Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Κατάρρευση FTX: Οι πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών

Κατάρρευση FTX: Οι πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών
H κατάρρευση του ανταλλακτηρίου FTX ανέδειξε την επείγουσα ανάγκη για ρυθμιστικό πλαίσιο στα κρυπτονομίσματα 
Σχετικά Άρθρα

Την επείγουσα ανάγκη για ρυθμιστικό πλαίσιο στα κρυπτονομίσματα ανέδειξε η κατάρρευση του ανταλλακτηρίου FTX και θα βρεθεί στο επίκεντρο το 2023, δήλωσε σε συνέντευξή του ο νέος πρόεδρος του παγκόσμιου εποπτικού φορέα για την εποπτεία των κινητών αξιών IOSCO.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Jean-Paul Servais δήλωσε ότι η ρύθμιση των πλατφορμών κρυπτογράφησης θα μπορούσε να αξιοποιήσει αρχές από άλλους τομείς που χειρίζονται συγκρούσεις συμφερόντων, όπως στους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και στους συντάκτες δεικτών αναφοράς της αγοράς, χωρίς να χρειάζεται να ξεκινήσει από το μηδέν.

Νέοι κανόνες;

Τα cryptoassets όπως το bitcoin υπάρχουν εδώ και χρόνια, αλλά οι ρυθμιστικές αρχές έχουν αντισταθεί στο να μπουν στη διαδικασία να γράψουν νέους κανόνες.
Ωστόσο, η κατάρρευση της FTX, η οποία άφησε περίπου ένα εκατομμύριο πιστωτές να αντιμετωπίζουν απώλειες συνολικού ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα βοηθήσει να αλλάξει αυτό, δήλωσε ο Servais στο Reuters.
"Η αίσθηση του επείγοντος δεν ήταν η ίδια ακόμη και πριν από δύο ή τρία χρόνια.
Υπάρχουν κάποιες διαφορετικές απόψεις σχετικά με το αν η κρυπτογράφηση είναι ένα πραγματικό ζήτημα σε διεθνές επίπεδο, επειδή ορισμένοι άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν είναι ακόμη σημαντικό ζήτημα και κίνδυνος", δήλωσε ο Servais.
"Τα πράγματα αλλάζουν και λόγω της διασύνδεσης μεταξύ διαφορετικών τύπων επιχειρήσεων, νομίζω ότι είναι πλέον σημαντικό να είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε μια συζήτηση και προς τα εκεί οδεύουμε".
Η IOSCO, η οποία συντονίζει τους κανόνες για τις χώρες της G20 και άλλες, έχει ήδη καθορίσει αρχές για τη ρύθμιση των stablecoins, αλλά πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στις πλατφόρμες που τα εμπορεύονται.
Στην κυρίαρχη χρηματοοικονομική υπάρχει λειτουργικός διαχωρισμός μεταξύ δραστηριοτήτων όπως η μεσιτεία, η διαπραγμάτευση, οι τραπεζικές υπηρεσίες και η έκδοση, με την καθεμία να έχει το δικό της σύνολο κανόνων συμπεριφοράς και διασφαλίσεων.
"Ισχύει αυτό και για την αγορά κρυπτογράφησης; Θα έλεγα ότι τις περισσότερες φορές όχι", δήλωσε ο Servais.
Έχουν εμφανιστεί "όμιλοι" κρυπτογράφησης όπως η FTX, που εκτελούν πολλαπλούς ρόλους, όπως υπηρεσίες διαμεσολάβησης, φύλαξη, ιδιόκτητες συναλλαγές, έκδοση tokens, όλα κάτω από μια ενιαία στέγη που δημιουργούν συγκρούσεις συμφερόντων, δήλωσε ο Servais.
"Για λόγους προστασίας των επενδυτών, υπάρχει ανάγκη να δοθεί πρόσθετη σαφήνεια σε αυτές τις αγορές κρυπτοαγορών μέσω στοχευμένων οδηγιών για την εφαρμογή των αρχών της IOSCO στα κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία", δήλωσε ο Servais.
"Σκοπεύουμε να δημοσιεύσουμε έκθεση διαβούλευσης για τα θέματα αυτά το πρώτο εξάμηνο του 2023", πρόσθεσε.

Ποια είναι η IOSCO

Η IOSCO, ή Διεθνής Οργανισμός Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς, με έδρα τη Μαδρίτη, είναι ένας οργανισμός-ομπρέλα για τις εποπτικές αρχές της αγοράς, όπως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Bafin στη Γερμανία, η Υπηρεσία Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Ιαπωνίας και η Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες δεσμεύονται να εφαρμόζουν τις συστάσεις του οργανισμού.
Το νέο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις αγορές κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων ή MiCA, αποτελεί "ενδιαφέρον σημείο εκκίνησης" για την ανάπτυξη του guidance, καθώς επικεντρώνεται στην εποπτεία των φορέων εκμετάλλευσης κρυπτογράφησης, δήλωσε ο Servais, ο οποίος προεδρεύει επίσης της βελγικής χρηματοπιστωτικής ρυθμιστικής αρχής FSMA.
"Νομίζω ότι ο κόσμος αλλάζει. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει κάποιος χώρος για την ανάπτυξη νέων προτύπων σχετικά με την εποπτεία αυτού του είδους των κρυπτοσυγκροτημάτων. Υπάρχει προφανής ανάγκη", δήλωσε ο Servais.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης