της πανδημίας Covid-19.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης