Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανταλλαγή κρατουμένων – ΗΠΑ: Ικανοποίηση για την απελευθέρωση της Griner, δυσφορία για την κράτηση του στρατιωτικού Whelan

Ανταλλαγή κρατουμένων – ΗΠΑ: Ικανοποίηση για την απελευθέρωση της Griner, δυσφορία για την κράτηση του στρατιωτικού Whelan
Απογοήτευση στους Ρεπουμπλικάνους και στην οικογένεια του Αμερικανού στρατιωτικού για τη μη απελευθέρωσή του από τη Ρωσία
Ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση του Paul Whelan από τη Ρωσία, αλλά η ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ουάσινγκτον-Μόσχας που οδήγησε στην αποφυλάκιση της Αμερικανίδας μπασκετμπολίστριας Brittney Griner αφήνει λίγες επιλογές για την περίπτωση του Αμερικανού πρώην πεζοναύτη.
«Δυστυχώς και για εντελώς παράνομους λόγους, η Ρωσία αντιμετωπίζει την περίπτωση του Paul διαφορετικά από την περίπτωση της Brittney.
Και ενώ δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωση του Paul, δεν τα παρατάμε. Δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ», είπε ο Biden
Αλλά για τον ίδιο τον Paul Whelan η εξέλιξη αυτή του προκάλεσε απογοήτευση.
«Είμαι πολύ απογοητευμένος που δεν έγιναν περισσότερα για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωσή μου, ειδικά καθώς κοντεύουν τέσσερα χρόνια από τη σύλληψή μου.
Με συνέλαβαν για ένα έγκλημα που δεν συνέβη ποτέ», δήλωσε ο Whelan στο CNN, έπειτα από την είδηση της αποφυλάκισης της Griner.
Ο Αμερικανός πρώην πεζοναύτης, εκτίει ποινή 16ετούς κάθειρξης σε σωφρονιστική αποικία στη ρωσική περιοχή Μορντόβια αφού κρίθηκε ένοχος σε κατηγορίες για κατασκοπεία, τις οποίες ο ίδιος αρνείται. Συνελήφθη το 2018 και καταδικάστηκε δύο χρόνια αργότερα.

Δυσφορία για Biden

Ο αδερφός του Paul, David Whelan, χαιρέτισε την απελευθέρωση της Griner, αλλά είπε ότι αυτή η εξέλιξη δεν αποτελεί καλό οιωνό για τον αδερφό του.
Η κυβέρνηση Biden ενημέρωσε εκ των προτέρων την οικογένεια Whelan ότι δεν θα αφεθεί ελεύθερος μαζί με την Griner είπε ο David Whelan.
«Αυτή η έγκαιρη προειδοποίηση σήμαινε ότι η οικογένειά μας ήταν σε θέση να προετοιμαστεί ψυχικά για αυτό που είναι τώρα μια δημόσια απογοήτευση για εμάς.
Και μια καταστροφή για τον Paul», είπε ο αδελφός του πεζοναύτη σε ανακοίνωσή του.
Η Griner αφέθηκε στις 8/12/2022 ελεύθερη με αντάλλαγμα την απελευθέρωση του Ρώσου εμπόρου όπλων Viktor But, σε μια συναλλαγή που μπορεί να αφήσει στις ΗΠΑ ελάχιστα περιθώρια και λίγους μοχλούς πίεσης για να διαπραγματευτούν την αποφυλάκιση του Whelan.

Biden: Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες

Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η Μόσχα δεν τους άφησε άλλη επιλογή.
Μετά την αποφυλάκιση της Griner ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου John Kirby δήλωσε πως η αμερικανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να συμμετέχει ενεργά σε συζητήσεις με την Μόσχα για την απελευθέρωση του Whelan.
«Στο τέλος, έγινε σαφές ότι η επιλογή ήταν: Ή θα φέρναμε την Britney Griner πίσω στην πατρίδα τώρα, ή δεν θα φέρναμε πίσω κανέναν Αμερικανό τώρα», είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Ο Biden τόνισε ότι αξιωματούχοι βρίσκονται σε επαφή με την οικογένεια του Whelan.
«Θα συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε καλή τη πίστει για την απελευθέρωση του Paul. Το εγγυώμαι», είπε.
Ο Biden παρακολουθεί προσωπικά εδώ και μήνες τις διαπραγματεύσεις για τον επαναπατρισμό τόσο της Griner όσο και του Whelan, δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης