Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταϊκούρας για τράπεζες: Να αυξήσουν άμεσα τα επιτόκια καταθέσεων, να μειώσουν τα επιτόκια στα νέα δάνεια - Σε 10 ημέρες νέα συνάντηση

Σταϊκούρας για τράπεζες: Να αυξήσουν άμεσα τα επιτόκια καταθέσεων, να μειώσουν τα επιτόκια στα νέα δάνεια - Σε 10 ημέρες νέα συνάντηση
Η κυβέρνηση έχει κάνει αρκετά για να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα, «όχι τους τραπεζίτες, αλλά τους Έλληνες δανειολήπτες και κατάθετες», τόνισε ο ΥΠΟΙΚ
Σχετικά Άρθρα
«Η πολιτεία ζητά από τις τράπεζες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων», επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει κάνει αρκετά για να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα, αλλά τους Έλληνες δανειολήπτες και κατάθετες.
Ο κ. Σταϊκούρας, -στον απόηχο της πρόσφατης συνάντησης με τους τραπεζίτες, αλλά και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος κάλεσε τις τράπεζες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να στηρίξουν τους ευάλωτους δανειολήπτες- , μιλώντας στον ΣΚΑΪ , με φόντο τη νέα συνάντηση που θα έχουν σε 10 ημέρες, έστειλε αυστηρό μήνυμα να αυξήσουν άμεσα και σημαντικά  τα επιτόκια καταθέσεων και να μειώσουν τα επιτόκια των νέων δανείων.
«Το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων είναι 0,05% σταθερό. Το μέσο επιτόκιο των νέων δανείων τον Οκτώβριο αυξήθηκε κατά 0,26% και είναι 4,86%, απαράδεκτο. Θα πρέπει να κάνουν αύξηση επιτοκίων καταθέσεων άμεσα και σημαντικά και να μειώσουν το επιτόκιο στα νέα δάνεια», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε πως στη συνάντηση που είχαν οι επικεφαλής των τραπεζών απάντησαν ότι θα κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.
«Επιδιώκουμε αυτό να γίνει άμεσα και γενναία, όχι αύξηση 0,01%... Σε 10 μέρες έχουμε ξανά συνάντηση. Για μένα αυτά εξαντλούνται σε διάστημα 10 ημερών. Υπάρχουν τραπεζικά ιδρύματα στην Ελλάδα, όχι οι συστημικές τράπεζες, με πολύ υψηλότερο επιτόκιο καταθέσεων» , σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.
Ακόμη, κατά τον υπουργό, πολύ σημαντικό κεφάλαιο είναι και οι προμήθειες, καθώς «οι τράπεζες χρεώνουν πολύ τους Έλληνες πολίτες και δεν τους αποδίδουν αυτά που πρέπει. Ζήτησα να αξιολογήσουν εντός 10-12 ημερών συγκεκριμένες προμήθειες».

Εξωδικαστικός μηχανισμός

Περαιτέρω, έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο αναφορικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό, εξηγώντας πως έχουν μειωθεί τα επιτόκια του εξωδικαστικού, ενώ γίνονται δεκτά όλα τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο.
Μάλιστα, υπό συζήτηση είναι με τους διαχειριστές δάνειων και τις τράπεζες το να μπορούν να μπουν στον μηχανισμό και ενήμεροι δανειολήπτες.

«Κόκκινα δάνεια»

Σε ότι, αφορά τα «κόκκινα δάνεια», ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι αναμένει πρόταση από την πλευρά των τραπεζών σε δυο εβδομάδες που θα αφορά τους ευάλωτους ενήμερους δανειολήπτες, ξεκαθαρίζοντας ότι οι όποιες ρυθμίσεις θα πρέπει να είναι χωρίς δημοσιονομικό κόστος και να σέβονται τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς κανόνες.
«Θέλουμε πρόταση που το κόστος να το επωμιστούν οι τράπεζες» είπε χαρακτηριστικά ο ΥΠΟΙΚ.

Έκανε αρκετά η κυβέρνηση

Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει αρκετά για να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα, «όχι τους τραπεζίτες, αλλά τους Έλληνες δανειολήπτες και κατάθετες».
Όπως εξήγησε, εξυγιάναμε το ενεργητικό των τραπεζών και επέστρεψαν 45 δισεκ. ευρώ καταθέσεις στις τράπεζες την τελευταία τριετία λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης.

Μέτρα στήριξης – Πιθανώς και νέα

Ο υπουργός Οικονομικών δεν απέκλεισε νέο κύκλο μέτρων στήριξης των πολιτών.
Όπως είπε, υπάρχει η πιθανότητα για νέα μέτρα στήριξης και έχει αποδειχθεί ότι το επιτυγχάνουμε αυτό, να δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος που θα επιστρέψει στο σύνολό του στην κοινωνία σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη.
Σημείωσε για την ενεργειακή κρίση ότι έχουμε πρόσθετο αποθεματικό ύψους 1 δισ. ευρώ το 2023 για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους, ενώ υπενθύμισε τις μειώσεις φόρων και την αύξηση των συντάξεων από το νέο έτος.
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, το 2023 έχει και μόνιμες μειώσεις φόρων και μόνιμη αύξηση συντάξεων και παροχών σε πολίτες μέσω επιδοτήσεων. Μεταξύ άλλων, υπενθύμισε την αύξηση των συντάξεων κατά 7,75% σε κάποιους συνταξιούχους και την επιταγή των 250 ευρώ για κάποιους, την κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους πολίτες, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τη μόνιμη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3% , τη μόνιμη παρέμβαση στους δημόσιους υπαλλήλους με κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης και του 1%, τη συνέχιση βοήθειας στους λογαριασμούς ρεύματος έως τον Αύγουστο με τον τρέχοντα μηχανισμό και ό,τι άλλο προκύψει από τον δημοσιονομικό χώρο του 2023, την επιταγή ακρίβειας 500 εκατ. ευρώ που θα πιστωθούν πολίτες που έχουν πραγματικά ανάγκη, το επίδομα θέρμανσης 500 εκατ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης