Τελευταία Νέα
Οικονομία

Γεωργιάδης: Δεν μπορεί η κυβέρνηση να παρέμβει νομοθετικά στα επιτόκια – Η Ελλάδα δεν θα έχει αύξηση κόκκινων δανείων

Γεωργιάδης: Δεν μπορεί η κυβέρνηση να παρέμβει νομοθετικά στα επιτόκια – Η Ελλάδα δεν θα έχει αύξηση κόκκινων δανείων
"Θεωρώ υπερβολικούς αυτούς τους φόβους, η Ελλάδα δεν θα έχει αύξηση «κόκκινων» δανείων από την αύξηση των επιτοκίων", εκτίμησε ο Άδ. Γεωργιάδης
Σχετικά Άρθρα
Η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει νομοθετικά στα επιτόκια, ξεκαθάρισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδ. Γεωργιάδης, με αφορμή τον κύκλο συναντήσεων μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των τραπεζών, υπό τον φόβο της αύξησης των κόκκινων δανείων εξαιτίας των επιτοκίων.
Ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στο MEGA επισήμανε ότι οι τράπεζες είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις και η κυβέρνηση δεν μπορεί να διατάξει και να νομοθετήσει το κοστολόγιό τους, ενώ εκτίμησε ότι δεν θα σημειωθεί αύξηση των κόκκινων δανείων εξαιτίας της ανόδου των επιτοκίων.
Όπως ανέφερε ο υπουργός, «δεν μπορούμε να παρέμβουμε νομοθετικά στα επιτόκια, το ξεκαθαρίζω αυτό. Υπάρχουν φόβοι για νέο γύρο κόκκινων δανείων εν μέσω πληθωρισμού και αύξηση επιτοκίων και θεωρούν ότι πρέπει να προστατευτεί η επάρκεια και η σταθερότητα πριν την κρίση. Θεωρώ υπερβολικούς αυτούς τους φόβους, η Ελλάδα δεν θα έχει αύξηση «κόκκινων» δανείων από την αύξηση των επιτοκίων».

Περί εκλογών

Με το προεκλογικό κλίμα να είναι πλέον εμφανές και τα σενάρια για τον χρόνο που τελικά θα γίνουν οι εκλογές ολοένα να φουντώνουν, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στο θέμα λέγοντας ότι συνταγματικά το αργότερο που μπορούν να γίνουν είναι τον Ιούλιο του 2023.

Εν αναμονή του εορταστικού καλαθιού

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα γίνουν οι ανακοινώσεις για το εορταστικό «καλάθι του νοικοκυριού».
Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, αυτό μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει και προσφορές στα παιχνίδια για τα παιδιά.
Πάντως, για την μέχρι σήμερα εφαρμογή του «καλαθιού», ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι «έχει δουλέψει πολύ καλά», εκφράζοντας την ικανοποίησή του.
«Εγώ προσωπικά είμαι ευχαριστημένος, έχει δουλέψει καλύτερα από ό, τι νόμιζα κι εγώ στην αρχή. Το «καλάθι του νοικοκυριού» ήταν δική μου ιδέα, ωρίμασε κατά τη διαδικασία εφαρμογής του και διορθώθηκε. Μέχρι στιγμής έχει οδηγήσει σε σοβαρές μειώσεις τιμών, συγκράτηση πληθωρισμού εντός του καλαθιού, σε αρκετά μεγάλες προσφορές έξω από το καλάθι. Σε γενικές γραμμές το καλάθι έχει λειτουργήσει».

Για «Κιβωτό του Κόσμου»

Τέλος, με αφορμή την υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι «η κυβέρνηση κατηγορήθηκε σφόδρα προ έξι μηνών όταν έφτιαξε για πρώτη φορά το θεσμικό πλαίσιο για τους ελέγχους στα ιδρύματα».
Πρόσθεσε πως «αποδείχτηκε ότι η πολιτική της αρμόδιας υφυπουργού, Δόμνας Μιχαηλίδου, σε αυτό το θέμα δικαιώθηκε από τις εξελίξεις».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης