Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Στερεύει» η δυτική βοήθεια στο Κίεβο; - Το ΝΑΤΟ μεταφέρει 3,4 δις δολάρια από το Αφγανιστάν στην Ουκρανία

«Στερεύει» η δυτική βοήθεια στο Κίεβο; - Το ΝΑΤΟ μεταφέρει 3,4 δις δολάρια από το Αφγανιστάν στην Ουκρανία
Το ποσό αυτό είχε διατεθεί για τον Αφγανικό Εθνικό Στρατό, αλλά μάλλον αλλάζει πορεία…
Σχετικά Άρθρα
Ερωτηματικά για το κατά πόσο η Δύση είναι σε θέση να εξακολουθεί απρόσκοπτα να στηρίζει οικονομικά την Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία, προκαλεί η απόφαση του ΝΑΤΟ να μεταφέρει ένα ποσό μερικών δισεκατομμυρίων δολαρίων που προοριζόταν για το Αφγανιστάν στο Κίεβο.
Πληροφορίες του Politico αναφέρουν πως οι συμμαχικές δυνάμεις εξετάζουν το σενάριο να «βάλουν χέρι» σε ένα ταμείο που είχε δημιουργηθεί στο παρελθόν για την υποστήριξη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας, με σκοπό να τα διαθέσουν στην Ουκρανία.

Το ταμείο των 3,4 δις δολαρίων

Το δημοσίευμα υποστηρίζει πως το ποσό αυτό προοριζόταν για τον Αφγανικό Εθνικό Στρατό, και συγκεκριμένα για την εκπαίδευση του στρατιωτικού προσωπικού αλλά και για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού.
Στο ταμείο αυτό φαίνεται να υπάρχει ένα ποσό της τάξης των 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο το Κίεβο φέρεται να έχει ζητήσει από τη Δύση.
Μάλιστα, επισημαίνεται πως δεν υπάρχουν ιδιαίτερες διαφωνίες στο εσωτερικό της Συμμαχίας προκειμένου να αναδιανεμηθεί το ποσό αυτό και να αλλάξει προορισμό.

Οικονομική στενότητα

Σύμφωνα με το Politico, πρόκειται για μια απόφαση που περισσότερο αντιμετωπίζεται ως προσωρινό μέτρο, που ωστόσο θα μπορούσε να βοηθήσει το ΝΑΤΟ να «ανταποκριθεί» στην ανάγκη ενίσχυσης της Ουκρανίας σε μια χρονική στιγμή που υπάρχει μια σχετική «γκρίνια» λόγω των οικονομικών και όχι μόνο δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα κράτη – μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Το ζήτημα της αναδιανομής των πόρων από το Αφγανιστάν στην Ουκρανία έχει απασχολήσει αρκετά τους εκπροσώπους του ΝΑΤΟ το τελευταίο διάστημα.
Όπως αναφέρεται, τα κεφάλαια του Ταμείου αυτού φαίνεται πως έχουν «παγώσει» και πλέον αυτό που εξετάζεται είναι πώς θα μπορέσουν να μεταφερθούν – είτε μέρος αυτών είτε όλα – στην Ουκρανία.

Η συμβουλή των ΗΠΑ

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι οι ΗΠΑ δεν συμμετέχουν σε αυτό το ταμείο, ωστόσο προτρέπουν τους Ευρωπαίους εταίρους να συνεχίσουν να βοηθούν την Ουκρανία.
Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Daniele Riggio φέρεται να υποστήριξε πως είναι σε εξέλιξη η επιστροφή των χρημάτων στα κράτη – δωρητές, αλλά δεν θέλησε να κάνει κάποιου είδους σχόλιο για το εάν τα κεφάλαια αυτά θα καταλήξουν στην χρηματοδότηση των στρατιωτικών αναγκών της Ουκρανίας.
Όσον αφορά τις ΗΠΑ, αυτές φέρονται να έχουν ήδη διαθέσει πάνω από 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, ενώ το Κογκρέσο φέρεται να έχει ήδη προβλέψει ένα ποσό της τάξης των 800 εκατομμυρίων δολαρίων ως βοήθεια στο Κίεβο στον αμυντικό προϋπολογισμό του 2023.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης