Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Στη σκιά της προεκλογικής σύγκρουσης κυβέρνησης - τραπεζών, το ΧΑ -0,08% στις 903 μον. - Κρίσιμες οι 885 - 865 μον.

Στη σκιά της προεκλογικής σύγκρουσης κυβέρνησης - τραπεζών, το ΧΑ -0,08% στις 903 μον. - Κρίσιμες οι 885 - 865 μον.
Στη σκιά της κόντρας τραπεζών - κυβέρνησης η αγορά κατάφερε να κρατήσει τις 900 μονάδες με επόμενες στηρίξεις τη ζώνη των 885 και των 865 μονάδων ( εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών )
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Σταθεροποιητικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 903 μονάδες, από 893 μονάδες χαμηλό ημέρας, με πιέσεις στις τράπεζες έως -4%, εν μέσω έντονης μεταβλητότητας, οι οποίες αντισταθμίστηκαν από τα κέρδη επιλεγμένων μη τραπεζικών μετοχων του FTSE 25, με τον Μυτιληναίο σε νέα ιστορικά υψηλά. 
Με κέρδη +4% ξεχώρισε ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα μετά τις ισχυρές απώλειες της προηγούμενης εβδομάδος καθώς βρίσκεται στο επίκεντρο αναφορικά με το deal πώλησης της Τέρνα Ενεργειακής με την First Sentier.
Συγκεκριμένα, μετά το αδιέξοδο που σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και ανέφερε σε δημοσίευμά του το ΒΝ, υπάρχει η πιθανότητα σύμφωνα με πληροφορίες, να έχει υπάρξει τις τελευταίες ώρες και νέος επενδυτής χωρίς να έχει υπάρξει κάποια επίσημη ενημέρωση από την εταιρεία ή τους βασικούς μετόχους.
Οι ελληνικές τράπεζες βρέθηκαν στο πολιτικό επίκεντρο λόγω της προεκλογικής περιόδου…
Η «κόντρα» Κυβέρνησης -τραπεζιτών για τα επιτόκια, με την πίεση της κυβέρνησης για αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών στις τράπεζες, η οποία θεωρείται από τους επενδυτές ότι θα επηρεάσουν την πορεία των κερδών των τραπεζών.

Ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να κρατήσει τελικά τις 900 μονάδες με επόμενες στηρίξεις τις 885 μονάδες και τις 865 μονάδες ( ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών).
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 623 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά διέσπασε τη στήριξη των 620 μονάδων, με τις 616 μονάδες  χαμηλό ημέρας.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, με τη μεγάλύτερη πτώση έκλεισαν Πειραιώς -3,7% και Eurobank -3,53% και ακολούθησαν Εθνική -2,89% και Alpha Bank -0,69% από -3,16% χαμηλό ημέρας.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν ΓΕΚ Τέρνα +4,2% και Τέρνα Ενεργειακή +2,65% αλλά και ΔΕΗ +1,85% και Μυτιληναίος +1,72%...ενώ ήπια υποχώρησαν Jumbo -1,27%, ΕΛΧΑ -0,63%..
Στην  αγορά ομολόγων καταγράφονται σταθεροποιητικές τάσεις, με το ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 3,85% και το ιταλικό 10ετές στο 3,76% με το μεταξύ τους spread στις 7 μονάδες βάσης.

Στο επίκεντρο οι αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στα μηνύματα που έρχονται από τις Κεντρικές Τράπεζες αναφορικά με τις αποφάσεις τους για τα επιτόκια.
Ειδικότερα, η συνεδρίαση της Fed θα λάβει χώρα στις 13-14 Δεκεμβρίου  και θα ακολουθήσει η ΕΚΤ στις 15/12.
Σημειώνεται ότι οι αγορές είχαν λάβει θετικά, τα σχόλια του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Jerome Powell, για την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων στο 0,50% από 0,75%,την προηγούμενη αρχικά, εντούτοις «η ισχυρότερη από την αναμενόμενη έκθεση για τις θέσεις εργασίας σήμερα έδωσε περισσότερους λόγους να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και να διατηρεί αυστηρότερη νομισματική πολιτική για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον μέχρι η αγορά εργασίας να αρχίσει να αποδυναμώνεται..
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς θα εξαρτηθεί κυρίως από τις αποφάσεις της ΕΚΤ στις 15/12 όπου αναμένεται αύξηση 0,75% αν και ορισμένοι πιστεύουν ότι θα ακολουθήσει τις αποφάσεις της Fed..
Στα θετικά, η αναβάθμιση των προοπτικών επαναξιολόγησης 12μήνου (outlook) για την ελληνική οικονομία από ουδέτερες σε θετικές από την Scope Ratings, την Παρασκευή 2/11, διατηρώντας σε ΒΒ+ την αξιολόγηση μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας.
Τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, κατά περίπου 6 δισ. ευρώ αναμένεται να εγκρίνει σήμερα (5/12/2022) το Eurogroup που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες.
Με βάση τη θετική αξιολόγηση της 1ης έκθεσης Μεταπρογραμματικής Εποπτείας της Ελλάδας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συστήνει στο Eurogroup να ανάψει το «πράσινο φως» για την αποδέσμευση της τελευταίας δόσης από τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, ύψους 644 εκατ. ευρώ.
Το ποσό αυτό προκύπτει από τα κέρδη των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που παρακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (SMPs, ANFAs).

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Ήπια ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη +0,22% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,36%.
Λίγο μετά τις 11:00 εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες, με Eurobank -5,32%, Πειραιώς -4,08%... αλλά και στο σύνολο των μη τραπεζικών blue chips, με Τέρνα Ενεργειακή -2,39%, ΔΕΗ -1,7%, ΟΤΕ -1,56%..και  ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε στο χαμηλό της ημέρας στο -3,75% και ο Γενικός Δείκτης στο -1,17%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με οριακή πτώση -0,08% στις 903 μονάδες έχοντας υψηλό στις 905,94 μονάδες και χαμηλό τις 893,38 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips..
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 76,6 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 14,5 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος στα 38,4 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 25,6 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 14,52 εκατ. ευρώ και όγκου 7,4 εκατ. τεμαχίων  πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε 6,8 εκατ. τεμάχια αξίας 7,02 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ 51 χιλ. τεμάχια αξίας 1,99 εκατ. ευρώ, ο ΟΤΕ 300 χιλ. τεμάχια αξίας 4,41 εκατ. ευρώ και τα ΕΛΠΕ 149 χιλ. τεμάχια αξίας 1,1 εκατ. ευρώ..

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 903 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 900 μονάδες και ακολουθούν οι  885 μονάδες, η βασική στήριξη των 865 μονάδων ( ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), οι 850 και οι 800 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 920 μονάδες και ακολουθούν οι 950,  οι 973 μονάδες ( υψηλό έτους ) και οι 1000 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 623 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 620 μονάδες  και ακολουθούν οι  600 και οι  585  μονάδες.
Στην πρώτη  αντίσταση βρίσκονται οι 650-660 μονάδες και ακολουθούν οι 690, οι 700 και οι 752 μονάδες ( υψηλό έτους).

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,85% -  Το spread με την Γερμανία στις 200 μ.β.

Σταθεροποιητικά κινείται η αγορά ομολόγων με τους επενδυτές να προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τα μηνύματα που έρχονται για τις απόφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών .
Σημειώνετα,ι ότι το προηγούμενο διάστημα οι αγορές ενισχύθηκαν μετά το μήνυμα της FED της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας στις αγορές ότι θα μειώσει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων στο 0,50% αντί 0,75% στην τελευταία συνεδρίαση για το 2022 ( 14/12 ) κίνηση που θα ακολουθούσε ενδεχομένως και η ΕΚΤ στη συνεδρίαση της 15/12, όπου αντί 0,75% θα είναι πιο λελογισμένη στο 0,50%...
Ωστόσο μετά τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ που έδειξαν ότι ενισχύεται επανήλθαν τα σενάρια ότι η Federal Reserve θα συνεχίσει τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων.
Αναλυτικά, το ελληνικό 10ετές κινείται στο 3,85%, το ιταλικό ομόλογο στο 3,76% και το γερμανικό 10ετές στο 1,85%.
Σταθεροποιητικά κινούνται και τα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 3,52% και το 2ετές στο 4,32% με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 200 μονάδες βάσης έχοντας απομακρυνθεί από τις 300 ή 350 μονάδες,  επίπεδα που νομοτελειακά θα υπάρξει παρέμβαση της ΕΚΤ.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα αλλά και η Ιταλία βρίσκονται στο στόχαστρο των κερδοσκόπων.
Η  Ελλάδα αποτελεί μια ακραία προβληματική περίπτωση συντηρεί μη βιώσιμο χρέος, τα ελλείμματα επιδείνωσαν την κατάσταση ενώ η συνταγή που ακολουθείται οδηγεί την Ελλάδα σε οικονομικό αδιέξοδο.
Παράλληλα το πολιτικό ρίσκο αυξάνεται καθώς δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία στις εκλογές του 2023… οι αγορές παίζουν το σενάριο του οικονομικού και πολιτικού αδιεξόδου…

Τελικά οι ελληνικές τράπεζες δεν πρέπει να πετυχαίνουν κέρδη – Να αυξήσουν επιτόκια καταθέσεων και να μειώσουν προμήθειες

Το να επιτυγχάνεις κέρδη 2,8 δισεκ. στο 9μηνο του 2022… τελικά δεν ήταν καλή εξέλιξη…
Όταν οι ελληνικές τράπεζες εμφάνισαν κέρδη 2,8 δισεκ. πολλά από αυτά έκτακτα, μη επαναλαμβανόμενα δηλαδή, στο 9μηνο του 2022 αμέσως στοχοποιήθηκαν αντί να επιβραβευτούν.
Κανείς όμως δεν θυμάται ότι στο 9μηνο του 2021, ένα χρόνο πριν οι ελληνικές τράπεζες εμφάνισαν ζημιές -4,5 δισεκ. ευρώ.
Τότε κανείς δεν μίλησε… από τους έλληνες πολιτικούς…
Φαίνεται ότι οι ζημιές είναι το φυσιολογικό και τα κέρδη η πρόκληση…
Δυστυχώς οι ελληνικές τράπεζες έχουν πέσει θύμα βίαιου πολιτικού λαϊκισμού… εν μέσω προεκλογικής περιόδου…
Τα κόμματα αναζητούν θέματα για να κεντρίσουν το ενδιαφέρον της κοινωνίας οπότε εύκολα στοχοποίησαν τις ελληνικές τράπεζες…
-Θα πρέπει να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων, δεν μπορεί τα επιτόκια του ευρώ προσεχώς να φθάσουν στο 3% και των καταθέσεων να είναι στο 0,05% με 0,10%...
-Θα πρέπει να μειώσουν προμήθειες καθώς μέρος των τραπεζικών τους συναλλαγών επιβαρύνονται με υψηλές προμήθειες.
-Θα πρέπει να στηρίξουν την οικονομία με νέα δάνεια…
-Θα πρέπει να στηρίξουν την προσπάθεια διαχείρισης των NPEs και του μεγάλου ιδιωτικού χρέους….
Αυτά είναι ορισμένα από τα επιχειρήματα που προβάλλουν οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα εν μέσω προεκλογικής περιόδου…
Στον μόνο επιχείρημα που οι πολιτικοί έχουν δίκιο είναι τα επιτόκια καταθέσεων, είναι πολύ χαμηλά και έμειναν χαμηλά ώστε το spread η διαφορά επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων να είναι υπέρ των εσόδων από τόκους…
Στις προμήθειες δεν υπάρχουν ακρότητες, ωστόσο για να κατευνάσουν την αντίδραση των πολιτικών θα μειώσουν ορισμένες προμήθειες ώστε να περάσουν το μήνυμα της συμμόρφωσης…
Στις χορηγήσεις δανείων οι τράπεζες προσπαθούν….
Ένα θέμα που απασχολεί την κοινωνία είναι ότι οι επιλέξιμες για δανεισμό επιχειρήσεις και τα επιλέξιμα για δανεισμό νοικοκυριά είναι πολύ περιορισμένα… μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας είναι αποκλεισμένα από τις τράπεζες…
Σε σχεδόν 750.000 εταιρίες οι επιλέξιμες για δανεισμό είναι 40-45.000 εταιρίες… η καθολική πλειοψηφία των επιχειρήσεων είναι αποκλεισμένες…
Ως προς την διαχείριση των NPEs των προβληματικών δανείων, αυτά μεταφέρθηκαν στις εταιρίες διαχείρισης NPEs οι τράπεζες δεν έχουν λόγο στα παλαιά προβληματικά δάνεια αλλά η Intrum, doValue και Cepal και άλλοι διαχειριστές…
Συμπέρασμα
Οι ελληνικές τράπεζες βρέθηκαν στο πολιτικό επίκεντρο λόγω της προεκλογικής περιόδου…
Κυριαρχεί ο λαϊκισμός και όχι η λογική.
Οι τράπεζες πέτυχαν κέρδη 2,8 δισεκ. στο 9μηνο και αντί να επιβραβευτούν στοχοποιούνται ένα ακόμη λάθος πολιτικών που βλέπουν την ανάπτυξη κοντόφθαλμα…
Η Ελλάδα μπορεί να εμφανίζει ανάπτυξη 6% ή 6,5% για το 2022 αλλά όχι κέρδη οι τράπεζες… στο τέλος να τιμωρήσουμε και τα κέρδη στο ελληνικό χρηματιστήριο και ας εξελιχθούμε σε πολιτικό σύστημα Βόρειας Κορέας…
Κάποιοι θα υποστηρίξουν ότι οι τράπεζες έκαναν κάποια επικοινωνιακά λάθη με τα επιτόκια καταθέσεων, με τις προμήθειες και με τα κέρδη στην προσπάθεια τους να διανείμουν μερίσματα… αλλά η αλήθεια είναι ότι τα κέρδη πρέπει να είναι ο στόχος και να επιβραβεύονται…
Στο 9μηνο του 2021 με 4,5 δισεκ. ζημιές κανείς δε μίλησε… από το πολιτικό σύστημα… τις ζημιές τις πληρώνουν οι φορολογούμενοι ή οι μέτοχοι και αντί να αποδοκιμάζονται οι ζημιές και να επιβραβεύονται τα κέρδη… συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο στην λαϊκίζουσα Ελλάδα…
Οι τράπεζες θα μείνουν για λίγο στο επίκεντρο μέχρι να βρεθεί ένα άλλο θέμα να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον…

Άνοδος στις ασιατικές αγορές

Ανοδικά έκλεισαν σήμερα 5/12 οι περισσότερες ασιατικές αγορές, μετά τη χαλάρωση της πολιτικής για τον κορωνοϊό στο Πεκίνο.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,15%, ο δείκτης  Shanhgai στην Κίνα στο +1,76%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +4,51% και ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +0,33% ενώ ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα έκλεισε στο -0,62%.

Ήπιες πτωτικές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές - Πιέσεις στη Wall Street

Ήπιες πτωτικές τάσεις καταγράφονται σήμερα 5/12 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αναμένοντας τις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών.
Στο επίκεντρο βρίσκεται η επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου που μεταφέρεται δια θαλάσσης, η οποία αρχίζει να ισχύει από σήμερα. Οι επόμενες ημέρες αναμένεται να είναι κρίσιμες για το πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση και οι τιμές στην ευρύτερη αγορά, σύμφωνα με τους αναλυτές, ενώ η Ρωσία έχει δηλώσει ότι δεν θα πουλά πετρέλαιο σε χώρες που συμμετέχουν στην επιβολή πλαφόν.
Ήπια άνοδος καταγράφεται στο φυσικό αέριο, με το ολλανδικό TTF Ιανουαρίου στο +1% στα 137 ευρώ.
Ανοδικά κινούνται και οι τιμές του πετρελαίου, με τo brent +2,3% στα 87,50 δολ.το βαρέλι και το αμερικανικό αργό +2,5% στα 81,95 δολ. το βαρέλι.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,60%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,60%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,20%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,10% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο επιχειρεί ανοδικά στο +0,25%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,75%, ο S&P 500 στο -1%, ο Nasdaq στο -1,2% και το ETF GREC στο -0,31% ( 26,37 δολ. ).

Πιέσεις στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές   

Πτωτικά έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές, εν μέσω έντονης μεταβλητότητας και με ικανοποιητικές τις συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων της Eurobnak.
Η Εθνική έκλεισε στα 3,70 ευρώ, με πτώση -2,89% με όγκο 1,38 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,38 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,0060 ευρώ, με πτώση -0,69% με όγκο 7,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,36 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,2760 ευρώ, με πτώση -3,7%, με όγκο  3,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,6 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,0240 ευρώ, με πτώση -3,53%, με όγκο 13,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,8 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,80 ευρώ, με πτώση -1,64% και κεφαλαιοποίηση 803 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,0908 ευρώ, με άνοδο +0,89% με όγκο 153 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 136 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,15 ευρώ, με πτώση -0,31% και κεφαλαιοποίηση 321 εκατ. ευρώ.

Μεικτές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips με ικανοποιητικές συναλλαγές

Μεικτές τάσεις καταγράφηκαν στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε ικασνοποιητικά επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων..
Ανοδικά ξεχώρισαν ΓΕΚ Τέρνα +4,2%, Τέρνα Ενεργειακή +2,65%, Sarantis +2,45%, ΔΕΗ,  Μυτιληναίος...
Στον αντίποδα, ήπια υποχώρησαν Jumbo, ΕΛΧΑ, Ελλάκτωρ...
Η Coca Cola έκλεισε στα 23,42 ευρώ, με άνοδο +0,43% και κεφαλαιοποίηση στα 8,71 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 14,65 ευρώ, με πτώση -0,48% και αποτίμηση 6,35 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 6,60 ευρώ, με άνοδο +1,85% και αποτίμηση 2,52 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,70 ευρώ, με πτώση -0,47% και κεφαλαιοποίηση 394 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,04 ευρώ, με πτώση -0,46% και αποτίμηση 4,74 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 12,18 ευρώ, με πτώση -0,16% και κεφαλαιοποίηση 954 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,20 ευρώ, με άνοδο +0,70% και  κεφαλαιοποίηση 2,2 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 19,98 ευρώ, με πτώση -0,10% κεφαλαιοποίηση 2,21 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 14,79 ευρώ, με πτώση -1,27% και κεφαλαιοποίηση 2,01 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 18,31 ευρώ, με άνοδο +1,72% και κεφαλαιοποίηση 2,62 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,94 ευρώ, με άνοδο +0,58% και  κεφαλαιοποίηση 739 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,59 ευρώ, με πτώση -0,63% και κεφαλαιοποίηση 597 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0342 ευρώ, με πτώση -2,29% και κεφαλαιοποίηση 32 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,85%  - Το spread με την Ιταλία στις 7μ.β.

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 5/12 στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,85% και το 10ετές ιταλικό 3,76% με το μεταξύ τους spread στις 7 μ.β.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 200 μονάδες βάσης από 201 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 93 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,93% ή 93 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 9 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 107 μονάδες βάσης…

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 5/12 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 5 Δεκεμβρίου του 2022 στο 3,76%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 5/12/2022 στο 1,85%..
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,30% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,78% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 2,64% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,76% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,81%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης