Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συμφώνησε η Ευρώπη για πλαφόν στο φυσικό αέριο 180 ευρώ η μεγαβατώρα - Ρωσία: Απαράδεκτη επέμβαση στην αγορά

Συμφώνησε η Ευρώπη για πλαφόν στο φυσικό αέριο 180 ευρώ η μεγαβατώρα - Ρωσία: Απαράδεκτη επέμβαση στην αγορά
Το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου θα τεθεί σε εφαρμογή στις 15 Φεβρουαρίου 2023
Σχετικά Άρθρα
Μετά από μήνες ατελείωτων και άκαρπων διαπραγματεύσεων οι υπουργοί Ενέργειας των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατάφεραν επιτέλους να συμφωνήσουν στην επιβολή ανώτατου ορίου τιμών στο φυσικό αέριο στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Το πλαφόν θα τεθεί σε εφαρμογή στις 15 Φεβρουαρίου.
Την είδηση έκανε γνωστή ο εκπρόσωπος της Τσεχικής Δημοκρατίας στο Twitter.
Υπέρ της πρότασης ψήφισαν και οι δύο επιφυλακτικές έως τώρα χώρες, Γερμανία και Δανία.
Αντίθετα, η Ολλανδία και η Αυστρία απείχαν ενώ η Ουγγαρία ψήφισε κατά.
Η Ελλάδα, μαζί με μια ομάδα χωρών που περιλαμβάνουν το Βέλγιο και την Ιταλία, είχαν ζητήσει την επιβολή πλαφόν κάτω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με τον Έλληνα υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα να δηλώνει προσερχόμενος στη συνεδρίαση ότι οποιαδήποτε τιμή ανάμεσα στο εύρος από 150 έως 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα «θα λειτουργήσει».
Ο κ. Σκρέκας επέμεινε επίσης στην ανάγκη να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση, κάτι που, όπως έγινε γνωστό, υπογραμμίστηκε επίσης στην κλειστή σύσκεψη των τεσσάρων χωρών που πρωτοστατούν στην επιβολή ρεαλιστικού πλαφόν στις αγορές φυσικού αερίου από την ΕΕ, η οποία διοργανώθηκε χθες το βράδυ με πρωτοβουλία του Έλληνα υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Να επαναλάβουμε ότι βάση για την τελική διαπραγμάτευση αποτέλεσε μια νέα πρόταση της Τσεχικής Προεδρίας για την μείωση του ανώτατου ορίου στα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αντί των 275 ευρώ που είχε προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο μήνα που τελικά κατά τη σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ των 27 μειώθηκε περαιτέρω στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Συγκεκριμένα, βάση της τσεχικής πρότασης που γνωστή στα κράτη μέλη το περασμένο Σάββατο 17/12, εάν η τιμή του συμβολαίου του επόμενου μήνα στον ολλανδικό κόμβο TTF (Title Transfer Facility) φυσικού αερίου ξεπεράσει τα 188 (τελικά έγιναν 180) ευρώ ανά μεγαβατώρα για τρεις συνεχόμενες ημέρες, ακολουθεί η επιβολή του πλαφόν.
Το πλαφόν θα επιβάλλεται ωστόσο μόνο εάν η διαφορά τιμής του TTF φυσικού αερίου του επόμενου μήνα με τις παγκόσμιες τιμές του LNG είναι μεγαλύτερη από 35 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μειώθηκαν κατακόρυφα τους τελευταίους μήνες σε περίπου 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, παραμένουν πολύ πάνω από τον μέσο όρο για αυτήν την εποχή του χρόνου.
Οι διεθνείς αναλυτές αναμένουν επίσης ότι οι υψηλές τιμές θα διατηρηθούν το επόμενο έτος, καθώς η Ευρώπη δεν έχει βρει εναλλακτικές πηγές προμήθειας για  το ρωσικό φυσικό αέριο.
Η συμφωνία για το πλαφόν αναμένεται να ανοίξει επίσης το δρόμο για ένα ευρύτερο πακέτο έκτακτης ανάγκης ώστε να περιοριστεί η αστάθεια της αγοράς και να ανοίξει ο δρόμος για κοινές αγορές φυσικού αερίου από τα κράτη μέλη της ΕΕ, αγορές οι οποίες είχαν τεθεί σε αναμονή λόγω του ρήγματος των 27 επί του θέματος του πλαφόν.

Ρωσία: Απαράδεκτη παραβίαση των αρχών τιμολόγησης της αγοράς, θα αντιδράσουμε

H  πρώτη αντίδραση του Κρεμλίνου στην απόφαση των υπουργών ενέργειας της ΕΕ για επιβολή πλαφόν στα 180 ευρώ για τις τιμές του φυσικού αερίου, ήρθε μέσω δηλώσεων που έκανε ο Dmitry Peskov.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου  τόνισε ότι οι προσπάθειες της Ευρώπης για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου είναι απαράδεκτες και θα υπάρξει η κατάλληλη απόφαση, ενώ προανήγγειλε και ένα διάταγμα για το πετρέλαιο.
«Οι αρχές είναι οι ίδιες και εδώ. Πρόκειται για παραβίαση της διαδικασίας της τιμολόγησης της αγοράς, για επέμβαση σε αυτήν.
Οποιαδήποτε αναφορά στο ανώτατο όριο είναι απαράδεκτη. Θα χρειαστεί χρόνος για να σταθμιστούν προσεκτικά τα υπέρ και τα κατά.
Η διαδικασία για το πετρέλαιο δεν έχει τελειώσει ακόμα» δήλωσε ο Peskov.



ww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης