Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αιχμές Lavrov σε Biden, Trump: Θα μιλήσουμε με τη Δύση όταν αναλάβει κάποιος σοβαρός - Τι είπε για ΕΕ

Αιχμές Lavrov σε Biden, Trump: Θα μιλήσουμε με τη Δύση όταν αναλάβει κάποιος σοβαρός - Τι είπε για ΕΕ
Τα συμφέροντα της ΕΕ δεν συμπίπουν με αυτά των ΗΠΑ - Θέλουμε την Ευρώπη ισότιμο μέρος σε έναν πολυπολικό κόσμο
Σχετικά Άρθρα
Η Ρωσία θα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε ένα σοβαρό διάλογο με τη Δύση, όταν θα αναλάβουν την ηγεσία άνθρωποι με προχωρημένη σκέψη υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergey Lavrov, ο οποίος απέδωσε στα δυτικά κράτη την ευθύνη για τη διακοπή των επαφών.
«Η Δύση έχει σταματήσει να συνεργάζεται μαζί μας.
Έχει κτίσει ένα τείχος.
Όταν, και εάν, δούμε ότι αναλαμβάνουν την ηγεσία κρατών και οργανώσεων, που δημιουργήθηκαν στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, άνθρωποι που μπορούν να δουν λίγο πιο πέρα από δύο εκλογικές θητείες και έχουν λίγο πιο βαθιά σκέψη, πέρα από την επιθυμία να στείλουν το γιο κάποιου στη φυλακή ή να αποδείξουν την ανικανότητα του άλλου, και φτάνουν μέχρι εκεί.
Τότε θα είμαστε έτοιμοι για μια σοβαρή συζήτηση.
Εν αναμονή αυτής της «φωτεινής εποχής», είμαστε πάντα έτοιμοι να μιλήσουμε με ευχαρίστηση με λογικούς ανθρώπους από την κοινωνία των ειδικών» υποστήριξε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden αλλά και του επίδοξου για την προεδρία Donald Trump.

Τραγωδία για τον δυτικό πολιτισμό

«Πιστεύω ότι αυτή είναι μια τραγωδία για τον δυτικό πολιτισμό, για το δυτικό σύστημα της παγκόσμιας τάξης, το οποίο στηρίχθηκε στις αρχές της παγκοσμιοποίησης που είχαν προβάλει οι Αμερικανοί.
Αυτές οι αρχές έχουν απαξιωθεί πλήρως ως ένα αναξιόπιστο σύστημα που δεν μπορεί να σεβαστεί και να διατηρήσει τις δικές της αρχές και μηχανισμούς που επιβάλλονται σε όλους τους άλλους» υπογράμμισε ο Lavrov.

Λένε ψέματα για το ΝΑΤΟ

Όπως είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, η Δύση λέει ψέματα σχετικά με τις εγγυήσεις για τη μη επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά.
«Το ΝΑΤΟ ξεδιάντροπα, χωρίς καν να κοκκινίσει, - αυτό ισχύει για τους αξιωματούχους του και τους εκπροσώπους των Ηνωμένων Πολιτειών ως ηγετικής χώρας του μπλοκ - αρνήθηκε να παραδεχτεί ότι υποσχέθηκαν τόσο στον Gorbachev όσο και στον Yeltsin ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί προς τα ανατολικά, ενώ υπάρχουν περισσότερα από αρκετά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι λένε ψέματα» υποστήριξε ο Lavrov.
«Στα απομνημονεύματά τους, αξιοσέβαστοι Αμερικανοί, Γερμανοί και Βρετανοί πολιτικοί εκείνης της εποχής επικαλούνται τους εαυτούς τους και τους συναδέλφους τους, επιβεβαιώνοντας ότι δόθηκαν διαβεβαιώσεις, οι οποίες ήταν επίσημες και βάσιμες παρότι προφορικές», επεσήμανε ο Ρώσος κορυφαίος διπλωμάτης.
Μάλιστα ο Lavrov, επικαλέστηκε έναν Βρετανό συμμετέχοντα σε αυτές τις διαδικασίες, ο οποίος είχε πει στα απομνημονεύματά του ότι τέτοιες υποσχέσεις είχαν δοθεί αλλά κανείς δεν είχε σχεδιάσει να τις τηρήσει τότε, καθώς ο μόνος στόχος ήταν να ηρεμήσει η κατάσταση.

Παραβίασαν και γραπτές εγγυήσεις

Ο Lavrov τόνισε ότι η Ρωσία δεν έχει ξεχάσει ούτε τις γραπτές εγγυήσεις που είχε δώσει το ΝΑΤΟ για τη μη επέκταση του στα ανατολικά.
«Μιλάω για τη σύνοδο κορυφής του ΟΑΣΕ που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1999, όπου κατοχυρώθηκε η αδιαίρετη έννοια της ασφάλειας.
Σύμφωνα με αυτήν, καμία χώρα ή οργανισμός δεν θα πρέπει να ενισχύσει την ασφάλειά της στην περιοχή του ΟΑΣΕ σε βάρος της ασφάλειας άλλων.
Ωστόσο, αυτές οι δεσμεύσεις δεν εκπληρώνονται» ανέφερε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Θέλουμε την ΕΕ ισότιμο μέρος σε έναν πολυπολικό κόσμο

Όπως είπε ο Lavrov, η Ρωσία θα ήθελε την ΕΕ ως ισότιμο μέρος στον πολυπολιτικό κόσμο που οραματίζεται, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή δεν θα είναι 100% εξαρτώμενη από τις ΗΠΑ.
«Φυσικά, θα θέλαμε η ΕΕ να είναι ένας από τους πόλους του νέου πολυπολικού κόσμου, έχει ακόμα όλες τις ευκαιρίες γι' αυτό.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορεί να συμμετέχει ισότιμα σε αυτές τις διαδικασίες όταν συνειδητοποιήσει ότι δεν χρειάζεται να λέει «συμφωνώ» στις Ηνωμένες Πολιτείες στο 100% των περιπτώσεων.
Αλλά η Ινδία, η Βραζιλία, οι χώρες του Περσικού Κόλπου, οι περιφερειακές ενώσεις στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική έχουν περισσότερους λόγους να είναι ισότιμο μέρος του πολυπολικού κόσμου από την ΕΕ» επισήμανε ο Lavrov, υποστηρίζοντας πως τα συμφέροντα της Ευρώπης δεν συμπίπτουν με αυτά των ΗΠΑ και ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να υπερασπιστεί αυτά τα συμφέροντα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης