Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Οι κυρώσεις ευθύνονται για την παγκόσμια επισιτιστική κρίση - Να απελευθερωθούν οι εξαγωγές σε τρόφιμα και λιπάσματα

Ρωσία: Οι κυρώσεις ευθύνονται για την παγκόσμια επισιτιστική κρίση -  Να απελευθερωθούν οι εξαγωγές σε τρόφιμα και λιπάσματα

Τι ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών μετά τη συνάντηση με αξιωματούχους του  ΟΗΕ - Οι προϋποθεσεις για την επιστροφή στη Συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά 

Σχετικά Άρθρα

Την ευθύνη για την παγκόσμια επισιτιστική κρίση οι ρωσικές αρχές την αποδίδουν στις παράλογες κυρώσεις της Δύσης που προκάλεσαν, μεταξύ άλλων, ελλείψεις σιτηρών και λιπασμάτων κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο κι εκτόξευσαν τις τιμές των τροφίμων παγκοσμίως.
Σε αυτό το πλαίσιο, την απαίτησή της για απρόσκοπτη πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές για τις εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων της επανέλαβε η Ρωσία, μετά την «ενδελεχή ανταλλαγή απόψεων», όπως τη χαρακτήρισε η Μόσχα, με αξιωματούχους του ΟΗΕ.
Σε ανακοίνωσή του που εξέδωσε το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών άφησε αναπάντητο το ερώτημα εάν η Μόσχα είναι έτοιμη να ανανεώσει την πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο και επέτρεψε στην Ουκρανία να ξαναρχίσει τις εξαγωγές σιτηρών, η οποία λήγει στις 19 Νοεμβρίου και έθεσε συγκεκριμένους όρους για την επιστροφή στη συμφωνία.

Τι καταγγέλλει η Μόσχα

Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι 10 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών και άλλων τροφίμων έχουν εξαχθεί από την Ουκρανία στο πλαίσιο της συμφωνίας, συμβάλλοντας στην αποτροπή μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.
Ωστόσο, η Ρωσία έχει επανειλημμένα καταγγείλει ότι οι αποστολές σιτηρών και λιπασμάτων της, αν και δεν περιλαμβάνονται άμεσα τις δυτικές κυρώσεις, ουσιαστικά μπλοκάρονται επειδή οι κυρώσεις περιόρισαν την πρόσβαση των φορτωτών σε χρηματοδότηση, ασφάλιση και λιμάνια.

Επισιτιστική ασφάλεια

Η ανακοίνωση από τη Μόσχα ανέφερε ότι οι αποστολές σιτηρών της Ουκρανίας και η «ομαλοποίηση» των εξαγωγών ρωσικών αγροτικών προϊόντων συνδέονται άρρηκτα με τη διασφάλιση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας.
Αναφορικά με τις συνομιλίες της Παρασκευής 11 Νοεμβρίου 2022, υποστήριξε πως «επιβεβαιώθηκε ότι μόνο η διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων στις παγκόσμιες αγορές θα επέτρεπε να επιτευχθεί σταθερή ομαλοποίηση των τιμών και να διασφαλιστεί η μελλοντική συγκομιδή».

Ενιαία δέσμη μέτρων και σταθεροποίηση των τιμών

Σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι οι ουκρανικές αποστολές σιτηρών και η «ομαλοποίηση» των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων της ίδιας της Ρωσίας αποτελούν αναπόσπαστα μέρη μιας ενιαίας δέσμης μέτρων για τη διασφάλιση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας.
Στην ανάγνωση των συνομιλιών της Παρασκευής, ανέφερε ότι μόνο η απρόσκοπτη πρόσβαση των ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων στις παγκόσμιες αγορές θα καταστήσει δυνατή τη σταθεροποίηση των τιμών.

Η πρόσβαση στο SWFT

Μια ανακοίνωση του ΟΗΕ την Παρασκευή (11/11 )ανέφερε ότι οι συμμετέχοντες "παραμένουν δεσμευμένοι στην εφαρμογή της Πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας και διεξήγαγαν εποικοδομητικές συζητήσεις για τη συνέχισή της".
Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Sergey Vershinin ανέφερε ότι η αποκατάσταση της πρόσβασης στο σύστημα πληρωμών SWIFT για την Rosselkhozbank ήταν ένα βασικό ζήτημα.
«Χωρίς αυτό, φυσικά, απλά δεν μπορούμε να προχωρήσουμε”, είπε, προσθέτοντας ότι η Ρωσία έλαβε διαβεβαιώσεις από τους αξιωματούχους του ΟΗΕ ότι θεωρούν επίσης αυτό το ζήτημα ζωτικής σημασίας.

Η ευθύνη όσων επέβαλαν κυρώσεις

Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Sergey Vershinin δήλωσε στους δημοσιογράφους το Σάββατο.
«Από τη μια πλευρά, μπορούμε να ακούσουμε συζητήσεις για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, για την απειλή της πείνας, ή ακόμη και κατηγορίες κατά της Ρωσίας, αλλά από την άλλη, δεν επιτρέπεται να κάνουμε στοιχειώδη πράγματα δωρεάν από αυτούς που επέβαλαν κυρώσεις και εκείνοι που δείχνουν υπερβολικό ενθουσιασμό στην εφαρμογή αυτών των αγγλικών κυρώσεων - που ορίζεται με τη λέξη «υπερ-συμμόρφωση».
Θίξαμε όλα αυτά τα θέματα στις διαβουλεύσεις», είπε ο υψηλόβαθμος διπλωμάτης.

Αποστολή λιπασμάτων στην Αφρική

Η Ρωσία και οι αφρικανικές χώρες έχουν μια σειρά από συμφωνίες για τις εισαγωγές λιπασμάτων εκεί χωρίς χρέωση, είπε ο Vershinin.
ίναι εκείνο το μέρος των ορυκτών λιπασμάτων που κατασχέθηκαν σε ευρωπαϊκά λιμάνια και τα οποία μπορούμε να εξάγουμε με δικά μας έξοδα.
Τα λιπάσματα θα πάνε επίσης δωρεάν σε αυτές τις αφρικανικές χώρες.
Επιπλέον, συμμετέχουμε σε μια σειρά από έργα με άλλες χώρες», είπε ο Vershinin, σχολιάζοντας τις αναφορές του ΟΗΕ ότι η πρώτη παρτίδα ρωσικών λιπασμάτων που μπλοκάρονται στα ευρωπαϊκά λιμάνια θα πάει στο Μαλάουι την ερχόμενη εβδομάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης