Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία σκέπτεται να ορίσει ένα δικό της αντιπλαφόν - ως κατώτερη τιμή - για το πετρέλαιό της

Η Ρωσία σκέπτεται να ορίσει ένα δικό της αντιπλαφόν - ως κατώτερη τιμή - για το πετρέλαιό της
Η επιβολή του πλαφόν στα 60 δολάρια το βαρέλι πάντως δεν πλήττει τα έσοδα του ρωσικού κράτους
Σχετικά Άρθρα
Η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να ορίσει μια κατώτατη τιμή για τις διεθνείς πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου ως απάντηση στο πλαφόν που επέβαλε η Ομάδα των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7), μεταδίδει το πρακτορείο Blooomberg.
Η κυβέρνηση της Ρωσίας εξετάζει τουλάχιστον τρία διαφορετικά σενάρια, και σκέπτεται είτε να επιβάλει μια σταθερή τιμή για τα βαρέλια ρωσικού πετρελαίου είτε να ορίσει μέγιστες εκπτώσεις σε διεθνή σημεία αναφοράς στις οποίες θα μπορεί να πωλείται, είτε να ορίσει μια μέγιστη διαφορά τιμής από τους άλλους τύπους πετρελαίου, brent και WTI ανέφερε το πρακτορείο, επικαλούμενο δύο αξιωματούχους που έχουν γνώση του σχεδίου.
Στόχος του ρωσικού αυτού σχεδίου, κατά τους ίδιους αξιωματούχους, είναι η δημιουργία ενός διάφανου μηχανισμού τιμολόγησης για τους αγοραστές του ρωσικού αργού, με βάση μια προσέγγιση που θα στηρίζεται στη λειτουργία της αγοράς ώστε να εξουδετερωθεί το πλαφόν της Δύσης.
Το πλαφόν της G7 στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου που μεταφέρεται διά θαλάσσης τίθεται σε ισχύ από σήμερα, 6/12/22, με στόχο υποτίθεται περιορίσει την δυνατότητα της Μόσχας να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η Ρωσία από την πλευρά της έχει από καιρό απαντήσει ότι δεν θα πουλάει πετρέλαιο στις χώρες που υιοθετούν το πλαφόν, ακόμη κι αν χρειαστεί να μειώσει την παραγωγή.
Σε κάθε περίπτωση το επιβληθέν από τη Δύση πλαφόν στα 60 δολάρια το βαρέλι, είναι υψηλότερο και από την τρέχουσα τιμή του ρωσικού πετρελαίου και από τον μέσο όρο της τιμής του κατά την τελεταία πενταετία καθώς και από τη μέση τιμή στην οποία πουλάει πετρέλαιο η Rosneft. 
Επομένως επί του παρόντος δεν πλήττει σε τίποτα τα πετρελαϊκά έσοδα του ρωσικού κράτους.
Κατά συνέπεια, με τα σημερινά δεδομένα τουλάχιστον τόσο η επιβολή πλαφόν από τη Δύση, όσο τα ρωσικά σχέδια περί αντι-πλαφόν, αποτελούν ασκήσεις επί χάρτου, με στόχο οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές να διατηρήσουν τη πρωτοβουλία και να δείξουν ποιος έχει το πάνω χέρι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης