Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΔΙΜΕΑ: Πληθώρα προστίμων σε πρατηριούχους που δεν ενημερώνουν το υπουργείο Ανάπτυξης για τις τιμές

ΔΙΜΕΑ: Πληθώρα προστίμων σε πρατηριούχους που δεν ενημερώνουν το υπουργείο Ανάπτυξης για τις τιμές
Οι υπόχρεοι πρέπει να δηλώνουν την τιμή λιανικής πώλησης ανά μονάδα μέτρησης για κάθε ένα από τα προϊόντα που διαθέτουν, βάσει της άδειας τους, στο δικτυακό τόπο www.fuelprices.gr

Σωρεία προστίμων σε πρατηριούχους υγρών καυσίμων που ενώ υποχρεούνται, δεν ενημερώνουν τον διαδικτυακό τόπο www.fuelprices.gr του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τις αλλαγές στις τιμές υγρών καυσίμων, πετρελαίου θέρμανσης, φυσικού αερίου και υγραερίου κίνησης, έχει επιβάλλει το τελευταίο διάστημα η Διυπηρεσιακή Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ).
Από τη νομοθεσία διατηρείται η υποχρέωση ενημέρωσης, όμως διαπιστώνεται ότι κάποιοι πρατηριούχοι την αμελούν, με αποτέλεσμα το τελευταίο διάστημα να έχουν επιβληθεί πάνω από δέκα πρόστιμα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της ΔΙΜΕΑ, Χ. Μελισσινός.
Σύμφωνα με τον κ. Μελισσινό, οι έλεγχοι σε πρατήρια, εταιρίες καυσίμων και στα διυλιστήρια «είναι ένας τομέας που αποτελεί, μέχρι σήμερα, άμεση προτεραιότητά μας».
Πάντως, οι πρατηριούχοι, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) σε πρόσφατη ανακοίνωσή της να επισημαίνει πως «εκδίδονται από τα Υπουργεία αποφάσεις με σχετικά πρόστιμα, σε περίπτωση μη προσαρμογής, χωρίς ούτε να ζητείται η άποψη του κλάδου, ούτε καν να ενημερώνεται ο κλάδος για την έκδοσή τους, όπως η απόφαση 106242/2022 ΦΕΚ Β5702, που αφορά νέα υποχρέωση ανανέωσης δήλωσης της λιανικής τιμής καυσίμων εντός 7ημέρου, με σχετικά πρόστιμα».
Σημειώνεται ότι βάσει της νέας απόφασης του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (106242/4.11.2022), άλλαξαν οι κανόνες σχετικά με τη γνωστοποίηση λιανικών τιμών πώλησης των υγρών καυσίμων, του υγραερίου κίνησης, του πετρελαίου για θέρμανση και του πεπιεσμένου φυσικού αερίου. Μάλιστα, η απόφαση προβλέπει την προσθήκη άρθρου 114 στην υπ' αρ. 91354/24.08.2017 απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας «Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.)», σχετικά με τη γνωστοποίηση λιανικών τιμών πώλησης των υγρών καυσίμων, του υγραερίου κίνησης (AUTOGAS), του πετρελαίου για θέρμανση και του πεπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG), σύμφωνα με το οποίο «οι κάτοχοι άδειας λειτουργίας πρατηρίου υγρών καυσίμων, λειτουργίας πώλησης υγραερίου αποκλειστικά για κίνηση οχημάτων AUTOGAS) μέσω αντλιών, πωλητή πετρελαίου θέρμανσης (για κατ' οίκον παραδόσεις) και λειτουργίας πρατηρίου πεπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG), υποχρεούνται να δηλώνουν στο δικτυακό τόπο www.fuelprices.gr της διεύθυνσης Διαχείρισης Δεδομένων, Στατιστικής και Εποπτείας Ηλεκτρονικού Εμπορίου της ΔΙΜΕΑ, του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, την τιμή λιανικής πώλησης ανά μονάδα μέτρησης για κάθε ένα από τα προϊόντα που διαθέτουν βάσει της άδειας τους.
Ειδικά για τις κατ' οίκον πωλήσεις του πετρελαίου για θέρμανση, οι κάτοχοι άδειας λειτουργίας πρατηρίου υγρών καυσίμων και πωλητή πετρελαίου θέρμανσης υποχρεούνται να γνωστοποιούν, διακριτά τις τιμές λιανικής πώλησης για παραδόσεις πετρελαίου: έως και 499 λίτρα, για παραδόσεις από 500 μέχρι τα 999 λίτρα, για παραδόσεις από 1.000 λίτρα και άνω.
Οι υπόχρεοι πρέπει να δηλώνουν την τιμή λιανικής πώλησης ανά μονάδα μέτρησης για κάθε ένα από τα προϊόντα που διαθέτουν, βάσει της άδειας τους, στο δικτυακό τόπο www.fuelprices.gr αμελλητί κάθε φορά που αυτή μεταβάλλεται, εάν δεν μεταβληθεί υποβάλλουν νέα δήλωση με την ίδια τιμή εντός επτά ημερών από την τελευταία δήλωση, ενώ σε περίπτωση μη πρόσβασης στον διαδικτυακό τόπο δεν επιτρέπεται η μεταβολή των τιμών λιανικής πώλησης με τις οποίες διαθέτει τα προϊόντα του στο καταναλωτικό κοινό μέχρι να αποκτήσει πρόσβαση στο διαδικτυακό τόπο και να δηλώσει νέες τιμές πώλησης.
Στους παραβάτες επιβάλλεται για τη μη υποβολή δήλωσης, την υποβολή ψευδούς ή ανακριβούς δήλωσης ή τη μη υποβολή νέας δήλωσης λιανικών τιμών προϊόντων καυσίμων στον διαδικτυακό τόπο www.fuelprices.gr, πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης