Τουρισμός & Αερομεταφορές

AirDNA: Στα ύψη ο ανταγωνισμός σε ξενοδοχεία και βραχυχρόνιες μισθώσεις

AirDNA: Στα ύψη ο ανταγωνισμός σε ξενοδοχεία και βραχυχρόνιες μισθώσεις
Τα ξενοδοχεία στοχεύουν εκ νέου σε επισκέπτες αναψυχής για την ανάκτηση της ζήτησης
Επιταχύνεται ο ανταγωνισμός σε ξενοδοχεία και βραχυχρόνιες μισθώσεις, αποκαλύπτει κοινή έκθεση των STR και AirDNA.
Στον αγώνα για το ποιος θα κερδίσει τους περισσότερους επισκέπτες αναψυχής, το χάσμα τιμών στενεύει και η προσφορά ενοικίασης μειώνεται στις αστικές αγορές στις ΗΠΑ.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο τομέας βραχυπρόθεσμων ενοικίων χρησιμοποίησε την ευελιξία προσφοράς του για να ανακάμψει γρηγορότερα από τα ξενοδοχεία, ειδικά σε παραθαλάσσιους και ορεινούς προορισμούς, ωθώντας το μερίδιο αγοράς σε ρεκόρ 17% του συνόλου των καταλυμάτων το καλοκαίρι του 2020.
Τα ξενοδοχεία στοχεύουν εκ νέου σε επισκέπτες αναψυχής για την ανάκτηση της ζήτησης, εστιάζοντας στις αστικές περιοχές, ωθώντας το μερίδιο αγοράς στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, κάτω από την τροχιά πριν από την πανδημία.
* Η ζήτηση σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης θα αυξηθεί στις ΗΠΑ μόνο κατά 5,5% το 2023, από τις αιχμές 21,1% το 2022 και 20,5% το 2021.
* Η πληρότητα αναμένεται να μειωθεί ελαφρώς στο 56,4% -από 58,3% το 2022 και 60,3% το 2021- και να παραμείνει «ακόμα σημαντικά υψηλότερα από τα επίπεδα πριν από την πανδημία». Η πτώση της πληρότητας το 2023 αναμένεται να γίνει πιο έντονη σε περιοχές όπου είναι ισχυρότερη αυτή τη στιγμή, ιδιαίτερα σε παράκτια και ορεινά θέρετρα.
* Οι διανυκτερεύσεις αναμένεται να αυξηθούν μόνο κατά 9% «καθώς γίνεται αισθητό το τσίμπημα από χαμηλότερο δυναμικό κέρδους», σε σύγκριση με μια άνοδο 25,3% το 2022.
* Οι οικονομικές πιέσεις και οι κουρασμένοι από τον πληθωρισμό καταναλωτές θα προκαλέσουν αύξηση του μέσου ημερήσιου επιτοκίου (ADR) μόλις 1,7% το 2023.
* Η AirDNA αναμένει ότι τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR) θα μειωθούν στο -1,6%, από άνοδο 2,1% το 2022 και άνοδο 27,8% το 2021.
Σύμφωνα με την έκθεση «συνολικά το RevPAR αναμένεται να συρρικνωθεί επειδή η μικρή αύξηση των ADR δεν θα είναι αρκετή για να αντισταθμίσει τη μείωση της πληρότητας».

Κορυφαία τα ξενοδοχεία σε πόλεις

Στις μεγάλες πόλεις, η προσφορά βραχυπρόθεσμης ενοικίασης συρρικνώθηκε δραματικά καθώς η ζήτηση μειώθηκε το 2020, ενώ οι κρατικές επιδοτήσεις συνέβαλαν στη μείωση οριστικού κλεισίματος των ξενοδοχείων.
Καθώς η αστική ζήτηση άρχισε να ανακάμπτει το 2022, τα ξενοδοχεία ήταν έτοιμα να φιλοξενήσουν ταξιδιώτες, ενώ η προσφορά αστικής ενοικίασης παραμένει 17% κάτω από το 2019.
«Κοιτάζοντας στο μέλλον, η προσφορά ξενοδοχείων θα παραμείνει πιθανότατα ισχυρότερη σε αστικές και προαστιακές τοποθεσίες, με χαμηλή ανάπτυξη σε παράκτιες και αγροτικές περιοχές λόγω υψηλότερων φραγμών εισόδου, όπου οι βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις πιθανότατα θα δουν περισσότερες ευκαιρίες για ανάπτυξη», δήλωσε ο Isaac Collazo, αντιπρόεδρος της STR.

Σχέση ποιότητας/τιμής

Η σχέση ποιότητας/τιμής είναι σημαντικός παράγοντας για τους ταξιδιώτες και ακόμη περισσότερο από τους επισκέπτες του ξενοδοχείου.
Παρά την αντίληψη ότι τα ενοίκια είναι φθηνότερα, το 2019, τα ξενοδοχεία και τα ενοίκια συγκρίσιμου μεγέθους είχαν περίπου την ίδια τιμή, εκτός από τις αστικές τοποθεσίες.
Στις μεγάλες πόλεις, τα ξενοδοχεία τιμολογήθηκαν 42,9% υψηλότερα σε σχέση με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, αλλά αυτό το χάσμα έχει κλείσει στο 26,6% το 2022.
Τα ξενοδοχεία προσφέρουν τώρα χαμηλότερες τιμές από τα ενοίκια σε όλους τους τύπους τοποθεσιών, εκτός από τα αστικά και τα παράκτια θέρετρα, όπου η διαφορά είναι 10%.
Τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης θα συνεχίσουν να αυξάνουν το μερίδιο αγοράς τους -αλλά με πιο αργό ρυθμό από ό,τι πριν από την πανδημία- με την επέκταση τους σε θέρετρα και μικρές πόλεις που εξυπηρετούνται λιγότερο από παραδοσιακά ξενοδοχεία.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης