Διεθνή

Παρέμβαση Kissinger: Ώρα για διαπραγμάτευση στην Ουκρανία - Να αποσυρθεί η Ρωσία - Το Κίεβο να ξεχάσει Donbass, Κριμαία

Παρέμβαση Kissinger: Ώρα για διαπραγμάτευση στην Ουκρανία - Να αποσυρθεί η Ρωσία - Το Κίεβο να ξεχάσει Donbass, Κριμαία
Να μην αποδυναμωθεί η Ρωσία, δεν έχει κανένα νόημα η ουδετερότητα της Ουκρανίας υποστηρίζει ο Αμερικάνος διπλωμάτης
Σχετικά Άρθρα
Την θέση πως έχει έρθει η ώρα να επιλυθεί η κρίση στην Ουκρανία μέσω διαπραγματεύσεων διατυπώνει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Henry Kissinger, ο οποίος υποστηρίζει πως ο ουκρανικός πόλεμος έχει εισέλθει σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής που πρέπει να αξιοποιηθεί έτσι ώστε το ζήτημα να διευθετηθεί μέσω συνομιλιών.
Σε άρθρο του στο περιοδικό «The Spectator» που έχει τίτλο «Πώς να αποφύγουμε ένα νέο Παγκόσμιο Πόλεμο» ο Αμερικάνος διπλωμάτης επισημαίνει πως τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία έτσι ώστε να αποφευχθεί μια κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια παγκόσμια καταστροφή.
Σύμφωνα με τον Kissinger, οι ρωσικές δυνάμεις θα πρέπει να αποσύρουν τα στρατεύματα τους στη συνοριακή γραμμή Ρωσίας - Ουκρανίας που ίσχυε πριν από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου αλλά το Κίεβο θα πρέπει να ξεχάσει το Donbass και την Κριμαία.
Σε αυτό το σημείο και δεδομένων των ζητημάτων που θα υπάρξουν στο εδαφικό, ο Αμερικάνος διπλωμάτης υποστηρίζει πως αν δεν αποδώσουν οι διαπραγματεύσεις, θα μπορούσε στις έντονα αμφισβητούμενες περιοχές να γίνουν δημοψηφίσματα υπό την παρουσία της διεθνούς κοινότητας.
Σε κάθε περίπτωση, ο Kissinger τονίζει ότι η Ρωσία δεν πρέπει να αποδυναμωθεί, διότι αποτελεί μια από τις κορυφαίες παγκόσμιες δυνάμεις, ενώ επισημαίνει ότι τυχόν εσωτερικά προβλήματα στη Ρωσία, θα αποτελέσουν σημαντικό πρόβλημα για όλο τον κόσμο.

Η χαμένη ευκαιρία της διπλωματίας

Ο Kissinger αναφέρεται στην «χειμερινή ηρεμία» που θα επέλθει στο πεδίο των μαχών στην Ουκρανία, συγκρίνοντας την με την κατάσταση που επικρατούσε τον Αύγουστο του 1916, όταν οι Ευρωπαίοι που συμμετείχαν στον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο, επιχείρησαν να διαπραγματευτούν με τις ΗΠΑ έτσι ώστε αυτές να μεσολαβήσουν για μια ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης.
Ο Αμερικάνος κορυφαίος διπλωμάτης υποστηρίζει ότι ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Woodrow Wilson λόγω των επερχόμενων προεδρικών εκλογών, έχασε τη στιγμή εκείνη που η διπλωματία θα μπορούσε να επέμβει έγκαιρα για να σταματήσει την αιματοχυσία και να σώσει εκατομμύρια ζωές.
«Βρίσκεται άραγε ο κόσμος σήμερα σε αντίστοιχη καμπή στην Ουκρανία, όταν ο χειμώνας δημιουργεί μια αναγκαστική παύση στη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας στο έδαφός της;» διερωτάται ο Kissinger.

Ειρήνη μέσω διαπραγματεύσεων

«Έχω επανειλημμένα υποστηρίξει πως στηρίζω τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των συμμαχικών δυνάμεων που σκοπεύουν στο να αντιμετωπίσουν τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία.
Αλλά ο χρόνος είναι κατάλληλος για να κτίσουμε στις στρατηγικές αλλαγές που έχουν ήδη συντελεστεί, ενσωματώνοντας τες σε μια νέα δομή προκειμένου να επιτύχουμε την ειρήνη μέσω διαπραγματεύσεων» επισήμανε ο Αμερικάνος διπλωμάτης.

Δεν έχει νόημα η ουδετερότητα της Ουκρανίας

Όπως αναφέρει ο Kissinger, για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία η Ουκρανία έχει εξελιχθεί «στο πιο σημαντικό κράτος της κεντρικής Ευρώπης» με την αντίσταση της στις ρωσικές δυνάμεις.
«Η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης και της Κίνας, εξακολουθεί να εμποδίζει τη Ρωσία από μια πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων» αναφέρει ο Kissinger, ο οποίος έχοντας αυτό στο νου, θεωρεί ότι οι διαπραγματεύσεις για το «ουδέτερο καθεστώς» της Ουκρανίας δεν έχουν πλέον νόημα και για αυτό το λόγο επισημαίνει ότι η ειρηνική διαδικασία θα πρέπει να συνδέει την Ουκρανία με το ΝΑΤΟ, με όποια μορφή και αν αυτή εκφραστεί.

Όχι στην αποδυνάμωση της Ρωσίας

Ωστόσο, υποστηρίζει ότι το αποτέλεσμα των συγκρούσεων, δεν θα πρέπει να στοχεύει στην αποδυνάμωση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η οποία είναι από μια τις κορυφαίες παγκόσμιες δυνάμεις.
«Η Ρωσία έχει συμβάλλει καθοριστικά στην παγκόσμια ισορροπία και στην ισορροπία ισχύος για περισσότερα από 500 χρόνια.
Ο ιστορικός της ρόλος δεν πρέπει να υποβαθμιστεί» υποστηρίζει ο Kissinger, επισημαίνοντας πως το ενδεχόμενο να υπάρξουν εσωτερικά ζητήματα στη Ρωσία, η οποία έχει «παγκόσμιο πυρηνικό δυναμικό», θα είναι μεγάλο πρόβλημα για όλο τον κόσμο.

Τι προτείνει

Όσον αφορά το τι πρέπει να γίνει στο εξής, ο Kissinger επαναδιατυπώνει την πρόταση που είχε κάνει τον περασμένο Μάιο.
Να χαραχθεί δηλαδή μια γραμμή κατάπαυσης του πυρός κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων πως ήταν στις 24 Φεβρουαρίου, πριν από τη ρωσική εισβολή.
Όπως λέει, η Ρωσία θα πρέπει να υποχωρήσει από τα εδάφη που έχει καταλάβει κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής της επιχείρησης στην Ουκρανία, αλλά όχι από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Luhansk και την Κριμαία.
«Οι διαπραγματεύσεις για την τύχη τους θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μετά την επίτευξη εκεχειρίας
Σε περίπτωση που η συνοριακή γραμμή μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας που υπήρχε πριν την 24η Φεβρουαρίου, δεν μπορεί να επιτευχθεί ούτε με διαπραγματεύσεις ούτε με στρατιωτικά μέσα, θα μπορούσε να εξεταστεί η προσφυγή στην αρχή της αυτοδιάθεσης.
Θα μπορούσαν, υπό τον έλεγχο της διεθνούς κοινότητας, να γίνουν δημοψηφίσματα για την αυτοδιάθεση των άκρως αμφισβητούμενων περιοχών που έχουν αλλάξει πολλές φορές χέρια κατά τη διάρκεια των αιώνων» λέει ο Kissinger.

Ο στόχος

«Ο στόχος της ειρηνευτικής διαδικασίας θα ήταν διπλός: αφενός η επιβεβαίωση της ελευθερίας της Ουκρανίας και αφετέρου ο καθορισμός μιας νέας διεθνούς δομής ασφαλείας, ιδίως στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
Σε αυτήν την περίπτωση, η Ρωσία θα πρέπει να βρει τη θέση της σε αυτή τη νέα τάξη» επισημαίνει ο Kissinger, τονίζοντας ότι «ο δρόμος της διπλωματίας θα είναι ακανθώδης και γεμάτος απογοητεύσεις», καθώς και ότι «θα απαιτήσει όραμα και θάρρος».
«Οι προσπάθειες για την επίτευξη της ειρήνης και της τάξης περιλαμβάνουν δύο στοιχεία που μερικές φορές θεωρούνται αντιφατικά.
Είναι η επιθυμία να υπάρξει ασφάλεια και η ανάγκη για πράξεις συμφιλίωσης» καταλήγει ο Kissinger.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης