Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέο «παζάρι» στην ΕΕ για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο - Η Ελλάδα αρνείται όριο κάτω των 65 δολ.

Νέο «παζάρι» στην ΕΕ για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο - Η Ελλάδα αρνείται όριο κάτω των 65 δολ.
Νέα συνάντηση των διπλωματών της ΕΕ για το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου
Σχετικά Άρθρα
Ανοιχτή παραμένει η συζήτηση για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο με την προθεσμία της 5ης Δεκεμβρίου που έχει θέσει το G7, να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής.
Οι διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να συναντηθούν το βράδυ της Παρασκευής (25/11/2022) για να δουν αν μπορούν να καταλήξουν σε μια τελική συμφωνία σχετικά με το επίπεδο των τιμών που θα περιορίσει τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Bloomberg.
Το μπλοκ έχει εγκλωβιστεί σε μια διαμάχη για το πόσο αυστηρό πρέπει να είναι το ανώτατο όριο τιμών. Χώρες όπως η Πολωνία διαφώνησαν με την πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στα 65 δολαρίων ανά βαρέλι, λέγοντας ότι ήταν πολύ γενναιόδωρη προς τη Ρωσία. Ωστόσο, άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, δεν θέλουν να πέσουν κάτω από αυτό το επίπεδο.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι διπλωμάτες είναι αισιόδοξοι ότι μπορούν να οριστικοποιήσουν μια συμφωνία σήμερα. Το μπλοκ αισθάνεται την πίεση της προθεσμίας, με τις κυρώσεις της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο να τίθενται σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, τα κράτη μέλη συζητούν τη συμπερίληψη μιας τακτικής αναθεώρησης των τιμών ως πιθανό συμβιβασμό.
Ο στόχος του ανώτατου ορίου τιμών, που προτάθηκε για πρώτη φορά από τις ΗΠΑ, είναι να διατηρηθεί η ροή του ρωσικού πετρελαίου, περιορίζοντας παράλληλα τα έσοδα της Μόσχας. Οι επικριτές των επιπέδων που έχουν προταθεί μέχρι στιγμής επισημαίνουν το γεγονός ότι η Μόσχα πωλεί ήδη το πετρέλαιό της με έκπτωση, οπότε ένα ανώτατο όριο τιμών σε αυτό το επίπεδο θα επέτρεπε τη συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας ως συνήθως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης