Τελευταία Νέα
Διεθνή

Foxconn: Χάος στο εργοστάσιο των iPhone - Βίαιες διαμαρτυρίες για τις απάνθρωπες συνθήκες της καραντίνας

Foxconn: Χάος στο εργοστάσιο των iPhone - Βίαιες διαμαρτυρίες για τις απάνθρωπες συνθήκες της καραντίνας
Tο προσωπικό της Foxconn ζει και εργάζεται στο χώρο του εργοστασίου απομονωμένο από τον υπόλοιπο κόσμο
Σχετικά Άρθρα
Χάος επικρατεί στο εμβληματικό εργοστάσιο της Foxconn για τα iPhone στην Κίνα, καθώς εκατοντάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν σε διαμαρτυρίες, ενώ κάποιοι έσπασαν κάμερες παρακολούθησης και παράθυρα.
Οι σπάνιες σκηνές διαμαρτυρίας στην Κίνα σηματοδοτούν την κλιμάκωση των ταραχών στο τεράστιο εργοστάσιο στην πόλη Zhengzhou, που έχει γίνει σύμβολο μιας επικίνδυνης συσσώρευσης απογοήτευσης από τους εξαιρετικά σκληρούς κανόνες που εφαρμόζονται έναντι της COVID, καθώς και από τον ακατάλληλο χειρισμό της κατάστασης.
Το έναυσμα για τις διαμαρτυρίες, οι οποίες ξεκίνησαν νωρίς την Τετάρτη, φάνηκε να είναι ένα σχέδιο για την καθυστέρηση των πληρωμών των μπόνους, δήλωσαν πολλοί από τους διαδηλωτές σε ζωντανές μεταδόσεις.
Τα βίντεο δεν μπορούσαν να επαληθευτούν άμεσα από το Reuters.

Στο τεράστιο εργοστάσιο απασχολούνται κάπου 200.000 εργαζόμενοι.
"Δώστε μας τον μισθό μας!", φώναζαν οι εργαζόμενοι που περιτριγυρίζονταν από ανθρώπους με πλήρεις στολές προστασίας, ορισμένοι από τους οποίους κρατούσαν γκλομπ, σύμφωνα με πλάνα από ένα βίντεο. Άλλα πλάνα έδειχναν την ανάπτυξη δακρυγόνων και εργάτες να κατεβάζουν τα εμπόδια καραντίνας.


Άθλιες συνθήκες καραντίνας

Η δυσαρέσκεια για τους αυστηρούς κανόνες καραντίνας, την αδυναμία της εταιρείας να πατάξει τα κρούσματα και τις κακές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των ελλείψεων σε τρόφιμα, έχει προκαλέσει την φυγή των εργαζομένων από την πανεπιστημιούπολη του εργοστασίου από τότε που ο προμηθευτής της Apple επέβαλε ένα λεγόμενο σύστημα κλειστού κυκλώματος στο μεγαλύτερο εργοστάσιο iPhone στον κόσμο στα τέλη Οκτωβρίου.
Tο προσωπικό ζει και εργάζεται στο χώρο του εργοστασίου απομονωμένο από τον υπόλοιπο κόσμο.
Πρώην εργαζόμενοι έχουν υπολογίσει ότι χιλιάδες εγκατέλειψαν την πανεπιστημιούπολη του εργοστασίου. Πριν από τις αναταραχές, το εργοστάσιο Zhengzhou απασχολούσε περίπου 200.000 άτομα. Για να διατηρήσει το προσωπικό και να προσελκύσει περισσότερους εργαζόμενους η Foxconn αναγκάστηκε να προσφέρει μπόνους και υψηλότερους μισθούς.
"Η Foxconn δεν αντιμετωπίζει ποτέ τους ανθρώπους ως ανθρώπους", δήλωσε ένα άτομο.
Δύο πηγές δήλωσαν ότι υπήρξαν διαμαρτυρίες στην πανεπιστημιούπολη Zhengzhou, αλλά αρνήθηκαν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.
Αρνήθηκαν να κατονομαστούν, καθώς δεν είχαν την άδεια να μιλήσουν στα μέσα ενημέρωσης.
Η Foxconn και η Apple δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.
"Είναι πλέον προφανές ότι η παραγωγή κλειστού κυκλώματος στη Foxconn βοηθάει μόνο στο να αποτραπεί η εξάπλωση του COVID στην πόλη, αλλά δεν κάνει τίποτα (αν όχι να το κάνει ακόμη χειρότερο) για τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο", δήλωσε ο Aiden Chau του China Labour Bulletin.
Η Foxconn είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής iPhone της Apple, αντιπροσωπεύοντας το 70% των αποστολών iPhone παγκοσμίως. Κατασκευάζει τα περισσότερα τηλέφωνα στο εργοστάσιο της Zhengzhou, αν και διαθέτει άλλες μικρότερες εγκαταστάσεις παραγωγής στην Ινδία και τη νότια Κίνα.
Οι μετοχές της Foxconn, που επίσημα ονομάζεται Hon Hai Precision Industry Co Ltd, έχουν υποχωρήσει κατά 2% από τότε που προέκυψαν οι αναταραχές στα τέλη Οκτωβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης