Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οργισμένος ο Bolton (πρ. σύμβουλος Trump) για την ανταλλαγή κρατουμένων: Οι ΗΠΑ παραδόθηκαν στη Ρωσία

tags :
Οργισμένος ο Bolton (πρ. σύμβουλος Trump) για την ανταλλαγή κρατουμένων: Οι ΗΠΑ παραδόθηκαν στη Ρωσία
Η αμερικανική κυβέρνηση δέχεται κριτική από πολιτικούς αντιπάλους, οι οποίοι θεωρούν την ανταλλαγή άνιση
Σχετικά Άρθρα
Ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου Donald Trump, John Bolton κάνει λόγο για παράδοση των ΗΠΑ στη Ρωσία, με αφορμή την ανταλλαγή του υπηκόου Viktor Bout , ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης στις Ηνωμένες Πολιτείες για εμπορία όπλων, με την Αμερικανίδα μπασκετμπολίστρια Brittney Griner που κρίθηκε ένοχη στη Ρωσία για λαθρεμπόριο ναρκωτικών.
«Η ανταλλαγή κρατουμένων Bout-for-Griner δεν είναι εμπόριο, είναι αμερικανική παράδοση.
Δεν είναι αυτό που μοιάζει η αμερικανική δύναμη», έγραψε ο Bolton στο Twitter, προσθέτοντας ότι οι κακοπροαίρετοι της Ουάσιγκτον «χαμογελούν».
Η αμερικανική κυβέρνηση δέχεται κριτική από πολιτικούς αντιπάλους, οι οποίοι θεωρούν την ανταλλαγή άνιση.

Πυρά στον Biden


Κατηγορούν επίσης τον πρόεδρο Biden ότι δεν έβαλε στη λίστα ανταλλαγής τον Paul Whelan, που καταδικάστηκε για κατασκοπεία στη Ρωσία, ο οποίος ήταν στη φυλακή πολύ περισσότερο από την Griner και ο οποίος είναι πρώην πεζοναύτης των ΗΠΑ.
Νωρίτερα την Πέμπτη (8/12/2022), το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι ο Ρώσος υπήκοος Viktor Bout επέστρεψε στη Ρωσία ως αποτέλεσμα συμφωνίας με τις ΗΠΑ για την ανταλλαγή του με την Αμερικανίδα μπασκετμπολίστρια Brittney Griner.
Η Griner μια σταρ του μπάσκετ των ΗΠΑ, συνελήφθη στη Ρωσία τον Φεβρουάριο του 2022 με την κατηγορία της απόπειρας λαθρεμπορίας ναρκωτικών στη χώρα.
Πέταξε στο αεροδρόμιο Sheremetyevo της Μόσχας από τη Νέα Υόρκη, όπου κατά την άφιξη βρέθηκαν στις αποσκευές της δύο φυσίγγια με λάδι κάνναβης κατά τη διάρκεια επιθεώρησης αποσκευών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ουσία ήταν λάδι κάνναβης, το οποίο χαρακτηρίζεται ως ναρκωτική ουσία.
Το δικαστήριο την καταδίκασε σε εννέα χρόνια φυλάκιση.

Η ανταλλαγή

Ως μέλος της εθνικής ομάδας γυναικών των Ηνωμένων Πολιτειών, η Griner κέρδισε χρυσά μετάλλια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2014 και του 2018, καθώς και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 και του 2020.
Πριν τη σύλληψή της, έπαιζε για τον επαγγελματικό σύλλογο μπάσκετ της Ρωσίας στο Αικατερίνμπουργκ.
Ο Bout συνελήφθη στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, Μπανγκόκ το 2008, βάσει εντάλματος που εκδόθηκε από τοπικό δικαστήριο κατόπιν εντολής των ΗΠΑ.
Κατηγορήθηκε για παράνομη προμήθεια όπλων σε μια ανταρτική ομάδα γνωστή ως Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας, η οποία έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ.
Ο Bout εκδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες δύο χρόνια αργότερα.
Τον Απρίλιο του 2012, καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκιση και καταδικάστηκε με πρόστιμο 15 εκατομμυρίων δολαρίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης