Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συρία: Μόνο με τερματισμό της κατοχής η εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία - Επιθυμούμε το διάλογο

Συρία: Μόνο με τερματισμό της κατοχής η εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία - Επιθυμούμε το διάλογο
Η Ρωσία, σύμμαχος κλειδί του ηγέετη της Συρίας Assad, υποστηρίζει την προσέγγιση ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Δαμασκό
Σχετικά Άρθρα
Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Faisal Mekdad δήλωσε το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023 ότι η Τουρκία θα πρέπει να τερματίσει τη στρατιωτική της παρουσία στη χώρα του για να υπάρξει πλήρης προσέγγιση Δαμασκού – Άγκυρας .
«Δεν μπορούμε να συζητάμε για εξομάλυνση σχέσεων με την Τουρκία χωρίς τον τερματισμό της κατοχής», δήλωσε μετά τη συνάντησή του με το Ιρανό ομόλογό του στη Δαμασκό.
Η Τουρκία υπήρξε σημαντικός υποστηρικτής της πολιτικής και της ένοπλης αντιπολίτευσης στον Σύρο πρόεδρο Bashar al-Assad κατά τη διάρκεια του 12ετούς πολέμου στη Συρία, ενώ τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν εισβάλει σε περιοχές της βόρειας Συρίας.
Η Ρωσία, σύμμαχος κλειδί του Assad, υποστηρίζει την προσέγγιση ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Δαμασκό, έχοντας φιλοξενήσει συνάντηση των δύο υπουργών Άμυνας και προωθώντας συνάντηση ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών και ενδεχομένως των προέδρων.
Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «μία συνάντηση ανάμεσα στον Assad και την τουρκική ηγεσία εξαρτάται από την εξάλειψη των αιτίων της διένεξης», χωρίς να δώσει λεπτομέρειες ή να μνημονεύσει το όνομα του Tayyip Erdogan.
Ο Mekdad προχώρησε στις δηλώσεις αυτές μετά τη συνάντησή του με τον Hossein Amirabdollahian , τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, του έτερου σημαντικού συμμάχου του καθεστώτος της Δαμασκού.

Οι όροι του διαλόγου

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, που συναντήθηκε και με τον Bashar al-Assad, δήλωσε «ενθουσιασμένος με τον διάλογο που διεξάγεται ανάμεσα στη Συρία και την Τουρκία».
Ο Assad δήλωσε την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023 ότι τα αποτελέσματα του διαλόγου θα πρέπει να βασισθούν στην αρχή του τερματισμού της κατοχής και της υποστήριξης της τρομοκρατίας, όρους που οι συριακές αρχές χρησιμοποιούν αναφερόμενες σε όλες τις ένοπλες οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης.
Πηγή που γνωρίζει την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων δήλωσε ότι η Συρία ζητεί από την Τουρκία να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από τις ζώνες της βόρειας Συρίας και να τερματίσει την υποστήριξη προς τις κύριες οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης πριν συμφωνήσει για συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης