Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ετοιμάζεται το υπερόπλο του Putin – Παραδίδονται οι πρώτες πυρηνικές κεφαλές για τις τορπίλες Poseidon

Ετοιμάζεται το υπερόπλο του Putin – Παραδίδονται οι πρώτες πυρηνικές κεφαλές για τις τορπίλες Poseidon
Θα τις παραλάβει άμεσα το υποβρύχιο Belgorod
Σχετικά Άρθρα
Έτοιμες είναι οι πρώτες πυρηνικές κεφαλές για τις τορπίλες Poseidon, οι οποίες προορίζονται για το πυρηνικό υποβρύχιο Belgorod και οι οποίες θεωρούνται το νέο υπερόπλο του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, τα πρώτα φορτία των Poseidon έχουν κατασκευαστεί και το υποβρύχιο Belgorod θα τα παραλάβει άμεσα.
Αμερικάνοι και Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν περιγράψει τις τορπίλες Poseidon ως μια νέα κατηγορία όπλων, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως «αντίποινα» μετά από ένα πυραυλικό πυρηνικό χτύπημα κατά της Ρωσίας.
Οι τορπίλες Poseidon μπορούν να καταστήσουν πολλές παράκτιες πόλεις των ΗΠΑ ακατοίκητες.

Πυρηνικός αντιδραστήρας

Βάσει των πληροφοριών που μεταδίδει το TASS, κύρια χαρακτηριστικά των Poseidon είναι ότι περιλαμβάνει έναν πυρηνικό αντιδραστήρα που μπορεί να δώσει στην τορπίλη τη δική της πηγή ενέργειας.
Αναφέρεται μάλιστα πως το πλήρωμα του Belgorod ολοκλήρωσε δοκιμές με τις εν λόγω τορπίλες.
Υπενθυμίζεται πως ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin ανακοίνωσε για πρώτη φορά την τορπίλη Poseidon το 2018, αναφέροντας πως αυτή επρόκειτο να είναι ένα τελείως νέο στρατηγικό πυρηνικό όπλο.
Αν και δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία για τις Poseidon, εκτιμάται ότι ένας συνδυασμός τορπίλης και drone που μπορεί να εκτοξευθεί από πυρηνικό υποβρύχιο.

Σχέδια επί Στάλιν

Οι Poseidon έχουν τις ρίζες τους στην εποχή του Στάλιν, ο οποίος ήθελε το σοβιετικό οπλοστάσιο να διαθέτει μια τορπίλη που θα μπορούσε να καταστρέψει τις ακτές των ΗΠΑ.
Στην ομιλία του το 2018 ο Putin είχε αναφέρει πως η τορπίλη Poseidon θα είχε απεριόριστη εμβέλεια, ότι θα μπορούσε να λειτουργεί σε ακραία βάθη και να κινείται με μια ταχύτητα πολλαπλάσια από κάθε άλλη τορπίλη ή υποβρύχιο.
«Κάνουν ελάχιστο θόρυβο, έχουν υψηλή ικανότητα ελιγμού και επί της ουσίας δεν μπορούν να πληγούν από τον εχθρό.
Δεν υπάρχει κανένα όπλο που να μπορεί να τους αντιμετωπίσει» είχε αναφέρει στην ομιλία του ο Putin.

Το υποβρύχιο Belgorod

Οι τορπίλες Poseidon θα βρίσκονται στο Κ-329 Belgorod, ένα πυρηνικό υποβρύχιο ειδικού σκοπού που κατασκευάστηκε από το Sevmash Shipyard.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν το 2022 ότι η Ρωσία και η Κίνα «συνεχίζουν να επεκτείνουν και να διαφοροποιούν τις πυρηνικές τους ικανότητες, συμπεριλαμβάνοντας νέα και αποσταθεροποιητικά συστήματα».
«Η Ρωσία επιδιώκει πολλά νέα συστήματα με πυρηνική ικανότητα που έχουν σχεδιαστεί για να κρατούν την ενδοχώρα των ΗΠΑ και τους συμμάχους τους σε κίνδυνο» είχαν αναφέρει οι ΗΠΑ, ενώ πέρσι το Ναυτικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ είπε ότι η ανάπτυξη του Poseidon από τη Ρωσία ανατρέπει πλήρως τα δεδομένα σχετικά με τα πυρηνικά όπλα που εκτοξεύονται από υποβρύχια.
«Ίσως το πιο τρομακτικό είναι ότι αυτό το πυρηνικό όπλο έχει τη δυνατότητα αυτόνομης λειτουργίας.
Ένα πλήρως λειτουργικό Kanyon (όπως ονομάζει το ΝΑΤΟ τις Poseidon) θα είχε απίστευτο στρατηγικό αντίκτυπο.
Ως νέα πλατφόρμα, δεν καλύπτεται από τις τρέχουσες συνθήκες πυρηνικών όπλων» επισήμανε το Ναυτικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης