Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία κερδίζει και η Ουκρανία χάνει - Η κόπωση των εταίρων ωθεί τις ΗΠΑ να «πιέσουν» το Κίεβο για συνομιλίες

Η Ρωσία κερδίζει και η Ουκρανία χάνει - Η κόπωση των εταίρων ωθεί τις ΗΠΑ να «πιέσουν» το Κίεβο για συνομιλίες
Οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν τις ουκρανικές επιθέσεις προς το Krasny Liman, σκοτώνοντας πάνω από 60 στρατιώτες
Σχετικά Άρθρα

(upd 6) Οι σημαντικές επιτυχίες που κατέγραψαν οι Ρώσοι στο μέτωπο της Ουκρανίας το Σάββατο (5/11/2022) με σημαντικότερη αυτή στο Donetsk και στο Krasny Liman, όπου ηττήθηκαν οι δυνάμεις του Κιέβου έχοντας βαριές απώλειες, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις τριπλασίασαν την ένταση των εχθροπραξιών σε ορισμένα τμήματα του μετώπου έως και 80 καθημερινές επιθέσεις, οδηγούν τις εξελίξεις, γεγονός που σημαίνει, όπως σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα Washington Post σε μια αλλαγή πολιτικής τις ΗΠΑ, να ζητήσουν από το Κίεβο να αποδείξει στην Μόσχα ότι θέλει διαπραγματεύσεις και συνομιλίες.
Επίκουρικά στην αλλαγή αυτή λειτουργεί και η κόπωση που τίθεται ενάντια στις επιθυμίες και τις προσδοκίες του Κιέβου για αυτόν τον πόλεμο.

Οι ΗΠΑ καλούν το Κίεβο να αποδείξει στη Ρωσία πως θέλει συνομιλίες και διαπραγματεύσεις ειρήνης

Η κυβέρνηση του Joe Biden ενθαρρύνει κατ’ ιδίαν την πολιτική ηγεσία της Ουκρανίας να δείξει πως είναι ανοικτή στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και να απεμπολήσει τη δημόσια άρνησή της να διεξαγάγει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις εάν δεν έχει προηγουμένως εγκαταλείψει την εξουσία ο ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, ανέφερε το Σάββατο 5/11 η εφημερίδα Washington Post.
Επικαλούμενη πηγές ενημερωμένες σχετικά, τις οποίες δεν κατονόμασε, η εφημερίδα εξήγησε πως η προτροπή των Αμερικανών δεν έχει σκοπό να αναγκάσει την κυβέρνηση της Ουκρανίας να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά αποτελεί μάλλον υπολογισμένη κίνηση με σκοπό το Κίεβο να διατηρήσει την υποστήριξη άλλων χωρών, όπου η κοινή γνώμη ανησυχεί πως τροφοδοτεί τη σύρραξη που θα κρατήσει χρόνια.
Πάντα κατά το δημοσίευμα, οι συνομιλίες δείχνουν πόσο περίπλοκη είναι η θέση της κυβέρνησης Biden όσον αφορά την Ουκρανία.
Δημόσια, αμερικανοί αξιωματούχοι δεσμεύονται πως η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να προσφέρει τεράστια ποσά προκειμένου να φθάνει στρατιωτικό υλικό στο Κίεβο για «όσο χρειαστεί», όμως ταυτόχρονα η αμερικανική κυβέρνηση θα ήθελε να δει τον πόλεμο να φθάνει στο τέλος, καθώς έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην παγκόσμια οικονομία, ενώ έχει πυροδοτήσει φόβους για τη χρήση πυρηνικών όπλων.
Η Post σημειώνει ακόμη πως αμερικανοί αξιωματούχοι συμμερίζονται την εκτίμηση ουκρανών ομολόγων τους ότι ο κ. Putin προς το παρόν δεν εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να διαπραγματευτεί, όμως αναγνωρίζουν πως η άρνηση του Volodimir Zelenski να συζητήσει καν μαζί του ενέτεινε τις ανησυχίες σε χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής που πλήττονται περισσότερο από την αύξηση του κόστους των τροφίμων και των καυσίμων.

Ο ρόλος της κόπωσης

«Η κόπωση όσον αφορά την Ουκρανία είναι αληθινό ζήτημα για ορισμένους από τους εταίρους μας», παραδέχτηκε αμερικανός αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται, μιλώντας στην εφημερίδα.
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απάντησαν αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Reuters τους ζήτησε να σχολιάσουν τις πληροφορίες της εφημερίδας.
Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο Jake Sullivan, διαβεβαίωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Κίεβο την Παρασκευή ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία θα συνεχιστεί ανεξαρτήτως αποτελέσματος των ενδιάμεσων εκλογών που διεξάγονται μεθαύριο Τρίτη.

NYT: Εκκένωση του Κιέβου

Στο τραπέζι έχει τεθεί το «αδιανόητο»
, όπως χαρακτηρίζουν οι New York Times, σχέδιο εκκένωσης του Κιέβου, από τον Volodymyr Zelensky στην περίπτωση που καταρρεύσει το σύστημα ηλεκτρισμού, γεγονός πολύ πιθανό καθώς έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από ρωσικούς πυραύλους!
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;
Πως 3 εκατομμύρια κάτοικοι θα πρέπει να εγκαταλείψουν την πόλη μεσούντος του χειμώνα, γεγονός που αποτελεί μια δραματική τροπή του πολέμου, ενώ  ήδη ετοιμάζονται 1.000 θερμαινόμενα καταφύγια.
Η κατάσταση όπως αποκαλύπτουν οι New York Times, είναι ήδη δύσκολη με το 40% της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας να έχει υποστεί ζημιά ή να έχει καταστραφεί.
Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, η πόλη ετοιμάζει 1.000 θερμαινόμενα καταφύγια που μπορούν επίσης να προστατεύσουν τους αμάχους από τους ρωσικούς πυραύλους.

Τα περισσότερα βρίσκονται εντός εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων, αλλά οι αρχές ζήτησαν να μην αναφέρονται οι ακριβείς τοποθεσίες τους για να μην γίνουν εύκολοι στόχοι.
Για να αποτρέψει την πλήρη αποτυχία του δικτύου, η εθνική εταιρεία ενέργειας της Ουκρανίας δήλωσε το Σάββατο ότι θα συνεχίσει να επιβάλλει κυλιόμενες διακοπές ρεύματος σε επτά περιοχές.
Η τεράστια πίεση στην ικανότητα της Ουκρανίας να παρέχει ισχύ είναι το αποτέλεσμα του εκτεταμένου βομβαρδισμού από τις ρωσικές δυνάμεις κρίσιμων ενεργειακών υποδομών σε ολόκληρη τη χώρα, μια τακτική που σύμφωνα με τους αναλυτές έχει καταφύγει ο πρόεδρος Vladimir Putin της Ρωσίας καθώς τα στρατεύματά του έχουν υποστεί επανειλημμένες αποτυχίες στο πεδίο της μάχης.

Οι ζημιές που προκλήθηκαν από τα ρωσικά πλήγματα έχουν προκαλέσει νέα ταλαιπωρία στους πολίτες της Ουκρανίας και ανάγκασαν τους αξιωματούχους να αναλογιστούν την πιθανότητα περαιτέρω ζημιάς να τους καταστήσει ανίκανους να παρέχουν βασικές υπηρεσίες.
«Κατανοούμε ότι εάν η Ρωσία συνεχίσει τέτοιες επιθέσεις, μπορεί να χάσουμε ολόκληρο το ηλεκτρικό μας σύστημα», δήλωσε ο Roman Tkachuk, διευθυντής ασφαλείας της δημοτικής κυβέρνησης του Κιέβου, σε συνέντευξή του, μιλώντας για την πόλη.
Οι αξιωματούχοι της πρωτεύουσας έχουν ενημερωθεί ότι είναι πιθανό να έχουν τουλάχιστον 12 ώρες ειδοποίηση ότι το δίκτυο ήταν στα πρόθυρα της αποτυχίας.

Επί του πεδίου - Οι Ουκρανοί βομβάρδισαν φράγμα

Το φράγμα στην υπό ρωσική κατοχή περιοχή της Ουκρανίας Nova Kakhovka καταστράφηκε από βομβαρδισμό των ουκρανικών δυνάμεων, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα την υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.
Το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass επικαλέστηκε έναν εκπρόσωπο της υπηρεσίας, σύμφωνα με τον οποίο μια ρουκέτα εκτοξεύτηκε από ένα αμερικανικής κατασκευής πυραυλικό σύστημα HIMARS και έπληξε τον υδροφράκτη του φράγματος προκαλώντας ζημιές.

Ο αξιωματούχος είπε ότι πρόκειται για μια «προσπάθεια να δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια ανθρωπιστική καταστροφή» με την υπερχείλιση του φράγματος.

Το τεράστιο φράγμα της Nova Kakhovka , που εμποδίζει το ρεύμα του ποταμού Δνείπερου στην Kherson, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις προελαύνουν, έχει προσλάβει στρατηγική σημασία τις τελευταίες εβδομάδες.

Αμετάβλητη η κατάσταση στην Kherson

Οι ρωσικές δυνάμεις διατηρούν άθικτη την αμυντική γραμμή στην περιοχή Kherson, παρά τις προσπάθειες της Ουκρανίας να τη διασπάσει, δήλωσε την Κυριακή (6/11/2022) ο Kirill Stremousov, αντικυβερνήτης της περιοχής.
«Η κατάσταση στην περιοχή Kherson είναι αμετάβλητη.
Παρά τις συνεχείς προσπάθειες των Ναζί να σπάσουν την αμυντική γραμμή, τα στρατεύματά μας την κρατούν», έγραψε στο κανάλι του στο Telegram.
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων κοντά στην Kherson, δήλωσε νωρίτερα ο Kirill Stremousov.
«Πολλές μονάδες συγκεντρώνονται, με ολοένα και περισσότερα τεθωρακισμένα οχήματα και τανκς», είπε σε βίντεο που αναρτήθηκε στο κανάλι του στο Telegram.
Η εκκένωση των κατοίκων στην αριστερή όχθη του ποταμού Δνείπερου και σε άλλες ρωσικές περιοχές συνεχίζεται, πρόσθεσε.
«Οι άνθρωποι στην πόλη μπορούν ακόμα να φύγουν από τη δεξιά όχθη ελεύθερα», σημείωσε.

ZelenslyΣφοδρές ρωσικές επιθέσεις στην περιοχή του Donetsk

Η Ρωσία υφίσταται μεγάλες απώλειες στις συνεχιζόμενες «σκληρές» επιθέσεις στην ανατολική περιοχή του Donetsk, αλλά ταυτόχρονα προετοιμάζει και νέες επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές της, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky, όπως μεταδίδει το Reuters.
«Οι πολύ σφοδρές ρωσικές επιθέσεις στην περιοχή του Donetsk συνεχίζονται.
Ο εχθρός υφίσταται σοβαρές απώλειες εκεί», είπε στη νυχτερινή του ομιλία.
Ίδιος ανέφερε ακόμα ότι η Ρωσία «συγκεντρώνει δυνάμεις και μέσα για μια πιθανή επανάληψη μαζικών επιθέσεων στις υποδομές μας, με πρωταρχικό στόχο την ενέργεια».

Χτύπησαν ανθρακωρυχείο

Πυρκαγιά ξέσπασε σε σωλήνα του αεραγωγού σε ανθρακωρυχείο στο Donetsk ως αποτέλεσμα βομβαρδισμού από ουκρανικά στρατεύματα, δήλωσε την Κυριακή (6/11/2022) ο δήμαρχος της πόλης, Alexey Kulemzin.
«Μια επίθεση προκάλεσε πυρκαγιά σε έναν σωλήνα αερίου του αεραγωγού του ανθρακωρυχείου Zasyadko», έγραψε στο κανάλι του στο Telegram.
Το ανθρακωρυχείο δέχεται συχνά βομβαρδισμούς από ουκρανικά στρατεύματα και οι ανθρακωρύχοι πρέπει να εργάζονται χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Ρωσική νίκη στο Donetsk

Τα ρωσικά στρατεύματα νίκησαν τις ουκρανικές δυνάμεις νότια του Donetsk σκοτώνοντας πάνω από 120 στρατιώτες, δήλωσε εξάλλου ο Konashenkov. «Νότια του Donetsk, μονάδες πυροβολικού επικράτησαν των ουκρανικών δυνάμεων κοντά στους οικισμούς Novomikhailovka, Pavlovka και Vremevka, Πάνω από 120 ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, ενώ δύο τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, δύο τεθωρακισμένα οχήματα, ένα φορτηγό και δύο μηχανοκίνητα οχήματα σκοτώθηκαν καταστράφηκε», διευκρίνισε.

«Χειρουργικά» πλήγματα κατέστρεψαν τις υποδομές ενέργειας και ύδρευσης σε επτά ουκρανικές περιφέρειες

Περιορισμοί ρεύματος θα τεθούν σε ισχύ σε τουλάχιστον επτά περιφέρειες της Ουκρανίας σύμφωνα με την κρατική εταιρεία ενέργειας Ukrenergo, όπως μεταδίδει το CNN το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022.
Ξεκινώντας στις 6 π.μ. τοπική ώρα  η κρατική επιχείρηση κοινής ωφέλειας θα περιόριζε την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές στις ακόλουθες περιοχές, σύμφωνα με μια ανάρτηση στο Telegram: Κίεβο, περιφέρεια Κιέβου, περιοχή Τσερνιχίβ, περιοχή Τσερκάσι, περιοχή Ζιτομίρ, περιοχή Σούμι , περιοχή Χάρκοβο και περιοχή Πολτάβα.
«Οι εργασίες επισκευής και αποκατάστασης συνεχίζονται όλο το εικοσιτετράωρο», έγραψε η Ukrenergo.
Η Ουκρανία αντιμετωπίζει ευρεία επίθεση σε κρίσιμες υποδομές και πηγές ενέργειας από τις αρχές Οκτωβρίου.
Μόνο αυτή την εβδομάδα, οι ρωσικές επιθέσεις σε υποδομές ζωτικής σημασίας στις περιοχές Κιέβου, Cherkasy, Kirovohrad, Kharkiv και Zaporizhzhia έχουν αφήσει εκατομμύρια χωρίς ρεύμα και νερό κατά διαστήματα.


Οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν τις ουκρανικές επιθέσεις προς το Krasny Liman, σκοτώνοντας πάνω από 60 στρατιώτες,
δήλωσε το Σάββατο (5/11) ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, αντιστράτηγος Igor Konashenkov.

«Στην κατεύθυνση του Krasny Liman, οι επιθέσεις τριών τακτικών ομάδων της Ουκρανίας προς τους Stelmakhovka, Ploshchanka και Kremennaya στη Λαϊκή Δημοκρατία του Lugansk αποκρούστηκαν», σημείωσε. Καταστράφηκαν ένα τανκ, δύο θωρακισμένα οχήματα μάχης, τρία φορτηγά και ένα μηχανοκίνητο όχημα.

a_7.jpg
b_11.jpg
c_9.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης