Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταστράφηκε το 58% των υποδομών ενέργειας της Ουκρανίας - Ρωσική επίθεση με 70 πυραύλους – Νέα εισβολή στο Κίεβο το 2023;

Καταστράφηκε το 58% των υποδομών ενέργειας της Ουκρανίας - Ρωσική επίθεση με 70 πυραύλους – Νέα εισβολή στο Κίεβο το 2023;
Ταυτόχρονα η Ρωσία έχει καταστρέψει το 58% της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας μετά και την νέα πυραυλική επίθεση με 70 πυραύλους στις 16 Δεκεμβρίου 2022...
Ενώ η ρωσική προέλαση συνεχίζεται στο Donetsk ειδικά στο Bakhmut και Avdiivka όπου οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν υποστεί πανωλεθρία…η διοίκηση του Ουκρανικού στρατού ανησυχεί ότι οι ρωσικές δυνάμεις προετοιμάζουν νέα εισβολή στο Κίεβο από την Λευκορωσία αρχές 2023…
Ταυτόχρονα η Ρωσία έχει καταστρέψει το 58% της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας μετά και την νέα πυραυλική επίθεση με πάνω από 70 πυραύλους στις 16 Δεκεμβρίου 2022...

Νέες καταστροφές στην ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας με αποτέλεσμα ολόκληρες πόλεις, όπως το Κίεβο και το Kharkiv να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και νερό, προκάλεσε η νέα μαζική πυραυλική επίθεση της Ρωσίας στις 16 Δεκεμβρίου 2022, η οποία θεωρείται από τις σφοδρότερες που έχουν πλήξει την χώρα από την έναρξη των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Εκρήξεις αναφέρθηκαν στο Κίεβο, στο Kharkiv, στο Dnipro, στη Vinnitsa και σε πολλές ακόμα περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Ουκρανίας, ενώ νωρίτερα είχαν ηχήσει οι σειρήνες της αντιαεροπορικής άμυνας στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Συνέπεια της νέας αυτής μαζικής επίθεσης, όπως υποστηρίζει ανώτερος αξιωματούχος από την προεδρία της Ουκρανίας, είναι να ακολουθήσουν έκτακτες διακοπές ρεύματος σε όλη την χώρα, η οποία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Ήδη χωρίς ρεύμα είναι το Κίεβο, το Kharkiv, η Poltava, η περιοχή του Kirovograd στα κεντρικά της χώρας ενώ διαδοχικά black out αναφέρονται σε Οδησσό, Mikolayev αλλά και ακόμα στη Zaporizhia, στο τμήμα της επαρχίας που ελέγχει ο ουκρανικός στρατός.
5555.jpg
76555_1.jpg
Σε έκτακτη ανάγκη όλη η Ουκρανία

Για τεράστιες καταστροφές στις ενεργειακές υποδομές κατόπιν των σημερινών μαζικών πυραυλικών επιθέσεων της Ρωσίας κάνουν λόγο οι ουκρανικές Αρχές με την Ukrenergo, τον κρατικό φορέα εκμετάλλευσης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, να κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ολόκληρη την χώρα όσον αφορά την ηλεκτροδότηση της.
Σύμφωνα με την Ukrenergo, οι σημερινές πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθεί κατά τουλάχιστον 50% η δυνατότητα κατανάλωσης ενέργειας, κάτι που σημαίνει συστημική αποτυχία
Ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας, Herman Galushchenko ανακοίνωσε ζημιές στα ανατολικά και νότια της Ουκρανίας.
«Οι εγκαταστάσεις ενέργειας έχουν ήδη υποστεί ζημιές τόσο στα ανατολικά όσο και στα νότια της χώρας» ανέφερε ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας, ο οποίος έκανε λόγο για έκτακτες διακοπές ρεύματος σε όλη την χώρα.
Όπως είπε, τουλάχιστον 9 υποδομές παραγωγής ενέργειας επλήγησαν από τις πυραυλικές επιθέσεις.

Από τις σφοδρότερες επιθέσεις

Οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν πως η αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε 37 από τους 40 ρωσικούς πυραύλους που εκτοξεύθηκαν εναντίον της περιοχής του Κιέβου.
«Περίπου 40 πύραυλοι εντοπίστηκαν στον εναέριο χώρο της πρωτεύουσας.
Τριάντα επτά από αυτούς καταστράφηκαν από την αντιαεροπορική άμυνα» ανέφερε ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής διοίκησης του Κιέβου, Mykhailo Shamanov, ο οποίος υποστήριξε πως η επίθεση αυτή ήταν από τις σφοδρότερες που έχει εξαπολύσει η Ρωσία.

Χωρίς ρεύμα και νερό το Κίεβο

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για τεράστιες καταστροφές στην ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας.
Στο Κίεβο, οι ουκρανικές αρχές αν και ακόμα δεν έχουν διευκρινίσει τι είδους ζημιές και σε τι βαθμό έχουν καταγραφεί, επισημαίνουν ότι θα υπάρξουν έκτακτες διακοπές στην ηλεκτροδότηση.
Επιπλέον, ο δήμαρχος της πόλης, Vitaly Klitschko υποστήριξε ότι έχει διακοπεί η παροχή νερού σε όλες τις συνοικίες της πόλης λόγω των ζημιών στην ενεργειακή υποδομή.
Σύμφωνα με τον Klitschko, εκρήξεις καταγράφηκαν σήμερα στη νοτιοδυτική συνοικία Holosiivkyi, αλλά και στις ανατολικές συνοικίες Dniprovskyi και Desnyanskyi, χωρίς όμως ακόμα να είναι σαφές εάν οι εκρήξεις αυτές προκλήθηκαν από τους ρωσικούς πυραύλους ή από τα αντιαεροπορικά ουκρανικά πυρά.

Στο σκοτάδι και το Kharkiv

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στο Kharkiv, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας.
Ο τοπικός κυβερνήτης σημείωσε ότι από τους βομβαρδισμούς επλήγησαν κρίσιμες υποδομές, ενώ και η εταιρεία παροχής ενέργειας Oblenegro επεσήμανε ότι έχει διακοπεί εντελώς η ηλεκτροδότηση στην πόλη.
Για κολοσσιαίες ζημιές στις υποδομές του Kharkiv που επηρέασαν το ενεργειακό σύστημα ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης, Ihor Terehov, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να είναι υπομονετικοί, επισημαίνοντας πως γνωρίζει πως δεν έχουν φώτα, νερό και θέρμανση.

Ζημιές στην Οδησσό, δύο νεκροί στο Kryvyi Rih

Ζημιές όμως σε σημαντικές υποδομές αναφέρθηκαν και στην Οδησσό, ενώ ο Valentyn Reznichenko, επικεφαλής στην επαρχία της Dnipro, έκανε λόγο για δύο νεκρούς και για πέντε τραυματίες – ανάμεσα τους και δύο παιδιά – όταν πύραυλος έπληξε περιοχή κατοικιών στο Kryvyi Rih.
Διακοπές στην ηλεκτροδότηση αναφέρθηκαν και στην Kherson, η οποία όμως προκλήθηκε από χθεσινές πυραυλικές επιθέσεις.
Ο περιφερειάρχης της Kherson υποστήριξε ότι ο «σφοδρός βομβαρδισμός στόχευσε κρίσιμης σημασίας υποδομή» με αποτέλεσμα όλη η περιοχή να βυθιστεί στο σκοτάδι.

Διήμερο πυραυλικών επιθέσεων

Εκτιμάται ότι εκατομμύρια Ουκρανοί παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση και σε αρκετές περιπτώσεις χωρίς νερό.
Τις τελευταίες ώρες η Ρωσία έχει πυκνώσει τις πυραυλικές της επιθέσεις κατά κρίσιμων υποδομών της Ουκρανίας.
Είναι χαρακτηριστικό, όπως είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, πως οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν περισσότερες από 16 φορές την περιοχή της Kherson κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ωρου.
Η Ρωσία υποστηρίζει ότι στο στόχαστρο της μπαίνουν μόνο κρίσιμες υποδομές που αφορούν τον ανεφοδιασμό και τη στήριξη του ουκρανικού στρατού και ότι δεν πλήττει αστικούς στόχους.
Σύμφωνα με τους Ουκρανούς, στόχος της ρωσικής επίθεσης είναι να καταστραφεί το ηλεκτρικό δίκτυο και οι υποδομές στα μετόπισθεν της χώρας, έτσι ώστε να προκληθούν περαιτέρω δυσκολές στον εφοδιασμό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και άρα οι Ρώσοι να μπορέσουν να καταγράψουν μεγαλύτερα κέρδη στο πεδίο των μαχών.
Μάλιστα, ο επικεφαλής του ουκρανικού στρατού υποστήριξε χθες Πέμπτη 15/12 ότι αναμένει νέα ρωσική επίθεση εναντίον του Κιέβου τους πρώτους μήνες του 2023 και ότι οι Ρώσοι ετοιμάζονται για μακράς διάρκειας στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Η επίθεση των Ρώσων προς Bakhmut και Avdiivka συνεχίζεται

Οι ρωσικές επιθετικές ομάδες επεκτείνονται στις κατευθύνσεις Kupiansk και Zaporizhia, ενώ οι ρώσοι συνεχίζουν να επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στη διεξαγωγή επιθετικών ενεργειών προς τις κατευθύνσεις Bakhmut και Avdiivka, στο Donetsk.
Επίσης βελτιώνουν την τακτική τους θέση προς την κατεύθυνση του Lyman.
Ο ρωσικός στρατός βομβάρδισε ξανά το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας της εταιρείας Dtek Energo, προκαλώντας σοβαρές ζημιές.

Ο σκληρότερος βομβαρδισμός του Donetsk από το 2014…

Το πρωί της 15ης Δεκεμβρίου, το κέντρο του Donetsk που ελέγχεται από τους ρώσους δέχθηκε τον πιο ισχυρό βομβαρδισμό από το 2014.
Η συνοικία Voroshilov της πόλης βομβαρδίστηκε από περίπου 40 πυραύλους Grad.
Ως αποτέλεσμα της επίθεσης, ο τοπικός καθεδρικός ναός, τα σχολεία και τα κτίρια κατοικιών δέχθηκαν μαζικό βομβαρδισμό. Άμαχοι τραυματίστηκαν.
Στις 14 Δεκεμβρίου 2022, ο ουκρανικός στρατός εκτόξευσε 225 πυρομαχικά σε δέκα οικισμούς στην περιφέρεια του Donetsk.

Οι ουκρανικές δυνάμεις προσπάθησαν επίσης να χτυπήσουν στόχους στις παραμεθόριες περιοχές της Ρωσίας.
Στην περιοχή Bryansk, ρωσικό σύστημα αεράμυνας ενεργοποιήθηκε πάνω από την πόλη Klintsy.
Όλοι οι ουκρανικοί πύραυλοι καταρρίφθηκαν.

Επίσης τη νύχτα, συστήματα αεράμυνας βρίσκονταν σε δράση στην περιοχή του Κουρσκ, αναχαιτίζοντας όλες τις Ουκρανικές επιθέσεις.
Με τη σειρά τους, ρωσικά drones πραγματοποίησαν επίθεση σε εγκαταστάσεις ενεργειακής υποδομής στην Ουκρανία.
Μετά από μια περίοδο παύσης, τα drones καμικάζι Geranium πετούν ξανά πάνω από την Ουκρανία.
Στις 14 Δεκεμβρίου, οι αρχές του Κιέβου ανέφεραν εκρήξεις στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Ρωσικά drones εντοπίστηκαν επίσης στο Zhytomyr, Zaporozhye, Dnepropetrovsk, Krivoy Rog και Kharkov.
Το πρωί της 15ης Δεκεμβρίου, ρωσικός πύραυλος έπληξε αρκετούς στόχους κοντά στην πόλη Kharkiv πλήττοντας υποδομές ενέργειας.

Η Ρωσία σχεδιάζει νέα εισβολή στο Κίεβο από την Λευκορωσία αρχές 2023;

Η Ρωσία μπορεί να θέτει όρους για να διεξαγάγει μιας νέας επίθεση κατά της Ουκρανίας —ενδεχομένως εναντίον του Κιέβου— τον χειμώνα του 2023.
Επί του παρόντος δεν επίκειται ρωσική επίθεση από τη Λευκορωσία αναφέρει το ISW επικαλούμενο και Ουκρανούς στρατιωτικούς.
Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Hanna Malyar δήλωσε στις 15 Δεκεμβρίου ότι ο απώτερος στόχος της Ρωσίας είναι η «πλήρης κατάκτηση και έλεγχος της Ουκρανίας» και σημείωσε ότι οι πρόσφατες ρωσικές επιχειρήσεις πληροφόρησης είχαν στόχο να εξαναγκάσουν την Ουκρανία να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

Ο Putin χρησιμοποιεί δύο ταυτόχρονες στρατιωτικές προσπάθειες για να επιδιώξει τον απώτερο στόχο του να ανακτήσει τον έλεγχο της Ουκρανίας
1)Τις τρέχουσες επιθετικές κινήσεις, ειδικά στο Bakhmut και στην περιοχή της πόλης Avdiivka στο Donetsk και
2)Την συνεχιζόμενη εκστρατεία μαζικών πυραυλικών επιδρομών σε κρίσιμης σημασίας υποδομές ενέργειας της Ουκρανίας.

Τα ρωσικά στρατεύματα ενίσχυσαν τις προσπάθειές τους σε όλη την Περιφέρεια του Donetsk έχοντας ενισχυμένη μαχητική δύναμη μετά την αποχώρηση από τη δυτική όχθη της περιφέρειας Kherson και επιδιώκουν με συνέπεια εδαφικούς στόχους.
Οι υφιστάμενες ρωσικές επιθετικές προσπάθειες γύρω από το Bakhmut αποδίδουν.
Ο Putin αναφέρει το ISW πιθανότατα ελπίζει ότι αυτές οι επιθετικές επιχειρήσεις θα απειλήσουν την ικανότητα της Ουκρανίας να υπερασπιστεί περαιτέρω το έδαφος και να προκαλέσουν σημαντική ζημιά στην ουκρανική μαχητική ισχύ.
Οι μαζικές ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις εναντίον κρίσιμων ουκρανικών υποδομών είναι η δεύτερη στρατιωτική προσπάθεια της Ρωσίας να αναγκάσει την Ουκρανία να παραδοθεί ή να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους όρους του Putin.

Οι ρώσοι προετοιμάζουν νέα εισβολή στο Κίεβο;

Ο Ουκρανός Ανώτατος Διοικητής Valery Zaluzhny ανέφερε ότι μια τέτοια επίθεση θα μπορούσε να λάβει χώρα ήδη από τον Ιανουάριο, στο χειρότερο σενάριο ή τον Μάρτιο 2023.
Ο Zaluzhny παρατήρησε επιπλέον ότι αυτή η νέα επίθεση θα μπορούσε να λάβει τη μορφή μιας νέας μηχανοκίνητης επίθεσης εναντίον της πρωτεύουσας της Ουκρανίας Κίεβο από το έδαφος της Λευκορωσίας.
Όπως έχει αναφέρει το ISW, υπάρχει μια σειρά από δείκτες που υποδηλώνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί πράγματι να προετοιμάζονται για μια νέα επιθετική επιχείρηση….

Το χρονοδιάγραμμα χειμώνα 2023 που προτείνεται από Ουκρανούς αξιωματούχους για μια τέτοια πιθανή επίθεση είναι συνεπές με τη μακροχρόνια εκτίμηση του ISW ότι ο χειμώνας θα διευκολύνει τις επιθετικές επιχειρήσεις της Ουκρανίας και της Ρωσίας

Ο Putin ανακοίνωσε την έναρξη της στρατολόγησης στα τέλη Σεπτεμβρίου 2022 και ήδη χρησιμοποιούνται 150.000 από τους αρχικούς 300.000 στρατολογημένους.
Με βάση εκτιμήσεις στο μέτωπο της Ουκρανίας δρουν σήμερα 150.000 από την στρατολόγηση, 50.000 από την ετήσια στρατολόγηση και περίπου 90.000 από τον στρατό που αρχικά εισέβαλλε στην Ουκρανία δηλαδή άθροισμα περίπου 30.000…ενώ από την Ουκρανία συμμετέχουν 700.000 οι περισσότεροι ωστόσο είναι ακατάλληλοι για μάχιμες θέσεις αφού στον σημερινό ουκρανικό στρατό συμμετέχουν ηλικίες έως 60 ετών…
Άλλοι 150.000 κινητοποιημένοι άνδρες συνεχίζουν να εκπαιδεύονται στη Ρωσία για να προετοιμαστούν για ανάπτυξη, στο Ουκρανικό μέτωπο.
Οι υπόλοιποι 150.000 άνδρες που βρίσκονται σε εκπαίδευση θα πρέπει να αναπτυχθούν στην Ουκρανία γύρω στον Φεβρουάριο έως τον Μάρτιο του 2023.

Οι δείκτες κινδύνου για την Ουκρανία

1)Η στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στη Λευκορωσία αυξάνεται από το φθινόπωρο του 2022.
Πολλαπλές επίσημες ουκρανικές και ανεξάρτητες λευκορωσικές πηγές ανέφεραν αυξανόμενη ρωσική στρατιωτική παρουσία στη Λευκορωσία από τον Οκτώβριο του 2022.
Ανώτερος αξιωματούχος των πληροφοριών της Ουκρανίας δήλωσε στις 24 Οκτωβρίου ότι η Ρωσία ανέπτυξε περίπου 3.200 στρατιώτες στη Λευκορωσία, αυτός ο αριθμός από μόνος του δεν επαρκεί για να υποστηρίξει μια εισβολή στην Ουκρανία, αλλά υποδεικνύει μια προσπάθεια συσσώρευσης σςτρατευμάτων

2)Ουκρανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι οι ρωσικές δυνάμεις στη Λευκορωσία δεν έχουν συγκεκριμένα σχέδια να επιστρέψουν στη Ρωσία μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής τους.
Οι Ρώσοι διοικητές ενδέχεται να διατηρούν ανοιχτές επιλογές για πιθανή επίθεση κατά της Ουκρανίας από τη Λευκορωσία τον χειμώνα του 2023.

3)Ανώτεροι Ουκρανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν όλο και περισσότερο ότι οι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται να επιχειρήσουν να επιτεθούν στο Κίεβο.
Κατά τους Ουκρανούς οι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται να επιχειρήσουν να επιτεθούν στην Ουκρανία από τη Λευκορωσία μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 2023.
Μάλιστα ο επικεφαλής του Ουκρανικού στρατού ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα ξαναπατήσουν στο Κίεβο ενώ και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε στις 13 Δεκεμβρίου ότι η Ρωσία μπορεί να προετοιμάζεται για μια μεγάλης κλίμακας επίθεση τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο του 2023…

4)Στοιχεία της 1ης Στρατιάς Φρουρών - καταρχήν ο πιο επίλεκτος βαρύς σχηματισμός του ρωσικού στρατού που θα μπορούσε να αποτελέσει τον πυρήνα μιας δύναμης κρούσης - φέρεται να εκπαιδεύονται στη Λευκορωσία από τις 15 Δεκεμβρίου.
Ο 1ος Στρατός Φρουρών εκπαιδεύεται στη Λευκορωσία.
1375025.jpg
DraftUkraineCOTDecember152022.png
Donetsk_Battle_Map_Draft_December_152022.png


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης