Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Ντόμινο χρεοκοπιών στα κρυπτονομίσματα μετά το σκάνδαλο FTX – H BlockFi κατέθεσε αίτηση πτώχευσης

tags :
Ντόμινο χρεοκοπιών στα κρυπτονομίσματα μετά το σκάνδαλο FTX – H BlockFi  κατέθεσε αίτηση πτώχευσης
Στιγμή Lehman...
Σχετικά Άρθρα

Δίχως τέλος φαίνεται πως θα είναι το τσουνάμι μετάδοσης που προκάλεσε η πυραμίδα του άλλοτε wunderkind του οικοσυστήματος και ιδρυτή της FTX Sam Bankman – Fried…
Τελευταίο –αν και αναμενόμενο θύμα– η BlockFi που κατέθεσε αίτηση πτώχευσης…
Στην αίτηση αναφέρεται πως η εταιρεία έχει περισσότερους από 100.000 πιστωτές, με υποχρεώσεις και περιουσιακά στοιχεία που κυμαίνονται από 1 έως 10 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η BlockFi επικαλέστηκε την πτώση του ανταλλακτηρίου FTX για τους κλυδωνισμούς που βρέθηκε να γνωρίζει και που την οδήγησαν στο αίτημα για πτωχευτική προστασία.
«Η κίνηση αυτή ακολουθεί τα σοκαριστικά γεγονότα γύρω από την FTX και τις συνδεόμενες επιχειρηματικές οντότητες και τις δύσκολες, αλλά αναγκαίες αποφάσεις που κάναμε ως αποτέλεσμα να παύσουμε τις περισσότερες δραστηριότητες στην πλατφόρμα μας», αναφέρει η εταιρεία σε σχετική ανακοίνωση.
Στελέχη της εταιρείας ανέφεραν ότι η BlockFi θα εστιάσει όλες τις προσπάθειες της στο να ανακτήσει όλες τις υποχρεώσεις που η FTX και άλλες εταιρείες έχουν απέναντι της, αν και επισημαίνουν ότι περιμένουν οι προσπάθειες τους αυτές να «καθυστερήσουν».
Στις αιτήσεις που έχει καταθέσει στο πτωχευτικό δικαστήριο η εταιρεία ζητά να της επιτραπεί να συνεχίσει να πληρώνει τους υπαλλήλους της ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί. Σε συνδυασμό με το πτωχευτικό δικαστήριο στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ, η BlockFi International, μια εταιρεία στις Βερμούδες, κατέθεσε αίτημα στο Ανώτατο Δικαστήριο για τον διορισμό κοινών προσωρινών εκκαθαριστών.
Σημειώνεται πως η εταιρεία ήταν μία από τις πολλές που αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας μετά την κατάρρευση της Three Arrows Capital.
Νωρίτερα, όπως είχε γίνει γνωστό, η εταιρεία είχε αναστείλει τις αναλήψεις…
Η BlockFi ήταν μια από τις πρώτες εταιρείες που «σώθηκαν» από την FTX του πρώην δισεκατομμυριούχου Sam Bankman-Fried σε μια συμφωνία που αρχικά τιμολογούνταν ως 240 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η συμφωνία, η οποία περιελάμβανε μια πιστωτική γραμμή 250 εκατομμυρίων δολαρίων με δυνατότητα αγοράς, έσωσε το BlockFi από την κήρυξη πτώχευσης εκείνη την εποχή.
Το CNBC είχε αναφέρει ότι η πραγματική αξία της συμφωνίας κυμαίνεται από 25 έως 50 εκατομμύρια δολάρια.
Πλέον, μετά την πτώχευση, η BlockFi εντάσσεται στις τάξεις των Voyager Digital και Celsius Networks, οι οποίες υπέβαλαν αίτηση πτώχευσης μετά την κρίση TerraLuna στις αρχές του 2022. 
Τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές το Bitcoin υποχωρούσε -3%, στις 16.160 δολ., ενώ το ether (blockchain Ethereum) κατέγραφε πτώση -5%, στα 1.161 δολ. 

Μπορούν τα κρυπτονομίσματα να μηδενίσουν; - Το εφιαλτικό σενάριο μιας κρίσης που μπορεί να έρθει, σύντομα

Αν όλοι σταματούσαν να το χρησιμοποιούν.
Έτσι, με λίγες λέξεις, η αγορά των κρυπτονομισμάτων θα μηδενιστεί.
Παρόλα αυτά, το ταξίδι είναι πιο ενδιαφέρον από τον προορισμό.
Ο "θάνατος" του FTX, ενός ανταλλακτηρίου που κήρυξε πτώχευση στις 11 Νοεμβρίου μετά από μια θεαματική έκρηξη, θα ενθαρρύνει ορισμένους ανθρώπους να στρέψουν την προσοχή τους αλλού.
Τι θα πρέπει όμως να συμβεί για να τα παρατήσουν όλοι;

Πως λειτουργεί ο κλάδος της κρυπτογράφησης

Όπως εξηγεί ανάλυση του Economist, η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα απαιτεί μια αίσθηση του πώς λειτουργεί ο κλάδος.
Στη βάση της κρυπτογράφησης είναι τα blockchain, όπως το Bitcoin και το Ethereum, οι οποίες καταγράφουν συναλλαγές που επαληθεύονται από υπολογιστές, μια διαδικασία που ενθαρρύνεται από την έκδοση νέων tokens.
Το blockchain (αλυσίδα μπλοκ) Ethereum επικυρώνει γραμμές κώδικα, γεγονός που κατέστησε δυνατό για τους ανθρώπους να εκδίδουν τα δικά τους token ή να δημιουργούν εφαρμογές.
Αυτά περιλαμβάνουν stablecoins, τα οποία είναι συνδεδεμένα με νομίσματα του πραγματικού κόσμου, και tokens όπως το Uniswap, τα οποία διαχειρίζονται πρωτόκολλα αποκεντρωμένης χρηματοδότησης (DeFi).
Οι μεγάλες αλυσίδες και μια χούφτα tokens που βασίζονται στο Ethereum, όπως τα stablecoins, αντιπροσωπεύουν το 90% της αξίας των κρυπτονομισμάτων.
Μεγάλες επιχειρήσεις έχουν δημιουργηθεί πάνω σε αυτόν τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων ανταλλακτηρίων, επενδυτικών κεφαλαίων και πλατφορμών δανεισμού.
Για να εξαλειφθεί εξ ολοκλήρου η κρυπτογράφηση θα απαιτούσε τη θανάτωση των υποκείμενων στρωμάτων του blockchain.
Θα μπορούσαν είτε να υποχωρήσουν πρώτα, κλωτσώντας το σκαμνί κάτω από όλα τα άλλα.
Ή ο κλάδος θα μπορούσε να καταρρεύσει από πάνω προς τα κάτω, στρώμα προς στρώμα, όπως ένα πλεκτό κασκόλ.

Πόσο δυνατό θα είναι το κραχ;

Το να τραβήξεις το χαλί σε όλο αυτό το οικοδόμημα είναι εξαιρετικά δύσκολο, και η τρέχουσα υψηλή αξία του bitcoin και του Ether το κάνει ακόμα πιο δύσκολο.
Για να επιτεθεί κανείς σε ένα blockchain και να το κλείσει, απαιτείται να αποκτήσει τον έλεγχο του 51% της υπολογιστικής ισχύος ή της αξίας των tokens που έχουν στοιχηματιστεί για την επαλήθευση των συναλλαγών.
Όσο πιο πολύτιμα είναι τα token, τόσο περισσότερη ενέργεια χρειάζεται για να επιτεθεί κανείς σε μια proof-of-work αλυσίδα, όπως το Bitcoin, και τόσο περισσότερα χρήματα για να επιτεθεί κανείς σε μια proof-of-stake αλυσίδα, όπως το Ethereum.
Η ασφάλεια αυτών των αλυσίδων (blockchain) - όπως μετριέται με το ποσό που θα έπρεπε να δαπανήσει κάποιος για να τους επιτεθεί - κυμαίνεται σήμερα μεταξύ 5 και 10 δισ. δολαρίων.
Θα χρειαζόταν είτε μια κυβέρνηση είτε ένα εξαιρετικά πλούσιο άτομο για να πραγματοποιήσει μια τέτοια επίθεση.
Και ακόμη και αν ο Elon Musk είχε τέτοια διάθεση, φαίνεται να είναι λίγο απασχολημένος προς το παρόν.

Πόσο εύθραυστα είναι τα blockchain

Επομένως, να καταρρεύσει η κρυπτογράφηση "στρώμα - στρώμα" είναι η πιο πιθανή οδός.
Τα γεγονότα του τρέχοντος έτους αποκάλυψαν πόσο επιρρεπείς είναι οι κρυπτομηχανές σε κάτι τέτοιο.
Η κατάρρευση που φαίνεται να έχει θέσει σε κίνηση το χάος είναι αυτή των Terra-Luna, ενός αποκεντρωμένου συστήματος stablecoin, αξίας περίπου 40 δισ. δολαρίων στην κορύφωσή του.
Κατέρρευσε τον Μάιο, σβήνοντας 200 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτογράφησης.
Αυτό οδήγησε λίγες εβδομάδες αργότερα στη χρεοκοπία πολλών πλατφορμών δανεισμού και ενός hedge fund, γεγονότα που εξαφάνισαν άλλα 200 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίηση της αγοράς.
Τα margin calls που αντιμετώπισαν αυτές οι πλατφόρμες φαίνεται ότι έθεσαν σε κίνδυνο την Alameda, την εταιρεία συναλλαγών που ανήκει στον Sam Bankman-Fried, και οδήγησαν στην απόφαση να χρησιμοποιηθούν κεφάλαια πελατών της ftx για να καλυφθεί το κενό.
Όταν η ftx απέτυχε, εξαφάνισε άλλα 200 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτογράφησης.
Τώρα και άλλα ανταλλακτήρια και πλατφόρμες δανεισμού φαίνεται να αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Ξηλώνεται το πουλόβερ...

Εάν εξετάσει κανείς καλύτερα το σύστημα, θα παρατηρήσει ότι τα περισσότερα από αυτά, εκτός από τα Terra-Luna, ανήκουν στην κατηγορία "on top of" και όχι πραγματικά στην τεχνολογία της αλυσίδας.
Τα ανταλλακτήρια DeFi και τα πρωτόκολλα δανεισμού συνέχισαν να στροβιλίζονται ακόμη και όταν οι επιχειρήσεις που μοιάζουν περισσότερο με κανονικές επιχειρήσεις κατέρρευσαν η μία μετά την άλλη.
Αλλά η κατάρρευση αυτών των επιχειρήσεων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την υποκείμενη τεχνολογία, αφαιρώντας κομμάτια της αξίας της, καθιστώντας τα blockchain πιο εκτεθειμένα σε επίδοξους επιτιθέμενους και ωθώντας τους ανθρακωρύχους (miners) ή τους staker να απενεργοποιήσουν τα μηχανήματά τους.
Η αξία της δραστηριότητας στην αλυσίδα και των token είναι αυτοενισχυόμενη.
Όσο περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα DeFi, τόσο πιο πολύτιμο γίνεται το Ethereum.
Όσο υψηλότερη είναι η τιμή του Ether, τόσο υψηλότερο είναι το εμπόδιο για την επίθεση στο blockchain και τόσο μεγαλύτερη εμπιστοσύνη θα έχουν οι άνθρωποι ότι οι αλυσίδες αυτές θα αντέξουν.
Αυτό λειτουργεί και αντίστροφα.
Όσο περισσότεροι άνθρωποι αποφεύγουν την κρυπτογράφηση από φόβο, τόσο λιγότερο ασφαλής γίνεται.

Χάθηκαν τρισ...

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων ανέρχεται σήμερα σε 820 δισ. δολάρια.
Αυτό είναι 70% κάτω από την κορυφή πριν από ένα χρόνο, αλλά εξακολουθεί να είναι υψηλή σε σύγκριση με το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της κρυπτογράφησης.
Είναι υψηλότερη από τι στις αρχές του περασμένου έτους, για παράδειγμα, και από οποιοδήποτε σημείο πριν από αυτό, συμπεριλαμβανομένης της κορύφωσης της αγοράς των ταύρων το 2017.
Θα πρέπει να αποκαλυφθούν  ακόμη στρώματα -όπως ένα σημαντικό stablecoin, μεγάλες επιχειρήσεις ή ίσως άλλα πρωτόκολλα εντός της αλυσίδας- για να επιστρέψει η αξία του κρυπτογράφησης στα επίπεδα στα οποία διαπραγματευόταν μόλις πριν από τρία ή τέσσερα χρόνια.
Η φήμη της κρυπτογράφησης έχει υπονομευθεί και στο παρελθόν.
Η αξία του έχει καταρρεύσει επανειλημμένα καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του.
Παρόλο που λιγότεροι άνθρωποι θα χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης του ftx, είναι πολύ δύσκολο να φανταστούμε ότι ο αριθμός αυτός θα είναι αρκετά μικρός ώστε να μηδενίσει την αξία της, καταλήγει η ανάλυση του Economist.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης