Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποίηση από ΔΝΤ για «εξαιρετική» αβεβαιότητα λόγω της Κίνας: «Πρέπει να ξαναχτίσουμε και να διατηρήσουμε τα μαξιλάρια»

Προειδοποίηση από ΔΝΤ για «εξαιρετική» αβεβαιότητα λόγω της Κίνας: «Πρέπει να ξαναχτίσουμε και να διατηρήσουμε τα μαξιλάρια»

Η επικεφαλής του ΔΝΤ ότι το outlook της Ασίας κυριαρχείται από κινδύνους

Σχετικά Άρθρα

Προειδοποίηση για «εξαιρετική» αβεβαιότητα απηύθυνε προς τους ηγέτες και τους κεντρικούς τραπεζίτες της Ασίας, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Kristalina Georgieva, επισημαίνοντας ότι η πολιτική της Κίνας για μηδενικά κρούσματα κορωνοϊού βλάπτει την οικονομία της, ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχουν πλήξει την περιοχή.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, προβλέπεται να αναπτυχθεί με τον πιο αργό ρυθμό των τελευταίων περίπου τριών δεκαετιών, καθώς το Πεκίνο προσπαθεί να εξέλθει από την πολιτική του προέδρου Xi Jinping για εξάλειψη όλων των κρουσμάτων κορωνοϊού.
Το καταναλωτικό κλίμα μεταξύ των 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων της χώρας έχει πληγεί από τα lockdowns και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, επιδεινώνοντας μια σοβαρή επιβράδυνση του κλάδου ακινήτων και τις επιπτώσεις από την αύξηση του παγκόσμιου πληθωρισμού.
Μιλώντας σε μια Σύνοδο Κορυφής της Ένωσης Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας στη Σιγκαπούρη, η Georgieva είπε ότι το outlook είναι «εξαιρετικά αβέβαιο» και «κυριαρχείται από κινδύνους».
«Δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσουν αυτοί οι κραδασμοί ή ποιοι άλλοι κραδασμοί μπορεί να έρθουν και για αυτόν τον λόγο πρέπει να ξαναχτίσουμε και να διατηρήσουμε τα "μαξιλάρια" (buffers) και να είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε την πλήρη εργαλειοθήκη πολιτικής», είπε η Georgieva.
Ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει κατά μέσο όρο στο σχετικά χαμηλό του 4% στην Ασία φέτος, η επικεφαλης του ΔΝΤ είπε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις αυξάνονται και σημείωσε προβλήματα που προκύπτουν από την υποτίμηση του νομίσματος έναντι του δολαρίου.
«Οι παρεμβάσεις στο συνάλλαγμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση των άτακτων συνθηκών της αγοράς και μπορεί να δικαιολογούνται όταν εμφανίζονται τριβές σε ρηχές αγορές συναλλάγματος και χρέους», πρόσθεσε.

Ανησυχία για την Κίνα

Ωστόσο, η Georgieva δεν είναι η πρώτη που εκφράζει την ανησυχία της για την πολιτική της Κίνας όσον αφορά τον κορωνοϊό. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ να προβλέπουν ότι το Πεκίνο δεν θα είναι σε θέση να ελέγξει την ασθένεια μακροπρόθεσμα χωρίς δυτικά εμβόλια.
Τα σχόλια της επικεφαλής του ΔΝΤ έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή για τον Xi και το κυβερνόν Κομμουνιστικό Κόμμα, καθώς στην Κίνα έχουν ξεσπάσει διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης και της λογοκρισίας.
Τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, υπήρξαν ελπιδοφόρες ενδείξεις ότι το Πεκίνο αλλάζει την προσέγγισή του. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι αυστηροί περιορισμοί έχουν αρθεί εν μέρει σε ορισμένες πόλεις. Αξιωματούχοι υγείας της κεντρικής κυβέρνησης έχουν δεσμευτεί να ενισχύσουν τα ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ των ηλικιωμένων και υπάρχουν ενδείξεις ότι οι προπαγανδιστές του κράτους προσπαθούν να αμβλύνουν τις ανησυχίες για τους κινδύνους του ιού.
Στο νότιο εμπορικό κέντρο της Κίνας, το Guangzhou, τα εστιατόρια άνοιξαν ξανά για φαγητό και οι αγοραστές συρρέουν πίσω στα εμπορικά κέντρα μετά από ένα βάναυσο lockdown εβδομάδων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα σχολεία θα ανοίξουν ξανά σύντομα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης