Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Χωρίς συμφωνία έληξε η σύνοδος των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Χωρίς συμφωνία έληξε η σύνοδος των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ για το πλαφόν στο φυσικό αέριο
Oι υπουργοί Ενέργειας των 27 θα συζητήσουν ξανά το θέμα σε τακτική συνεδρίαση την ερχόμενη Δευτέρα 19/12/22
Σχετικά Άρθρα
Δεν κατάφεραν - για μια ακόμη φορά - να καταλήξουν σε συμφωνία για το ανώτατο όριο τιμής στο φυσικό αέριο οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της συνόδου τους στις Βρυξέλλες, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι στο Reuters.
Η πολύωρη διαπραγμάτευση απέβη άκαρπη και έτσι οι υπουργοί των 27 θα συζητήσουν ξανά το θέμα σε τακτική συνεδρίαση την ερχόμενη Δευτέρα, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.
Ο Γερμανός υπουργός, από την πλευρά του προσπάθησε να μεταφέρει μια εικόνα «μισογεμάτου» ποτηριού, υποστηρίζοντας, σύμφωνα με το Reuters, ότι υπάρχει συμφωνία για το 90-95% των θεμάτων στο θέμα του πλαφόν στο φυσικό αέριο αλλά τα «μεγάλα και συμβολικά» θέματα δεν έχουν λυθεί ακόμα.
Ο ίδιος θεωρεί λογικό ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσουν τη συμφωνία και σημειώνει ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τη ερχόμενη Δευτέρα, 19/12/22, οπότε είναι προγραμματισμένη νέα συνάντηση των υπουργών Ενέργειας.
Συμπλήρωσε δε ότι ίσως είναι πιθανό να υπάρξει μια συμφωνία μέσω πλειοψηφίας.
Αλλά και ο υπουργός Βιομηχανίας της Τσεχίας Josef Schikela, της χώρας που ασκεί την προεδρία της ΕΕ, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη λήξη της συνόδου, υποστήριξε ότι οι 27 ΥΠΕΝ είναι κοντά σε συμφωνία, προσθέτοντας ωστόσο «υπάρχει μόνο ένα ανοιχτό θέμα προς συζήτηση για την Δευτέρα και αυτό είναι η τιμή που θα ενεργοποιεί τον μηχανισμό».
Ο Τσέχος πολιτικός παραδέχτηκε ότι ορισμένες χώρες φοβούνται πως το πλαφόν θα μπορούσε να δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα ενώ κάποιοι υπουργοί αισθάνονται ότι οι αλλαγές στο ανώτατο όριο της τιμής δεν ήταν ισορροπημένες.
Η πιο πρόσφατη πρόταση περιλαμβάνει και τρόπους για την αναστολή του πλαφόν, εάν δεν λειτουργεί ικανοποιητικά, κατέληξε ο Τσέχος ΥΠΕΝ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης