Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Γερμανία στο έλεος του Κατάρ για το φυσικό αέριο – Η Κομισιόν παίζει με τη φωτιά με την επιβολή του μηχανισμού συγκράτησης των τιμών

Η Γερμανία στο έλεος του Κατάρ για το φυσικό αέριο – Η Κομισιόν παίζει με τη φωτιά με την επιβολή του μηχανισμού συγκράτησης των τιμών

Γιατί η Ντόχα ζητεί μακροπρόθεσμα συμβόλαια και μη αναδρομολόγηση του αερίυο ε τρίτες χώρες

Σχετικά Άρθρα

Ο καγκελάριος Olaf Scholz διέψευσε τις πληροφορίες ότι οι διαπραγματεύσεις με το Κατάρ για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου κατέληξαν σε αποτυχία καθώς το Βερολίνο εξακολουθεί να ελπίζει ότι η Ντόχα δεν θα επιμείνει στους όρους που έχει θέσει.
Η Γερμανία ελπίζει στο «έλεος» του Κατάρ στις προμήθειες φυσικού αερίου την ίδια ώρα που η αγορά επισημαίνει ότι η εφαρμογή του μηχανισμού συγκράτησης των τιμών που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα οδηγήσει σε κατάρρευση τόσο τις επιχιειτήσεις όσο και θα θέσει ζήτημα συστημικής χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Σύμφωνα με την Γερμανό καγκελάριο, οι γερμανικές εταιρείες διεξάγουν πολύ συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις για τις οποίες δεν μπορούν να αποκαλυφθούν περαιτέρω στοιχεία καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη.
Απαντώντας στο ερώτημα γιατί η Γερμανία δεν μπορεί να συνάψει μακροπρόθεσμο συμβόλαιο προμήθειας φυσικού αερίου με το Κατάρ για την προμήθεια LNG, όπως έκανε η Κίνα, ο Scholz επισήμανε  ότι «αυτό δεν είναι απολύτως αλήθεια», αναφέρει το TASS, επικαλούμενο συνέντευξη του καγκελάριου στο περιοδικό Focus.

Η συμφωνία του Κατάρ με τη Sinopec

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η κινεζική εταιρεία Sinopec υπέγραψε συμφωνία με την εθνική εταιρεία του Κατάρ QatarEnergy για την προμήθεια τεσσάρων εκατομμυρίων τόνων LNG ετησίως για 27 χρόνια .
Η ετήσια αξία του συμβολαίου είναι περίπου 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και η συνολική αξία για 27 χρόνια είναι περίπου 61 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τον Μάιο, η Γερμανία και το Κατάρ υπέγραψαν κοινή δήλωση για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα.
Ωστόσο, υπήρχαν προβλήματα στις συμφωνίες για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Μακροπρόθεσμα συμβόλαια

Γεγονός είναι ότι το Κατάρ επιμένει να υπογράφει μακροπρόθεσμα συμβόλαια -για περίοδο τουλάχιστον 20 ετών.
Η Ντόχα πιστεύει ότι αυτό θα διασφαλίσει τη σταθερότητα του κλάδου στη χώρα.
Το Βερολίνο, ωστόσο, δεν θέλει να συνάψει μακροπρόθεσμα συμβόλαια, καθώς πιστεύει ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση από τις προμήθειες φυσικού αερίου από το Κατάρ.
Επιπλέον, το Κατάρ επιμένει ότι το φυσικό αέριο που παρέχεται στη Γερμανία δεν πρέπει να εκτρέπεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δηλαδή, οι γερμανικές εταιρείες δεν θα μπορούν να κερδίσουν από τη μεταπώληση φυσικού αερίου που εισάγεται από το Κατάρ.
Αν και, όπως είπε η καγκελάριος, εξακολουθούν να αναμένουν τη συμφωνία, αφού από το Κατάρ μπορούν να ληφθούν σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου.

Ανεπανόρθωτη ζημία στην αγορά

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε πριν από λίγες ημέρες μια ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία το «ανώτατο όριο τιμής ασφαλείας» για τις τιμές του φυσικού αερίου ορίζεται στα 275 ευρώ, ή 283 δολάρια, ανά μεγαβατώρα.
Χαιρετίστηκε ως το πολυαναμενόμενο ανώτατο όριο τιμής του φυσικού αερίου που συζητούν τα μέλη της ΕΕ εδώ και εβδομάδες, ο στόχος του ανώτατου ορίου, σύμφωνα με την Επιτροπή, θα χρησιμοποιηθεί ως «προσωρινό και καλά στοχευμένο μέσο για την αυτόματη επέμβαση στις αγορές φυσικού αερίου σε περίπτωση ακραίες αυξήσεις στην τιμή του φυσικού αερίου».
Οι συμμετέχοντες στην αγορά έχουν προειδοποιήσει ότι η χρήση του μέσου θα μπορούσε να προκαλέσει μη αναστρέψιμη βλάβη στις αγορές ενέργειας στην Ευρώπη.
«Ακόμη και μια σύντομη χρονικά παρέμβαση αυτού του είδους θα είχε σοβαρές, ακούσιες και μη αναστρέψιμες συνέπειες όσον αφορά το πλήγμα στην εμπιστοσύνη της αγοράς ότι η αξία του φυσικού αερίου διαμορφώνεται με βάση τους κανόνες του ανταγωνισμού και η διαδικασίαι είναι διαφανής», δήλωσε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενέργειας αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.
Αυτό που υποστηρίζει η αγορά είναι ότι η απειλή ενός ανώτατου ορίου τιμής φυσικού αερίου στα συμβόλαια φυσικού αερίου μηναίας διάρκειας θα πιέσει την αγορά και θα την καθιστούσε ουσιαστικά λιγότερο διαφανή.

Η σύνδεση με την τιμή του LNG

Ακόμη χειρότερο, σύμφωνα του ίδιου, είναι η ιδέα της Κομισιόν να συνδέσει βασικά τις τιμές αναφοράς για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη με την τιμή του υγροποιημένου φυσικού αερίου στην αγορά spot.
Η σχέση με τις τιμές LNG είναι μία από τις δύο προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για να ενεργοποιηθεί αυτόματα το «ανώτατο όριο τιμής ασφαλείας».
Όπως αναφέρει η Κομισίον, αυτλες είναι, πρώτον, όταν «η τιμή διακανονισμού παραγώγου TTF προμηνιαίου υπερβαίνει τα 275 ευρώ για δύο εβδομάδες» και, δεύτερον, όταν «οι τιμές στην αγορά TTF είναι 58 ευρώ υψηλότερες από την τιμή αναφοράς LNG για 10 συνεχόμενες ημέρες διαπραγμάτευσης μέσα στις δύο εβδομάδες».
Μόλις συμβούν και τα δύο, οι ρυθμιστικές αρχές θα αναλάβουν δράση και μετά από μια ημέρα ανημέρωσης προς όλες τις αρμόδιες αρχές, το ανώτατο όριο θα τεθεί σε ισχύ και οι εντολές του πρώτου μήνα για τιμές ονομασίας αερίου που είναι πάνω από 275 ευρώ δεν θα ισχύουν. 
Σύμφωνα με την Επιτροπή, το γεγονός ότι το ανώτατο όριο τιμής περιορίζεται σε μηναιαία προθεσμιακά συμβόλαια διασφαλίζει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των αγορών μελλοντικής εκπλήρωσης (futures), αφήνοντας τους συναλλαόμενους να διαπραγματεύονται τιμές φυσικού αερίου εξωχρηματιστηριακά και στις τιμές spot.
Σύμφωνα με συναλλασσόμενους στην αγορά, αυτό δεν συμβαίνει.

Ανησυχία για χρεοκοπιες

Σύμφωνα με την τα στοιχεία των FT σχετικά με το θέμα, ο κλάδος ανησυχεί για απροσδόκητες και υπερβολικά υψηλά περιθώρια κέρδους στην εξωχρηματιστηριακή αγορά, καθώς και για την δυνατότητα των χρηματιστηρίων ενέργειας να αντιμετωπίσουν τις χρεοκοπίες.
Η συνδεση της τιμήες με το LNG προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία επειδή, σύμφωνα με τους εμπόρους, οι αγορές LNG είναι πολύ πιο μη μικρές όσον αφορά τη διατιθέμενη ρευστότητα και ασταθείς από την αγορά TTF, η οποία βασίζεται σε πραγματικές συναλλαγές.
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενέργειας προειδοποίησε την Επιτροπή αυτή την εβδομάδα ότι το ανώτατο όριο ενδέχεται να αναγκάσει τα χρηματιστήρια να αναστείλουν τις συναλλαγές σε περίπτωση που «δεν θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις για τη λειτουργία δίκαιων (fair) και εύρυθμων αγορών».
New measures could aid US military households in Germany as electricity  prices soar | Stars and Stripes
Η προειδοποίηση από την ΕΚΤ

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει επίσης προειδοποιήσει κατά της μετακίνησης των συναλλαγών από τα χρηματιστήρια στην εξωχρηματιστηριακή αγορά, η οποία, με άμεσες συναλλαγές μεταξύ των μερών, είναι πολύ πιο αδιαφανής και πολύ λιγότερο ρυθμισμένη από το χρηματιστήριο.
Οι έμποροι δεν είναι μόνοι στις ανησυχίες τους, οι οποίες περιλαμβάνουν επίσης την ανησυχία ότι ο προτεινόμενος μηχανισμός ανώτατου ορίου δεν έχει δοκιμαστεί για σφάλματα. Η Επιτροπή μόλις είπε ότι θα τεθεί σε ισχύ τον ερχόμενο Ιανουάριο.
«Δεν είναι ρεαλιστικό να υποθέσουμε ότι αυτό [η διασφάλιση του ανώτατου ορίου δεν θα θέσει τις αγορές σε κίνδυνο] μπορεί να επιτευχθεί εντός σύντομου χρονικού πλαισίου και σίγουρα όχι πριν από το τέλος αυτού του χειμώνα», d;hlvse ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ανταλλαγών Ενέργειας, Christian Baer/.
Ορισμένοι Ευρωπαίοι διπλωμάτες φαίνεται να συμμερίζονται αυτές τις ανησυχίες, σύμφωνα με τους FT.
Ένα μη κατονομαζόμενο μέλος του διπλωματικού σώματος είπε αυτή την εβδομάδα ότι «οι έλεγχοι των διασφαλίσεων [δηλαδή εάν οι εταιρείς φδιαθέτουν τα κεφάλαια για να καλύψουν τις συναλλαγές] εφαρμόζονται μόνο εκ των υστέρων [άρα] πώς μπορεί να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τις διασφαλίσεις εκ των υστέρων;
Είναι παρόμοιο με την τοποθέτηση αερόσακων μετά από ατύχημα με το αυτοκίνητό σας».
Euro Risks Losses against Dollar on Rising Natural Gas Prices
Η διπλή όψη του κανόνα

Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, υπάρχουν δύο τρόποι για να διασφαλιστεί ότι το ανώτατο όριο δεν θα προκαλέσει προβλήματα στις αγορές: ο ένας, απενεργοποιώντας το ή αποτρέποντας την ενεργοποίησή του «σε περίπτωση που οι αρμόδιες αρχές, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, προειδοποιήσουν για την υπάρξη τέτοιων κινδύνων».
Η γλώσσα της δήλωσης σχετικά με το ανώτατο όριο τιμής είναι αρκετά γενική, όπως τείνει να είναι η γλώσσα όλων αυτών των ανακοινώσεων. Υπάρχουν παραδείγματα των κινδύνων που αναφέρονται παραπάνω και θα προκαλούσαν την απενεργοποίηση του ανώτατου ορίου - γεγονότα που αναμφίβολα εντείνουν τις ανησυχίες όσων μετέχουν στην αγορά του φυσικού αερίου.
European Gas Prices Rise as Gazprom Warns of Ukraine Transit Cut - Bloomberg
Η αύξηση της ζήτησης

Υπάρχει επίσης μια άλλη ανησυχία που μπορεί να είναι δυνητικά σημαντικότερη και δεν έχει σχέση με τις συναλλαγές και τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ ανησυχούν ότι το ανώτατο όριο τιμών θα ενθαρρύνει μεγαλύτερη ζήτηση φυσικού αερίου σε μια περίοδο που η ζήτηση πρέπει να μειωθεί.
Η Επιτροπή έχει μια απάντηση σε αυτό: Ενεργοποίηση του υποχρεωτικού μηχανισμού εξοικονόμησης ενέργειας που συμφωνήθηκε νωρίτερα αυτό το έτος και ξεκίνησε στην εθελοντική του έκδοση πριν από μερικούς μήνες.
Το αν αυτό θα ήταν αρκετό και, το πιο σημαντικό, εάν δεν θα είχε κάποιες σοβαρές ανεπιθύμητες συνέπειες παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα προς το παρόν.

Winter Is About To Wake up Natural Gas Price
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης