Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποστάσεις Scholz - Μacron από ΗΠΑ: Να δοθούν εγγυήσεις ασφάλειας στη Ρωσία έναντι του ΝΑΤΟ για ειρήνη στην Ουκρανία

Αποστάσεις Scholz - Μacron από ΗΠΑ:  Να δοθούν εγγυήσεις ασφάλειας στη Ρωσία έναντι του ΝΑΤΟ για ειρήνη στην Ουκρανία

Την αναγκαιότητα παροχής εγγυήσεων προς τη Ρωσία όσον αφορά το μελλοντικό δόγμα ασφάλειάς της τόνισαν ο Emmanuel Macron και ο Olaf Scholz   - Γιατί ο γαλλογερμανικός άξονας αρχίζει να αποστασιοποιείται από την αμερικανική επιθετικότητα  

Σχετικά Άρθρα
Καταλύτης για τη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία υπήρξε η άρνηση της Δύσης να παράσχει εγγυήσεις όσον αφορά το δόγμα ασφάλειας της χώρας απέναντι στον αυξανόμενο επεκτατισμό και την εντεινόμενη επιθετικότητα του ΝΑΤΟ.
Μετά τις εξελίξεις που εκκίνησαν από τις 24 Φεβρουαρίου 2022 με την έναρξη της στρατιωτκής επιχείρησης της ρωσικής ομοσπονδίας η Ευρώπη έχει κατανοήσει ξεκάθαρα δύο πραγματικότητες.
Πρώτον, ότι καταβάλλει ιδιαίτερα ασύμμετρο κόστους σε σύγκριση με τις ΗΠΑ από την προσπάθεια απομόνωσης της Ρωσίας από το διεθνές οικονομικό σύστημα (ενεργειακή κρίση, πληθωρισμός κ.λπ.).
Δεύτερον, θα πρέπει να λάβει αποστάσεις από τις ΗΠΑ, καθώς οποιαδήποτε εκδοχή των εξελίξεων επί του πεδίου θα οδηγήσει εκ τω πραγμάτων σε μια διαπραγμάτευση όπου θα πρέπει να δοθούν εγγυήσεις ασφάλειας στη Ρωσία οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στη μελλοντική αρχιτεκτονική ασφάλειας της Γηραιάς Ηπείρου.

Η απειλή από το ΝΑΤΟ

Η μελλοντική ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας πρέπει να περιλαμβάνει εγγυήσεις για τη Ρωσία, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron σε συνέντευξή του στο TF1 το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022.
«Πρέπει να σκεφτούμε την αρχιτεκτονική ασφαλείας, στην οποία θα διαμορφώσουμε αύριο.
Μιλάω, συγκεκριμένα, για τις αναφορές του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin ότι το ΝΑΤΟ πλησιάζει τα σύνορα της Ρωσίας και αναπτύσσει όπλα που θα μπορούσαν να την απειλήσουν», επισήμανε.
«Αυτό το θέμα θα είναι μέρος των ειρηνευτικών συζητήσεων και πρέπει να προετοιμαστούμε για το τι θα επακολουθήσει [με =τα την ουκρανική σύγκρουση] και να σκεφτούμε πώς θα μπορούσαμε να προστατέψουμε τους συμμάχους μας και, ταυτόχρονα, να παράσχουμε στη Ρωσία εγγυήσεις για τη δική της ασφάλεια, μόλις οι πλευρές επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», σημείωσε ο Γάλλος ηγέτης.

Χρειάζονται παραχωρήσεις

Στο ίδιο πλαίσιο ήταν η γερμανική τοποθέτηση: «Πρέπει να επιστρέψουμε στις συμφωνίες που είχαμε τις τελευταίες δεκαετίες και οι οποίες αποτέλεσαν τη βάση για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη», επισήμανε ο Γερμανός Καγκeλάριος Olaf Scholz, μιλώντας στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Βερολίνου.
Ως συνήθως, εκ μέρους της ΕΕ υπάρχει μια προθυμία να διαπραγματευτεί τον έλεγχο των όπλων και τις συμφωνίες πυραύλων με τη Μόσχα, αλλά η οικοδόμηση αυτής της διεθνούς τάξης θα εξαρτηθεί από τη Ρωσία να κάνει κάποιες σημαντικές παραχωρήσεις».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η βασική «παραχώρηση» που αναμένει προσωπικά ο Olaf Schloz από τη Ρωσία είναι η αναγνώριση ότι «η επιθετικότητα δεν προέρχεται από το ΝΑΤΟ».

H ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Η Μόσχα υποστηρίζει ήση από τη δεκαετία του 1990 ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά απειλεί την ασφάλεια της Ρωσίας και ότι εάν συμβεί η ένταξη της Ουκρανίας στη συμμαχία στην οποία επιμένει το Κίεβο, τότε το ΝΑΤΟ θα γίνει υπαρξιακή απειλή για τη χώρα.
Ο Scholz επανέλαβε επίσης το mantra που χρησιμοποιούν συνεχώς οι ηγέτες των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ όταν δικαιολογούν τις αποστολές όπλων αξιας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Κίεβο:
«Η Γερμανία θα στηρίξει την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί».
Πείτε, είστε εκεί, στη Μόσχα, ας ηρεμήσουμε γρήγορα, ας συμφωνήσουμε με τους όρους μας, και μετά θα προσποιηθούμε ότι σας συγχωρήσαμε και - ας είναι - θα συνεργαστούμε.
Αλλά με τους όρους μας”.

Ο Scholz «έχασε» ή «είπε ψέματα»;

Η δήλωση του Scholz για την «αδυναμία επιστροφής σε μία ισχυρή εταιρική σχέση» που είχαν η Γερμανία και η Ρωσία πριν από την «ουκρανική κρίση» φαίνεται τουλάχιστον παράδοξη αν θυμηθούμε ότι είναι χάρη στη συνεργασία με τη Μόσχα ( δηλαδή με τη βοήθεια του φθηνού ρωσικού αερίου) ότι η γερμανική βιομηχανία πέτυχε την ευρωπαϊκή κυριαρχία.
Και μετά την υπονόμευσε την ίδια την ανταγωνιστικότητα της μεταποίησης της οδηγώντας σε εκτόξευση του ενεργειακού κόστους: πρώτα υποστηρίζοντας το καθεστώς των κυρώσεων της ΕΕ και μετά καταστρέφοντας τους σγωγού φυσικου αερίου Nord Streams.
Παρεμπιπτόντως, αυτά τα δύο γεγονότα ήδη αποκλείουν μια εύκολη επιστροφή στο status quo ante, επισημαίνεται από αναλυτές.
Δηλαδή, η Γερμανία πληρώνει σήμερα υψηλό τίμημα για την εγκατάλειψη της συνεργασίας της με τη Ρωσία.
Ο καγκελάριος Scholz αναζητεί δίοδο διαφυγής σε μια εποχή που η ανεργία και οι τιμές της ενέργειας έχουν αυξηθεί και η οικονομία της χώρας θα εισέλθει σε ύφεση τον επόμενο χρόνο.
Παρεμπιπτόντως, οι ίδιοι οι Γερμανοί πολίτες είναι εξοργισμένοι με το τον ίδιο τον καγκελάριο, γιατί σε σύντομο χρονικό διάστημα στην εξουσία έχει επανειλημμένα αποτύχει:
-Στο εσωτερικό οι τιμές αυξάνονται και ο επικεφαλής της κυβέρνησης απλώς κάνει δηλώσεις για την ενεργειακή κρίση και οδηγείται σε πακέτα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών που καταστρέφουν την οικονομία.
-Στην εξωτερική πολιτική στην απόδοσή του μοιάζει συχνά με… κωμικό stand-up.

Η επικοινωνία με Putin

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, «με πρωτοβουλία της γερμανικής πλευράς, ο Vladimir Putin είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Όλαφ Σολτς» τη Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας κάλεσε τον Ομοσπονδιακό Καγκελάριο «να επανεξετάσει τις προσεγγίσεις του στο πλαίσιο των ουκρανικών γεγονότων».
Η υπηρεσία Τύπου της γερμανίδας καγκελαρίου ανακοίνωσε αμέσως:
«Η ωριαία συνομιλία επικεντρώθηκε στον συνεχιζόμενο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τα επακόλουθά του.
Η Γερμανός καγκελάριος, ειδικότερα, καταδίκασε τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές σε μη στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία και τόνισε την αποφασιστικότητα της Γερμανίας να στηρίξει την Ουκρανία στη διασφάλιση της αμυντικής της ικανότητας έναντι της ρωσικής επιθετικότητας.
Προέτρεψε τον Ρώσο πρόεδρο να βρει γρήγορα μια διπλωματική λύση που θα περιλαμβάνει την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων».
Όπως επισημαίνεται από πολλές πλευρές, η ανάκαμψη της επωφελούς για τη Γερμανία οικονομικής συνεργασία είναι δύσκολο να συμβεί.. παρά τη σταδιακή αλλαγή στάσης εν τούτοις φαίνεται να κατανοεί την αναγακιότητα παραχωρήσεων στη Ρωσία σε έναν πλέον πολυ-πολιτικό κόσμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης