Τελευταία Νέα

Στ. Ιωάννου (Eurobank): Εκκινεί μια νέα επενδυτική άνοιξη - Κομβικός ο ρόλος των ελληνικών τραπεζών

Στ. Ιωάννου (Eurobank): Εκκινεί μια νέα επενδυτική άνοιξη - Κομβικός ο ρόλος των ελληνικών τραπεζών

Άρθρο του Σταύρου Ιωάννου - Είναι αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Group Chief Οperating Οfficer (COO) & Διεθνών Δραστηριοτήτων

Ρίχνοντας μια ματιά στο παρελθόν και την ιδιαίτερα απαιτητική περίοδο της οικονομικής κρίσης, κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει τη «χιονοστιβάδα» των αλλεπάλληλων γεγονότων που θα ακολουθούσαν.
Η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, οι γεωπολιτικές αναταράξεις σε ευρωπαϊκό έδαφος και, σήμερα, η ενεργειακή κρίση που ξεπερνάει εκείνη της δεκαετίας του 1970, έχουν αλλάξει άρδην όσα θεωρούσαμε ως δεδομένα, και έχουν οδηγήσει σε επανάκαμψη φαινομένων, όπως η άνοδος του πληθωρισμού και των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, ενώ μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες βρίσκονται αντιμέτωπες με υφεσιακές τάσεις.
Ωστόσο οφείλουμε όλοι να θυμόμαστε πως το πιο βαθύ σκοτάδι είναι πάντα λίγο πριν το ξημέρωμα.

Και στην περίπτωση της Ελλάδας, παρά τις ισχυρές προκλήσεις, βρισκόμαστε ήδη στην επόμενη ημέρα, τη στιγμή που εκκινεί μία νέα επενδυτική «άνοιξη», με δυναμική ικανή να υπερκαλύψει την απώλεια €94 δισ. κεφαλαιακού αποθέματος κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 ετών και να στηρίξει τη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.

Μάλιστα, σύμφωνα με σχετική μελέτη της ομάδας οικονομικής ανάλυσης της Eurobank, τα επενδυτικά σχέδια ύψους €38,5 δισ. που αναμένεται να υλοποιηθούν σε βάθος εικοσαετίας, θα αυξήσουν το ΑΕΠ κατά €95,9 δισ. δημιουργώντας τουλάχιστον 470.000 νέες θέσεις εργασίας.

Ο ρόλος του τραπεζικού συστήματος στο νέο αυτόν αναπτυξιακό κύκλο, αναμφισβήτητα θα είναι κομβικός.
Ήδη συμβάλει ουσιαστικά στη διαχείριση των χωρίς προηγούμενο κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Ειδικά η Eurobank, έχει ήδη διαθέσει πλήρως την πρώτη δόση των δανείων του ΤΑΑ, και έχει ήδη αξιοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος της δεύτερης δόσης χρηματοδοτώντας έργα με θετικό αντίκτυπο και πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για το σύνολο της οικονομίας.

Όλα τα παραπάνω αναβαθμίζουν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, συντείνοντας στην ανάκτηση του χαμένου εδάφους των τελευταίων ετών. Αυτή, εξάλλου, είναι και μία από τις ισχυρότερες προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, το οποίο, κατά τη διάρκεια των δύσκολων χρόνων της κρίσης, απώλεσε την παρουσία που είχε εδραιώσει στο εξωτερικό.
«Φωτεινή» εξαίρεση αποτέλεσε η Eurobank, η μόνη συστημική ελληνική τράπεζα που κατάφερε να περάσει με τις μικρότερες δυνατές απώλειες από τις συμπληγάδες των εγχώριων και εξωτερικών πιέσεων διατηρώντας και ενδυναμώνοντας την παρουσία της σε πέντε χώρες, εκτός της Ελλάδας: Κύπρο, Βουλγαρία, Σερβία, Λουξεμβούργο και Ηνωμένο Βασίλειο.

Με τις διεθνείς δραστηριότητες της Τράπεζας να ενισχύουν την εξωστρέφεια και τη δυναμική ανάπτυξης εργασιών σε ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές, η επιτυχία της στρατηγικής επέκτασης της Eurobank στο εξωτερικό πιστοποιείται από τα οικονομικά της αποτελέσματα. Σε επίπεδο εννεαμήνου, τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη των διεθνών δραστηριοτήτων της αυξήθηκαν κατά 38,5% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε €153 εκ. από €111 εκ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Τα αποτελέσματα αυτά δεν είναι τυχαία. Κάθε άλλο μάλιστα, είναι απόρροια της συνεκτικής στρατηγικής περαιτέρω ανάπτυξης της Τράπεζας στο εξωτερικό εξετάζοντας την κάθε νέα ευκαιρία που προκύπτει. Ενδεικτικά, η Eurobank προχώρησε πέρυσι στη συγχώνευση της Direktna με τη θυγατρική της Τράπεζας στη Σερβία δημιουργώντας την Eurobank Direktna, στην οποία η Eurobank ελέγχει το 70%. Παράλληλα, αύξησε τη συμμετοχή της στην Ελληνική Τράπεζα της Κύπρου και πλέον θα ελέγχει το 26% (υπό την αίρεση των κανονιστικών εγκρίσεων), ενώ, τα προηγούμενα χρόνια, είχε εξαγοράσει την παρουσία της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς στη Βουλγαρία, ενισχύοντας σημαντικά τη θέση της PostBank στη βουλγαρική τραπεζική αγορά, όπου κατέχει πλέον την 3η θέση. Καθώς η στρατηγική αυτή αποδεικνύεται στην πράξη άκρως αποτελεσματική προβλέπεται να συνεχιστεί και στο προσεχές μέλλον.

Απτή απόδειξη της μεγάλης σημασίας και της ιδιαίτερης βαρύτητας που αποδίδει η Τράπεζα στις Διεθνείς Δραστηριότητές της και στην εξωστρέφεια του οργανισμού, αποτελεί και το γεγονός πως τον ερχόμενο Μάρτιο, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στη Σόφια.

Παραμένοντας πάντα ανοιχτή σε νέες ευκαιρίες περαιτέρω ανάπτυξης της παρουσίας της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, η Eurobank έχει καταφέρει επίσης να πρωταγωνιστεί και στην προσφορά υπηρεσιών Private Banking.
Δεν είναι εξάλλου τυχαίο το γεγονός, ότι
έχει επανειλημμένα βραβευθεί, 18 φορές για την ποιότητα των υπηρεσιών της στην Ελλάδα και 10 φορές για τις αντίστοιχες υπηρεσίες στην Κύπρο, από διεθνώς αναγνωρισμένους φορείς ενώ αποτελεί τη μοναδική τράπεζα στην Ελλάδα και από τις λίγες στην Ευρώπη που διαθέτουν πιστοποίηση ISO για τη διαχείριση της ποιότητας των διεργασιών και υπηρεσιών Private Banking.
Παρέχει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών στους πελάτες Private Banking σε Λουξεμβούργο, Ηνωμένο Βασίλειο, Κύπρο και Ελλάδα. Στρατηγική επιλογή και ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι η Eurobank είναι το μόνο ελληνικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με παρουσία στο Λουξεμβούργο, στο δεύτερο μεγαλύτερο κέντρο επενδυτικών κεφαλαίων παγκοσμίως και με κυρίαρχο ρόλο στο Private Banking στην Ευρωζώνη. Από τον πυρήνα της Δυτικής Ευρώπης, σε μία χώρα με AAA αξιολόγηση και διαφανή ρυθμιστική υποδομή, η Eurobank προσφέρει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών σε θεσμικούς αλλά και ιδιώτες επενδυτές.

Η ολιστική φιλοσοφία διαχείρισης του χαρτοφυλακίου του κάθε πελάτη συνιστά ένα σημαντικό σημείο διαφοροποίησης από τον ανταγωνισμό, και αποτελεί το «κλειδί που ανοίγει όλες τις πόρτες» των υπηρεσιών της Τράπεζας.
Η Eurobank προσφέρει καινοτόμες εξατομικευμένες λύσεις και δανειοδοτικά προϊόντα για τη βέλτιστη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του πελάτη, συμπεριλαμβανομένης και της ακίνητης περιουσίας.
Αξιοποιεί γρήγορα και αποτελεσματικά, αρχής γενομένης από την Κύπρο, τις μεγάλες δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία αιχμής, παρουσιάζοντας μία σύγχρονη και δυναμική πλατφόρμα Διαχείρισης Πλούτου, ενδυναμώνοντας έτι περαιτέρω την ποιοτική εξυπηρέτηση των πελατών του Private Banking και εξασφαλίζοντας τη βέλτιστη δυνατή εξυπηρέτηση από εξειδικευμένους Global Relationship Managers για όλους τους πελάτες Private Banking, ανεξάρτητα από τη χώρα όπου διατηρούν τα επενδυτικά τους κεφάλαια

Εν κατακλείδι, ο βαθμός διεθνοποίησης της Eurobank και η ενίσχυση του ρόλου της, υπηρετεί ένα διττό στόχο: την ανάπτυξη του ίδιου του Οργανισμού αφενός, αλλά και, αφετέρου, την έμπρακτη υποστήριξη των πελατών της ιδιαίτερα στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να διεισδύσουν με επιτυχία σε αγορές του εξωτερικού.
Η επίτευξη αυτού του στόχου όσον αφορά στην Eurobank, αποτελεί συνέχεια μιας ισχυρής παρακαταθήκης που δημιούργησε η διατήρηση της θέσης στο εξωτερικό.
Ακολούθησε μια διορατική στρατηγική, ενδυναμώνοντας ουσιαστικά και τον εθνικό στόχο ενίσχυσης του περιφερειακού ρόλου της χώρας και της θέσης της ως σημαντικού γεωπολιτικού κόμβου, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία.
Δικαιώνοντας απόλυτα μία ιστορία καινοτομίας 30 ετών, η Eurobank επιδεικνύει ταχύτατα αντανακλαστικά και αντιμετωπίζει κάθε κρίση σαν μία νέα ευκαιρία για την παροχή βέλτιστων και πρωτοποριακών υπηρεσιών και λύσεων για τους πελάτες της, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς, ισχυροποιώντας την παρουσία της στην Ελλάδα και σε δυναμικές αγορές του εξωτερικού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης