Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Τρύπα στο νερό» το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου και το εμπάργκο της ΕΕ – Το κόλπο της μεταφοράς μεταξύ πλοίων

«Τρύπα στο νερό» το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου και το εμπάργκο της ΕΕ – Το κόλπο της μεταφοράς μεταξύ πλοίων

Η Ρωσία θα μπορούσε επίσης να στραφεί σε συστήματα όπως η μεταφορά πετρελαίου από πλοίο σε πλοίο για να συγκαλύψει την προέλευσή του πετρελαίου της

Σχετικά Άρθρα
Οι δυτικές κυβερνήσεις επιδιώκουν να περιορίσουν την τιμή των εξαγωγών πετρελαίου της Ρωσίας σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τα ορυκτά καύσιμα να στηρίζουν τον προϋπολογισμό της Μόσχας, τον στρατό της και την εισβολή στην Ουκρανία.

Το ανώτατο όριο πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου, την ίδια ημέρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει μποϊκοτάζ στο μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού πετρελαίου - το αργό της που μεταφέρεται δια θαλάσσης.
Η ΕΕ εξακολουθεί, όμως, να διαπραγματεύεται ποιο θα είναι το ανώτατο όριο τιμών.
Τα διπλά μέτρα θα μπορούσαν να έχουν αβέβαιη επίδραση στην τιμή του πετρελαίου, καθώς οι ανησυχίες για την απώλεια προσφοράς μέσω του μποϊκοτάζ ανταγωνίζονται τους φόβους για χαμηλότερη ζήτηση από την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, το AP, εξηγεί τα βασικά στοιχεία σχετικά με το ανώτατο όριο τιμών, το εμπάργκο της ΕΕ και τι θα μπορούσαν να σημαίνουν για τους καταναλωτές και την παγκόσμια οικονομία.

Τι είναι το ανώτατο όριο τιμών και πως θα λειτουργήσει

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen πρότεινε το ανώτατο όριο μαζί με άλλους συμμάχους της Ομάδας των 7 (G7) ως έναν τρόπο να περιοριστούν τα κέρδη της Ρωσίας, διατηρώντας παράλληλα τη ροή του ρωσικού πετρελαίου στην παγκόσμια οικονομία.
Ο στόχος είναι να πληγούν τα οικονομικά της Μόσχας, αποφεύγοντας παράλληλα μια απότομη αύξηση της τιμής του πετρελαίου, εάν το ρωσικό πετρέλαιο αποσυρθεί ξαφνικά από την παγκόσμια αγορά.
Οι ασφαλιστικές εταιρείες και άλλες επιχειρήσεις που χρειάζονται για τη μεταφορά πετρελαίου θα μπορούν να συναλλάσσονται με ρωσικό αργό μόνο εάν η τιμή του πετρελαίου είναι στο όριο ή κάτω από αυτό.
Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες βρίσκονται στην ΕΕ ή στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα μπορούσαν να υποχρεωθούν να συμμετάσχουν στο ανώτατο όριο.
Χωρίς ασφάλιση, οι ιδιοκτήτες δεξαμενόπλοιων μπορεί να είναι απρόθυμοι να αναλάβουν ρωσικό πετρέλαιο και να αντιμετωπίσουν εμπόδια στην παράδοσή του.

Πως θα συνεχίσει να ρέει το πετρέλαιο στην παγκόσμια οικονομία

Η καθολική επιβολή της απαγόρευσης της ασφάλισης, η οποία επιβλήθηκε από την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο σε προηγούμενους γύρους κυρώσεων, θα μπορούσε να αποσύρει τόσο πολύ ρωσικό αργό από την αγορά ώστε οι τιμές του πετρελαίου να εκτοξευθούν, οι δυτικές οικονομίες να υποφέρουν και η Ρωσία να δει αυξημένα κέρδη από όποιο πετρέλαιο μπορεί να μεταφέρει αψηφώντας το εμπάργκο.
Η Ρωσία, ο νούμερο 2 παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, έχει ήδη ανακατευθύνει μεγάλο μέρος της προμήθειάς της στην Ινδία, την Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες σε μειωμένες τιμές, αφού οι δυτικοί πελάτες την απέφευγαν ακόμη και πριν από την απαγόρευση της ΕΕ.
Ένας από τους σκοπούς του ανώτατου ορίου είναι να παράσχει ένα νομικό πλαίσιο "για να επιτραπεί η συνέχιση της ροής του ρωσικού πετρελαίου και να μειωθούν ταυτόχρονα τα έκτακτα έσοδα για τη Ρωσία", δήλωσε ο Claudio Galimberti, ανώτερος αντιπρόεδρος ανάλυσης της Rystad Energy.
"Είναι σημαντικό για τις παγκόσμιες αγορές αργού πετρελαίου να εξακολουθήσει το ρωσικό πετρέλαιο να βρίσκει αγορές για να πωληθεί, αφού τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση της ΕΕ", πρόσθεσε.
"Ελλείψει αυτού, οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου θα εκτοξευθούν στα ύψη".

Τι επιπτώσεις θα είχαν τα διαφορετικά επίπεδα ανώτατων ορίων

Ένα ανώτατο όριο μεταξύ 65 και 70 δολαρίων ανά βαρέλι θα μπορούσε να επιτρέψει στη Ρωσία να συνεχίσει να πουλάει πετρέλαιο και να διατηρήσει παράλληλα τα κέρδη της στα σημερινά επίπεδα.
Το ρωσικό πετρέλαιο διαπραγματεύεται περίπου στα 63 δολάρια ανά βαρέλι, μια σημαντική έκπτωση σε σχέση με το διεθνές σημείο αναφοράς Brent.
Ένα χαμηλότερο ανώτατο όριο - περίπου στα 50 δολάρια ανά βαρέλι - θα δυσκόλευε τη Ρωσία να ισοσκελίσει τον κρατικό της προϋπολογισμό, με τη Μόσχα να πιστεύεται ότι απαιτεί περίπου 60 έως 70 δολάρια ανά βαρέλι για να το πετύχει αυτό, το λεγόμενο "δημοσιονομικό ισοζύγιο".
Ωστόσο, αυτό το ανώτατο όριο των 50 δολαρίων θα εξακολουθεί να είναι πάνω από το κόστος παραγωγής της Ρωσίας που κυμαίνεται μεταξύ 30 και 40 δολαρίων ανά βαρέλι, δίνοντας στη Μόσχα ένα κίνητρο να συνεχίσει να πουλάει πετρέλαιο απλώς και μόνο για να αποφύγει να καλύψει τα πηγάδια που μπορεί να είναι δύσκολο να επανεκκινήσουν.

Τι θα γίνει αν η Ρωσία και άλλες χώρες δεν συμφωνήσουν

Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι δεν θα τηρήσει ένα ανώτατο όριο και θα σταματήσει τις παραδόσεις σε χώρες που το κάνουν.
Ένα χαμηλότερο ανώτατο όριο γύρω στα 50 δολάρια θα μπορούσε να είναι πιο πιθανό να προκαλέσει αυτή την αντίδραση, ή η Ρωσία θα μπορούσε να σταματήσει τις τελευταίες από τις εναπομείνασες προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Η Κίνα και η Ινδία ενδέχεται να μην συμφωνήσουν με το ανώτατο όριο, ενώ η Κίνα θα μπορούσε να σχηματίσει τις δικές της ασφαλιστικές εταιρείες για να αντικαταστήσει εκείνες που αποκλείονται από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη.
Ο Galimberti λέει ότι η Κίνα και η Ινδία απολαμβάνουν ήδη πετρέλαιο με έκπτωση και ίσως να μην θέλουν να αποξενώσουν τη Ρωσία.
"Η Κίνα και η Ινδία παίρνουν το ρωσικό αργό με τεράστια έκπτωση σε σχέση με το Brent, επομένως δεν χρειάζονται απαραίτητα ένα ανώτατο όριο τιμών για να συνεχίσουν να απολαμβάνουν έκπτωση", δήλωσε.
"Συμμορφούμενες με το ανώτατο όριο που έχει τεθεί από την G-7, κινδυνεύουν να αποξενωθούν από τη Ρωσία.
Ως αποτέλεσμα, πιστεύουμε ότι η συμμόρφωση με το ανώτατο όριο τιμών δεν θα είναι υψηλή".
Η Ρωσία θα μπορούσε επίσης να στραφεί σε συστήματα όπως η μεταφορά πετρελαίου από πλοίο σε πλοίο για να συγκαλύψει την προέλευσή του και η ανάμειξη του πετρελαίου της με άλλα είδη για να παρακάμψει την απαγόρευση.
Έτσι, μένει να δούμε τι αποτέλεσμα θα έχει το ανώτατο όριο.

Τι γίνεται με το εμπάργκο της ΕΕ

Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος από το εμπάργκο της ΕΕ μπορεί να έρθει όχι στις 5 Δεκεμβρίου, καθώς η Ευρώπη βρίσκει νέους προμηθευτές και τα ρωσικά βαρέλια ανακατευθύνονται, αλλά στις 5 Φεβρουαρίου, όταν τεθεί σε ισχύ η πρόσθετη απαγόρευση της Ευρώπης για τα προϊόντα διύλισης που παράγονται από πετρέλαιο - όπως το πετρέλαιο ντίζελ.
Η Ευρώπη θα πρέπει να στραφεί σε εναλλακτικές προμήθειες από τις ΗΠΑ, τη Μέση Ανατολή και την Ινδία.
"Θα υπάρξει έλλειψη και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα πολύ υψηλές τιμές", δήλωσε ο Galimberti.
Η Ευρώπη εξακολουθεί να διαθέτει πολλά αυτοκίνητα που λειτουργούν με ντίζελ.
Το καύσιμο χρησιμοποιείται επίσης για τις μεταφορές με φορτηγά για να φτάσει ένα τεράστιο εύρος αγαθών στους καταναλωτές και για να λειτουργήσουν τα γεωργικά μηχανήματα - οπότε αυτό το υψηλότερο κόστος θα εξαπλωθεί σε όλη την οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης