Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βυθίζονται οι ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας - Έχασαν 400 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίησή τους μέσα το 2022

Βυθίζονται οι ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας - Έχασαν 400 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίησή τους μέσα το 2022
Η Klarna, ο σουηδικός όμιλος buy now, pay later, έχασε το 85% της χρηματιστηριακής του αξίας
Σχετικά Άρθρα
Ακολουθώντας την πτώση των μεγάλων αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας - της Big Tech - οι εταιρείες τεχνολογίας της Ευρώπης έχουν χάσει περισσότερα από 400 δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία φέτος, σύμφωνα με την εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων Atomico.
Η συνδυασμένη αξία όλων των δημόσιων και ιδιωτικών ευρωπαϊκών εταιρειών τεχνολογίας μειώθηκε στα 2,7 τρισεκατομμύρια δολάρια από 3,1 τρισεκατομμύρια δολάρια όπου είχε κορυφώσει στα τέλη του 2021, ανέφερε η Atomico στην ετήσια έκθεσή της «State of European Tech».
Τα στοιχεία υπογραμμίζουν ότι το 2022 ήταν μια δύσκολη χρονιά για την τεχνολογία, με τις μετοχές των εταιρειών να υφίστανται πίεση, λόγω του πολέμου Ρωσίας - Ουκρανίας και της αύξησης των επιτοκίων.
Η Federal Reserve και άλλες κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια και αντιστρέφουν τα μέτρα τόνωσης της εποχής της πανδημίας για να θέσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, ωθώντας τους επενδυτές να επαναξιολογήσουν τις θέσεις τους σε ζημιογόνες εταιρείες τεχνολογίας, των οποίων η αξία βασίζονται συνήθως στις προσδοκίες για μελλοντικές ταμειακές ροές.
«Ήταν μια δύσκολη χρονιά – πόλεμος στην Ουκρανία, πληθωρισμός, αυξήσεις επιτοκίων, γεωπολιτικές εντάσεις σε όλη την ήπειρο», δήλωσε στο CNBC ο Tom Wehmeier, συνεργάτης της Atomico.
«Είναι το πιο δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον από την παγκόσμια οικονομική κρίση».
Στην Ευρώπη, ορισμένες εταιρείες έχουν χάσει τεράστιο μέρος της κεφαλαιοποίησής τους, λόγω της πτώσης της μετοχής τους.
Η Klarna, ο σουηδικός όμιλος buy now, pay later, έχασε το 85% της χρηματιστηριακής του αξίας, και βρέθηκε να αποτιμάται από τα 45,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε 6,7 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η μετοχή της υπηρεσίας ροής μουσικής Spotify, εν τω μεταξύ, έχει υποχωρήσει πάνω από 60% τον περασμένο χρόνο.
Η συνολική χρηματοδότηση επιχειρηματικών κεφαλαίων προς τις ευρωπαϊκές startups αναμένεται να μειωθεί στα 85 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, σύμφωνα με την έκθεση Atomico, η οποία βασίζεται σε ποσοτικά δεδομένα και έρευνες σε 41 χώρες.
Αυτό είναι χαμηλότερο κατά 18% από τα περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια που συγκεντρώθηκαν το 2021 για τις ευρωπαϊκές startup.
Ωστόσο, η χρηματοδότηση του 2021 αποτέλεσε το δεύτερο υψηλότερο ποσό που έχει επενδυθεί ποτέ στο ευρωπαϊκό τεχνολογικό οικοσύστημα μέχρι σήμερα, είπε η Atomico.
Οι ευρωπαϊκές επενδύσεις στον τομέα της τεχνολογίας κατέρριψαν τα ρεκόρ πέρυσι, καθώς η συμμετοχή των επενδυτών των ΗΠΑ αυξήθηκε σε νέα ύψη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης