Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Οι Έλληνες υπερπλούσιοι διπλασιάστηκαν - Ποια είναι η πλουσιότερη Ελληνίδα παγκοσμίως

Οι Έλληνες υπερπλούσιοι διπλασιάστηκαν - Ποια είναι η πλουσιότερη Ελληνίδα παγκοσμίως
Ενδιαφέρον έχει ωστόσο το γεγονός οτι οι Έλληνες υπερπλούσιοι σχεδόν διπλασιάστηκαν τα τελευταία 5 δύσκολα χρόνια
Την ώρα που εκατομμύρια Έλληνες αγωνιούν για τις αυξημένες τιμές στην ενέργεια και τα τρόφιμα, 64.000 ζουν μια πλούσια και πολυτελή ζωή αδιαφορώντας για το κόστος διαβίωσης.
Κι αυτό γιατί η περιουσία τους ξεπερνά κατά πολύ το 1 εκατ. δολάρια, που είναι το εισιτήριο για την περίφημη λίστα πλουσίων της Knight Frank Wealth του 2022.
Η έκθεση καταγράφει τους παράγοντες που αυξάνουν τον πλούτο σε διεθνή κλίμακα, με τον Ρόρι Πεν, επικεφαλής του Ιδιωτικού Γραφείου Knight Frank, να υπογραμμίζει ότι «παρά τους αβέβαιους καιρούς, ο αριθμός των ανθρώπων με καθαρή περιουσία πάνω από 30 αυξήθηκε κατά 10% παγκοσμίως, το 2021.
Ενδιαφέρον έχει ωστόσο το γεγονός οτι οι Έλληνες υπερπλούσιοι σχεδόν διπλασιάστηκαν τα τελευταία 5 δύσκολα χρόνια. Το 2016 ζούσαν στην Ελλάδα 48.647 εκατομμυριούχοι με τον αριθμό να εκτοξεύεται σε 57.988 το 2020 και σε 63.637 το 2021. Υπολογίζεται μάλιστα οτι μεταξύ 2016 και 2021, σημειώθηκε αύξηση 31% στον αριθμό των εκατομμυριούχων στην Ελλάδα.
Αυτή η ανοδική τάση αναμένεται να συνεχιστεί έως και το 2026 οπότε και θα διπλασιαστεί φτάνοντας τους 94.780.
Αυξημένοι είναι και οι δισεκατομμυριούχοι καθώς από τους 381 το 2016, έφτασαν τους 453 το 2020 και τους 484 το 2021, μια αύξηση 27% σύμφωνα με το Greek Reporter.
Ομως ο πληθυσμός των πλούσιων κατοίκων της Ελλάδας μπορεί να εκτοξευτεί το 2022 από το γεγονός οτι πολλοί ξένοι εκατ. επιλέγουν την Ελλάδα για να ζήσουν. Εκτιμάται οτι 1.200 εκατομμυριούχοι προβλεπόταν να μετακομίσουν στην Ελλάδα στις αρχές του έτους.

Ποια είναι η πλουσιότερη Ελληνίδα

Όσο για τους Έλληνες που τα ονόματά τους φιγουράρουν στην λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους στον κόσμο, είναι ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, ο Φίλιππος Νιάρχος, ο Αριστοτέλης Μυστακίδης και η Βίκυ Σάφρα.
Η Βίκυ Σάφρα είναι η πλουσιότερη Ελληνίδα στον κόσμο και κατατάχθηκε ως η 321η πλουσιότερη άνθρωπος παγκοσμίως από το Forbes. Είναι η χήρα του τραπεζίτη Τζόζεφ Σάφρα και κληρονόμησε την περιουσία του αείμνηστου συζύγου της μετά το θάνατό του το 2020.
Η Safra έχει καθαρή περιουσία 7,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτή τη στιγμή είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Vicky and Joseph Safra, το οποίο κάνει δωρεές σε νοσοκομεία, σε εκπαιδευτικά προγράμματα και στις τέχνες.
Οι άλλοι Έλληνες δισεκατομμυριούχοι της λίστας έφτιαξαν τις περιουσίες τους κυρίως από φυσικούς πόρους και τη ναυτιλία.
Ο Αριστοτέλης Μυστακίδης έχει καθαρή περιουσία 3,6 δισ. δολάρια. Ήταν ο πρώην επικεφαλής της Glencore, μιας από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές χαλκού στον κόσμο. Το 2018, παραιτήθηκε από τη θέση, αλλά διατηρεί ένα μερίδιο 3% στην εταιρεία. Κατέχει επίσης μερίδιο στην Τράπεζα Πειραιώς.
Ο Φίλιππος Νιάρχος είναι ο πρωτότοκος γιος του αείμνηστου μεγιστάνα της ναυτιλίας Σταύρου Νιάρχου. Έχει καθαρή περιουσία 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια και διευθύνει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (SNF) μαζί με τον μικρότερο αδερφό του Σπύρο. Το SNF είναι μια από τις μεγαλύτερες διεθνείς ιδιωτικές φιλανθρωπίες στον κόσμο.
Ο τέταρτος πλουσιότερος Έλληνας είναι ο Βαρδής Βαρδινογιάννης και η οικογένειά του με καθαρή περιουσία 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια και έκανε την περιουσία του κυρίως στη βιομηχανία πετρελαίου. Είναι πρόεδρος και έλεγχος μέτοχος της Motor Oil Hellas, Vegas Oil & Gas. Ο Βαρδινογιάννης ασχολείται επίσης με πολλά άλλα ναυτιλιακά και επιχειρηματικά ενδιαφέροντα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης