Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βραζιλία: Πολιτικός σεισμός από την εξέγερση των μπολσοναριστών, πάνω από 1.500 συλλήψεις – Η επόμενη ημέρα

Βραζιλία: Πολιτικός σεισμός από την εξέγερση των μπολσοναριστών, πάνω από 1.500 συλλήψεις – Η επόμενη ημέρα
Σκηνές εμφύλιου χάους στη Βραζιλία...
Σχετικά Άρθρα
Τον έλεγχο της κατάστασης διατηρούν οι κυβερνητικές δυνάμεις του προέδρου της Βραζιλίας, Luis Inacio Lula da Silva, ύστερα από την πρωτοφανή έξαρση πολιτικής βίας που εκδηλώθηκε χθες Κυριακή 8 Ιανουαρίου, όταν «ακροδεξιοί» και οπαδοί του πρώην προέδρου Jair Bolsonaro εισέβαλαν σε μια σειρά από κυβερνητικά κτήρια -όπως στο προεδρικό μέγαρο, σε κτίρια υπουργείων, στο Κογκρέσο και στο Ανώτατο Δικαστήριο- στην Μπραζίλια, σε μια προσπάθεια να ανατρέψουν την κυβέρνηση, «ξυπνώντας» μνήμες από ό,τι συνέβη το 2021 στις ΗΠΑ με την εισβολή στο Καπιτώλιο.
Για τον Lula είναι «φασίστες φανατικοί», «βάνδαλοι που θέλουν να καταστρέψουν τη δημοκρατία».
Η αστυνομία υποστηρίζει πως έχει ήδη προχωρήσει σε πάνω από 1.500 συλλήψεις, ενώ δεν υπάρχουν αναφορές για νεκρούς.
Oι συλληφθέντες οδηγήθηκαν από πάνοπλους αστυνομικούς στο αρχηγείο της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας με δεκάδες λεωφορεία κατά τη διάρκεια μεγάλης επιχείρησης.
Ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Αλεξάντρε ντε Μοράες, διέταξε να διαλύσουν τις κατασκηνώσεις των διαδηλωτών έξω από το αρχηγείο του στρατού στη Μπραζίλια και σε άλλες τοποθεσίες σε ολόκληρη τη χώρα.
Εκτός από τις συνεχιζόμενες έρευνες για τα επεισόδια και τους «εγκεφάλους» τους, το υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Ασφάλειας δημιούργησε και την ηλεκτρονική διεύθυνση denuncia@mj.gov.br για να λαμβάνει πληροφορίες για τυχόν τρομοκρατικές επιθέσεις.
Aλλά πέρα από την κατηγορηματική καταδίκη του Βραζιλιάνου προέδρου Luis Inacio Lula da Silva, που εξελέγη στα τέλη Οκτωβρίου και στην εξουσία από την 1η Ιανουαρίου, ποιοι είναι και τι θέλουν υποστηρικτές του πρώην προέδρου και αρχηγού της λαϊκιστικής ακροδεξιάς, Jair Bolsonaro, που εισέβαλαν κατά χιλιάδες στο Κοινοβούλιο, το Ανώτατο Δικαστήριο και το Προεδρικό Μέγαρο στη Μπραζίλια το βράδυ της Κυριακής 8 Ιανουαρίου 2023;

Τι ζητούν και τι υποστήριξη έχουν

Φαίνονται απομονωμένοι, χωρίς πολιτική στήριξη, αφού ο ίδιος ο Bolsonaro πέταξε στο Ορλάντο της Φλόριντα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, για να κρατήσει συντροφιά στον Donald Trump.
Δεν μπορούν να υπολογίζουν, όπως είδαμε μέχρι τώρα, στην υποστήριξη των αρχηγών του στρατού και της αστυνομίας, διαφορετικά η βίαιη δράση τους θα είχε γρήγορα μετατραπεί σε πραγματικό πραξικόπημα.
Επιμένουν να κατηγορούν τον Lula και την Αριστερά ότι κέρδισαν τις εκλογές με εξαπάτηση και νοθεία.
Τις ημέρες μετά την ψηφοφορία, απέκλεισαν τους αυτοκινητόδρομους και τα αεροδρόμια της χώρας.
Παράλληλα επιτίθενται στους θεσμούς και συνεχίζουν να καλούν τον Στρατό να επέμβει για να επαναφέρει τον Bolsonaro στην εξουσία.
Ήταν το στήριγμα της προεδρίας του Bolsonaro από το 2019 μέχρι πέρυσι.
Επίσης, είχαν, τουλάχιστον σε αρχική φάση, τη βοήθεια μεγάλου μέρους των επιχειρηματιών, καθώς και των μέσων ενημέρωσης που ελέγχονται από τους μεγάλους βιομηχανικούς ομίλους.
Τα σημεία αναφοράς της ακροδεξιάς

Κατηγορούν τον Lula ότι είναι διεφθαρμένος και θέλει να καταστρέψει τις παραδοσιακές οικογενειακές δομές, δηλώνοντας ότι η Αριστερά σκοπεύει να εμφυτεύσει και να επιβάλει τον σοσιαλισμό στη Βραζιλία.
Ακολουθούν τυφλά τον Bolsonaro, τον ηγέτη που ήξερε πώς να αντλεί ψήφους τη βραζιλιάνικη δεξιά.
Στην Covid ενέκριναν τη διαχείριση της έκτακτης ανάγκης για την υγεία από την κυβέρνηση Bolsonaro που κυμάνθηκε μεταξύ άρνησης και επιπολαιότητας, ενώ η πανδημία σκότωσε 700 χιλιάδες Βραζιλιάνους και έπληξε πολύ σοβαρά τις οικονομικές δραστηριότητες.
Δεν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον: για ένα μεγάλο μέρος της βραζιλιάνικης δεξιάς, ο Αμαζόνιος είναι ένα πρόβλημα, όχι μια φυσική περιοχή που πρέπει να προστατευτεί.
«Ο Bolsonaro κατάφερε να… συσφίξει τη Δεξιά όσο ποτέ άλλοτε στη δημοκρατική Βραζιλία.
Είχε την υποστήριξη της πλειοψηφίας των υψηλών εισοδημάτων, λευκών, ανδρών ψηφοφόρων.
Ενώ μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι αν ψήφιζαν μόνο γυναίκες και έγχρωμοι, ο Bolsonaro θα είχε πάρει μια χούφτα ψήφους» λέει η Carolina Botelho, πολιτική αναλύτρια, ειδικός στις εκλογικές ροές και τις ανισότητες, από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο.
5_2.jpg
Η επίθεση στα ιδρύματα της Μπραζίλια

Οι ταραγμένοι άνθρωποι της Μπραζίλια είναι επιθετικά αντίγραφα των δεξιών εξτρεμιστών που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο πριν από δύο χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σνόμπαραν τελείως την ορκωμοσία του Λούλα την 1η Ιανουαρίου: Όπως οι ταραχοποιοί στην Ουάσιγκτον, στις 6 Ιανουαρίου 2021, είχαν στόχο να αποτρέψουν την πλήρη μεταβίβαση της εξουσίας στον Joe Biden, οι εξτρεμιστές στη Μπραζίλια ήθελαν να οργανώσουν μια συμβολική δράση χωρίς σαφώς καθορισμένο πρακτικό στόχο, ίσως για να προκαλέσουν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η χώρα να βυθιστεί στο χάος.
6_4.jpg
Τι συμβαίνει τώρα;

Έχουν ήδη ξεκινήσει έρευνες για να διευκρινιστεί ποιος οργάνωσε την επίθεση στην Μπραζίλια και ποιος χρηματοδότησε τα λεωφορεία με τα οποία ταξίδεψαν ακροδεξιοί εξτρεμιστές.
Ο Lula έδειξε ως υπεύθυνο τον Μπολσονάρου, ο οποίος, μετά τις εκλογές, δεν παραδέχτηκε την ήττα του, προσφέροντας σιωπηρή υποστήριξή στους διαδηλωτές που απέκλεισαν τους αυτοκινητόδρομους και συγκεντρώθηκαν μπροστά από τις βάσεις του στρατού - αν και επίσημα δεν εμποδίζει τη μετάβαση της εξουσίας στη νέα κυβέρνηση.
Ο ίδιος ο Bolsonaro αρνήθηκε να συμμετάσχει στην ορκωμοσία του Lula όπου υποτίθεται ότι, κατά παράδοση, θα του παρέδιδε το προεδρικό φύλλο.
O Bolsonaro είχε καταδικάσει κάθε πράξη βίας, αλλά είχε επίσης υπενθυμίσει ότι «η μάζα των ανθρώπων που στρατοπεδεύουν στους στρατώνες ζητούν βοήθεια, ελευθερία, σεβασμό στο Σύνταγμα».
Και στο twitter, το απόγευμα της Κυριακής, ο αρχηγός της δεξιάς, απορρίπτοντας οποιαδήποτε ανάμειξη στην επίθεση στους θεσμούς, περιορίστηκε να δηλώσει ότι «οι ειρηνικές διαδηλώσεις, σύμφωνα με το νόμο, είναι μέρος της δημοκρατίας.
Ωστόσο, οι βανδαλισμοί και οι εισβολές σε δημόσια κτίρια όπως συνέβησαν, καθώς και αυτοί που διέπραξε η αριστερά το 2013 και το 2017, ξεπερνούν τα όρια.
Αντιμέτωπος με επιθέσεις στη δημοκρατία, ο Lula είναι πιθανό να αποφασίσει να παρέμβει σκληρά κατά του δεξιού εξτρεμισμού.
Σε μια χώρα χωρισμένη στα δύο, ο ηγέτης της αριστεράς είχε υποσχεθεί: «Θα κυβερνήσω για 215 εκατομμύρια Βραζιλιάνους, όχι μόνο για αυτούς που με ψήφισαν. Είμαστε ένας λαός, μια χώρα, ένα μεγάλο έθνος».
Όμως, εμφανώς κλονισμένος, τις τεταμένες ώρες της Κυριακής, ο ίδιος ο Lula δήλωσε ότι «οι φανατικοί φασίστες πρέπει να τιμωρηθούν».

Bolsonaro: Σε νοσοκομείο της Φλόριντα, με έντονους πόνους στην κοιλιά, μετά το «πραξικόπημα» των οπαδών του

Σε νοσοκομείο στη Φλόριντα μεταφέρθηκε εσπευσμένα ο Jair Bolsonaro.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο τέως πρόεδρος της Βραζιλίας είχε πολύ έντονους πόνους στην κοιλιακή χώρα και χρειάστηκε να μεταφερθεί εσπευσμένα σε νοσοκομείο της πόλης του Ορλάντο.
Την ώρα που η Βραζιλία «φλεγόταν» από τις «τρομοκρατικές», όπως τις χαρακτήρισε ο διάδοχός του, Λούλα, ενέργειες σε κοινοβουλευτικά κτίρια, ο Bolsonaro βρισκόταν στις ΗΠΑ και τη Φλόριντα, μακριά από όλα όσα συνέβαιναν στην πατρίδα του.

Biden: Επίθεση εναντίον της Δημοκρατίας

Τα επεισόδια αυτά καταδίκασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden κάνοντας λόγο για «επίθεση εναντίον της δημοκρατίας» στη Βραζιλία.
«Καταδικάζω την επίθεση εναντίον της δημοκρατίας και της ειρηνικής μεταβίβασης της εξουσίας στη Βραζιλία.
Οι δημοκρατικοί θεσμοί της Βραζιλίας έχουν την απόλυτη υποστήριξή μας και η βούληση του βραζιλιάνικου λαού δεν πρέπει να υπονομευθεί» ανέφερε ο Biden.

Ρωσία: Στηρίζουμε απόλυτα τον Lula – Καταδικάζουμε τις ταραχές

Την απόλυτη στήριξη της Ρωσίας στον πρόεδρο της Βραζιλίας, Luis Inacio Lula da Silva εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, αναφερόμενος στα βίαια επεισόδια και στην εισβολή διαδηλωτών σε μια σειρά από κυβερνητικά κτήρια με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης του προέδρου Lula.
«Καταδικάζουμε κατηγορηματικά τις ενέργειες των υποκινητών των ταραχών και υποστηρίζουμε απόλυτα τον Πρόεδρο της Βραζιλίας Lula da Silva.
Υποστηρίζουμε τις ενέργειές του με στόχο την αποκατάσταση του νόμου και της τάξης στη χώρα» είπε ο Peskov, αναφέροντας πως πρόσφατα ο πρόεδρος Putin συνεχάρη τον Lula για την εκλογή του στο προεδρικό αξίωμα της Βραζιλίας.
«Εκτιμούμε ιδιαίτερα τις προσπάθειες του Lula da Silva για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων» τόνισε ο Peskov.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης