Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πώς το χαμηλό free float σε placements και αυξήσεις δίνει κέρδη - Real Consulting, Dimand, Εpsilon Net, Lavipharm, Intrakat

Πώς το χαμηλό free float σε placements και αυξήσεις δίνει κέρδη - Real Consulting, Dimand, Εpsilon Net, Lavipharm, Intrakat
H πορεία των μετοχών των εταιρειών οι οποίες αύξησαν το free float είτε μέσω ιδιωτικών τοποθετήσεων, είτε μέσω αύξησης κεφαλαίου εξελίχθηκε θετικά με εξαίρεση, μέχρι τώρα, την ΔΕΗ λόγω και της ενεργειακής κρίσης
Σχετικά Άρθρα
O διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ κ. Γ. Κοντόπουλος, μεταξύ άλλων, επιχειρεί να πείσει ορισμένες εισηγμένες εταιρείες να αυξήσουν τα ποσοστά της ελεύθερης διασποράς μετοχών, ιδιαίτερα όταν αυτά διαμορφώνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Σε αρκετές, όμως, εταιρείες, κυρίως, από τον χώρο της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης πολλές προχώρησαν ή θα προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου έχοντας συγκεκριμένα business plan, αυτό το οποίο ενδιαφέρει, κυρίως, ξένους, αλλά και Έλληνες επενδυτές είναι να μην υφίσταται μεγάλο free float στην μετοχή.
Ειδικά, όταν οι επενδυτές έχουν αποκτήσει μεγάλα ποσοστά μετοχών και χαρακτηρίζονται ως cornerstone investors.
Τότε τους συμφέρει, και αυτό επιδιώκουν σε κάθε περίπτωση, να είναι μικρότερο το free float των μετοχών και οι μετοχές συγκεντρωμένες.
O βασικός λόγος της ύπαρξης μικρότερης ελεύθερης διασποράς για τους ειδικούς επενδυτές (με ποσοστά 4% και άνω) είναι να υφίστανται μεγάλοι πωλητές μετοχών οι οποίοι θα ασκούν πιέσεις στα χαρτοφυλάκια τους.
Όπως θα δούμε, η πορεία των μετοχών των εταιρειών οι οποίες αύξησαν το free float είτε μέσω ιδιωτικών τοποθετήσεων, είτε μέσω αύξησης κεφαλαίου εξελίχθηκε θετικά με εξαίρεση, μέχρι τώρα, την ΔΕΗ λόγω και της ενεργειακής κρίσης.

Τo CVC απέκτησε το 10% της ΔΕΗ, ωστόσο η μετοχή υπέφερε από τις πωλήσεις των hedge funds μετά την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο.
Στην εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων την Dimand, εκτός από τους βασικούς μετόχους ως cornerstone ιnvestors συμμετείχαν τα fund Latsco (Μ. Λάτση) με 5,37% και Orasis fund (3,57%).
Από την ημέρα εισαγωγής των μετοχών και μετά τις μετοχές στήριξης του αναδόχου η μετοχή σημειώνει πτώση και τώρα κινείται στα 14 ευρώ.
Ωστόσο, μέχρι τώρα, οι πωλήσεις πότε δεν ήταν πιεστικές εξαιτίας της σύνθεσης της αύξησης κεφαλαίου.

Η εταιρεία διαθέτει ένα υψηλό ανεκτέλεστο 19 έργων (μικτής αξίας 829 εκατ. ευρώ) και βρίσκεται προ μιας σημαντικής εξαγοράς του Skyline (65%) για την εκμετάλλευση 500 ακινήτων .
Διπλασιασμό της τιμής της μετοχής, άρα και της κεφαλαιοποίησης της παρουσιάζει η εταιρεία πληροφορικής Real Consulting απο την τιμή της εισαγωγής των μετοχών της στην Εναλλακτική Αγορά, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης μετοχών. την ιδιωτική τοποθέτηση έλαβε μέρος η Ambrosia Capital η οποία απέκτησε το 7,4% των μετοχών για λογαριασμό της ίδιας, αλλά και πελάτων της (funds όπως το Orasis )
Η εταιρεία ολοκλήρωσε την εξαγορά του 100% της γερμανικής εταιρείας cloudideas και στο πρώτο εξάμηνο εμφάνισε καθαρά κέρδη 937 χιλ. ευρώ και αύξηση λειτουργικών κερδών κατά 15%.
Η Εpsilon Net ακολούθησε ένα ανάλογο σχήμα στην ιδιωτική της τοποθέτηση με αποτέλεσμα την εκρηκτική άνοδο της μετοχής, πριν από το split των μετοχών το οποίο αποφασίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο.
Η Lavipharm, επίσης, κατά την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στηρίχθηκε σε μια ομάδα επενδυτών για να καλύψει ένα μέρος των αδιάθετων μετοχών.
Μια άλλη επίσης εταιρεία, η οποία έχει παρόμοια χαρακτηριστικά  μικρό free float) είναι η Ιντρακατ, που έχοντας “κλειδώσει” σχεδόν όλη αύξηση κεφαλαίου από τον βασικό μέτοχο και τους δυο εφοπλιστές αναμένεται να στηριχθεί σε μια μικρή ομάδα επενδυτών.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης