Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάος με τα λάθος τεστ Covid στην Κίνα - Καρτέλ φαρμακευτικών, πλαστογράφηση αποτελεσμάτων και... αέναη πανδημία

Χάος με τα λάθος τεστ Covid στην Κίνα - Καρτέλ φαρμακευτικών, πλαστογράφηση αποτελεσμάτων και... αέναη πανδημία
Υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις φερόμενων ως πλαστογραφημένων αποτελεσμάτων εξετάσεων για τον ιό φέτος σε ολόκληρη τη χώρα
Μείζον θέμα έχει ανακύψει με τις νέες καταγγελίες περί ψευδών τεστ Covid 19 στην Κίνα, με τον τοπικό πληθυσμό να κάνει λόγο για πλαστογράφηση αποτελεσμάτων και καρτέλ των επιχειρήσεων που τα προμηθεύουν.
Στο Weibo, την κινεζική εκδοχή του Twitter, το πρωί της Τρίτης εμφανίστηκε το hashtag: "Αν το χάος με τα τεστ Covid δεν σταματήσει ποτέ, η πανδημία μπορεί να μην τελειώσει ποτέ", σύμφωνα με τη μετάφραση του CNBC στα κινεζικά.
Το hashtag αναφερόταν στον τίτλο ενός άρθρου γνώμης, που έχει πλέον διαγραφεί, στην People's Daily, την εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.
Το άρθρο απαριθμούσε αρκετές περιπτώσεις φερόμενων ως πλαστογραφημένων αποτελεσμάτων εξετάσεων για τον ιό φέτος σε ολόκληρη τη χώρα, μεταξύ άλλων στη Σαγκάη και το Πεκίνο.
Το άρθρο προειδοποιούσε ότι η ψευδής αναφορά των αποτελεσμάτων των τεστ νουκλεϊκού οξέος θα μπορούσε να καταλήξει σε περαιτέρω εξάπλωση του ιού, να οδηγήσει σε ακόμη περισσότερους γύρους τεστ - και σε lockdown για μήνες.
Το ίδιο μέσο ενημέρωσης δημοσίευσε τη Δευτέρα ένα άρθρο, το οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται στο διαδίκτυο, σχετικά με περισσότερες από 30 εταιρείες που προμηθεύουν τεστ Covid, οι οποίες ελέγχονται όλες από τον ίδιο μέτοχο - στον οποίο έχουν επιβληθεί επανειλημμένα πρόστιμα.

Τα τεστ

Την περασμένη εβδομάδα, οι υγειονομικές αρχές της πόλης Lanzhou κατηγόρησαν μία από αυτές τις εταιρείες ότι ανέφερε κάποια θετικά αποτελέσματα εξετάσεων για ιούς ως αρνητικά.
Δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό μπορεί να υπάρχει απάτη, ή αν ο μεγάλος όγκος των εξετάσεων δυσχέραινε την ακριβή επεξεργασία τους.
Στις ΗΠΑ, μια αύξηση των φορητών σταθμών εξέτασης Covid δημιούργησε ανησυχίες για απάτη καθώς και για κλοπή ταυτοτήτων.
Την Τρίτη, ένας Κινέζος αξιωματούχος δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι πόλεις Πεκίνο, Χεφέι και Σιτζιαζουάνγκ, μεταξύ άλλων, διαπίστωσαν προβλήματα με ορισμένες εταιρείες ελέγχου ιών και τις τιμώρησαν.
Έχουν επίσης διεξαχθεί ποινικές έρευνες σε ορισμένα ιδρύματα και άτομα, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Τον τελευταίο μήνα, αρκετές μεγάλες πόλεις στην ηπειρωτική Κίνα ανέφεραν αύξηση των μολύνσεων, γεγονός που προκάλεσε νέα λουκέτα.
Φοιτητές και ομάδες ανθρώπων πραγματοποίησαν δημόσιες διαδηλώσεις το Σαββατοκύριακο για να διαμαρτυρηθούν για τους ελέγχους του Covid, μια πολιτική που συνεχίζεται εδώ και σχεδόν τρία χρόνια.

Η παραλλαγή Omicron

Οι περιορισμοί έγιναν πιο αυστηροί φέτος, καθώς οι αρχές προσπαθούσαν να εντοπίσουν και να περιορίσουν την πιο μεταδοτική παραλλαγή Omicron.
Η πρωτεύουσα Πεκίνο, η Σαγκάη και πολλά μέρη της χώρας επιβάλλουν εδώ και μήνες τακτικές εξετάσεις για τον ιό - για να ταξιδέψει κανείς ή να εισέλθει σε δημόσιους χώρους όπως ένα σούπερ μάρκετ.
Οι αρχές της πόλης του Πεκίνου δήλωσαν την Τετάρτη ότι οι άνθρωποι που μένουν κυρίως στο σπίτι δεν θα χρειάζεται να κάνουν τακτικά τεστ, μετά από παρόμοια ανακοίνωση σε τμήματα της πόλης Γκουανγκζού νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Έκρηξη κερδοφορίας

Το CNBC επέλεξε 15 εισηγμένες στο χρηματιστήριο κινεζικές εταιρείες τεστ Covid και διαπίστωσε ότι ανέφεραν συνολικά έσοδα 86,58 δισεκατομμυρίων γιουάν (12,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων) κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Wind Information.
Δεν προέρχονται απαραίτητα όλα τα έσοδά τους από τα τεστ.
Αλλά οι δραστηριότητές τους είχαν μεγάλα κέρδη φέτος.
Επτά από τις εταιρείες ανέφεραν ότι τα έσοδα σχεδόν διπλασιάστηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου σε σχέση με ένα χρόνο πριν - μία μάλιστα είδε τα έσοδα σχεδόν να τετραπλασιάζονται, όπως έδειξαν τα στοιχεία.
Τρεις από αυτές τις εταιρείες είχαν εισαχθεί στην αγορά της ηπειρωτικής χώρας από την έναρξη της πανδημίας στις αρχές του 2020.
Την περασμένη εβδομάδα, το Χρηματιστήριο της Σαγκάης ακύρωσε την εξέταση της προτεινόμενης δημόσιας εγγραφής μιας εταιρείας τεστ για ιούς.
Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, 237 επιχειρήσεις που σχετίζονται με τα τεστ εγγράφηκαν στην Κίνα - αυξημένες κατά 51,9% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με την Qichacha, μια κινεζική βάση δεδομένων επιχειρήσεων.

Τεστ σε απόσταση μόλις 15 λεπτών με τα πόδια

Μέχρι τις αρχές του τρέχοντος έτους, τα τεστ Covid διεξάγονταν κυρίως από νοσοκομεία και τα αρνητικά αποτελέσματα δεν ήταν απαραίτητα για την είσοδο σε δημόσιους χώρους σε ορισμένες πόλεις.
Οι αναλυτές είχαν πει ότι οι τακτικές δοκιμές θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις αρχές να περιορίσουν τις μολύνσεις πιο γρήγορα.
Όμως μετά το lockdown στη Σαγκάη στις αρχές Απριλίου, πολλές πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Πεκίνου, άρχισαν να δημιουργούν περισσότερα "περίπτερα" στις γειτονιές για τη διενέργεια τεστ PCR για ιούς - δοκιμές αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης, οι οποίες είναι εξαιρετικά ακριβείς και αρκετά απλές στη διεκπεραίωση.
Τουλάχιστον στο Πεκίνο, οι σταθμοί εμφανίζουν συχνά τα λογότυπα των εταιρειών που αναλαμβάνουν τις εξετάσεις, χωρίς προκαταβολική αμοιβή για τους ανθρώπους που εξετάζονται.
Τον Μάιο, η κεντρική κυβέρνηση προώθησε την ιδέα ότι στις μεγάλες πόλεις, ένας σταθμός εξέτασης Covid θα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση 15 λεπτών με τα πόδια.
Η πόλη του Πεκίνου επανέλαβε τα σχέδια αυτά την Τετάρτη.
Καθώς η Κίνα προσανατολίζεται προς την επαναλειτουργία, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην τοπική τήρηση της τελευταίας έκδοσης της πολιτικής Covid της υγειονομικής αρχής και των επακόλουθων μέτρων που κυκλοφόρησαν τον Νοέμβριο.
Κανένα από τα δύο δεν ορίζει εάν ή πώς θα πρέπει να αναπτυχθούν σταθμοί ελέγχου του ιού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης