Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποσταθεροποιητικός ο ρόλος της Γερμανίας – Απειλή για νέο πολεμικό μέτωπο η αποστολή όπλων στη Μολδαβία

Αποσταθεροποιητικός ο ρόλος της Γερμανίας – Απειλή για νέο πολεμικό μέτωπο η αποστολή όπλων στη Μολδαβία
Η Υπερδνειστερία καταγγέλλει την αποστολή γερμανικών όπλων στη Μολδαβία
Σχετικά Άρθρα
Η ανακοίνωση της Γερμανίας για την αποστολή όπλων στη Μολδαβία αποτελεί απειλή για τη σταθερότητα στην περιοχή, δήλωσε την Τρίτη (10/1/2023) ο υπουργός Εξωτερικών της δημοκρατίας της Υπερδνειστερίας Vitaly Ignatyev.
«Δεν αποκλείω ότι αυτό το υλικό μπορεί να αναπτυχθεί κοντά στη ζώνη ασφαλείας κατά μήκος του ποταμού Δνείστερου ή απευθείας εκεί.
Αντί να κάνουμε πολιτικές και διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος με πολιτισμένο, εποικοδομητικό τρόπο, βλέπουμε ένα εντελώς διαφορετικό προσέγγιση, η οποία δεν θα οδηγήσει σε σταθερότητα και ασφάλεια στις όχθες του Δνείστερου», ανέφερε το υπουργείο στο κανάλι του Telegram.

Αποστολή όπλων

Το υπουργείο Άμυνας της Μολδαβίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα (9/1/2023) ότι η πρώτη παρτίδα τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης Piranha θα φτάσει στη χώρα στις 10 Ιανουαρίου στο πλαίσιο της διακυβερνητικής συμφωνίας του 2021 για να βοηθήσει στον εκσυγχρονισμό του μολδαβικού στρατού.
Παρά τη συνταγματική ουδετερότητα, οι αρχές της Μολδαβίας αύξησαν τον αμυντικό προϋπολογισμό τους για το 2023 κατά 68%, σε 1,523 εκατομμύρια leus (89 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), ή 0,5% του ΑΕΠ.
Νωρίτερα, οι ΗΠΑ η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν σχέδια για παροχή στρατιωτικής βοήθειας στη δημοκρατία.
Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, ο στρατός της Μολδαβίας λαμβάνει ήδη πυροβόλα όπλα.
Σχεδιάζονται προμήθειες κινητών πλατφορμών τελευταίας τεχνολογίας, μέσων επικοινωνίας και drones.
Η ουδέτερη γραμμή κατά μήκος του ποταμού Δνείστερου φυλάσσεται από δυνάμεις της Μολδαβίας, της Υπερδνειστερίας και της Ρωσίας που αναπτύχθηκαν στη ζώνη των επιχειρήσεων μάχης στην Υπερδνειστερία στα τέλη Ιουλίου 1992 βάσει της συμφωνίας για τις αρχές της ειρηνικής διευθέτησης της ένοπλης σύγκρουσης στην Υπερδνειστερία .
Μια ομάδα ουκρανών στρατιωτικών παρατηρητών είχε αναπτυχθεί στην περιοχή μέχρι τον Μάρτιο του 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης