Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο ανταγωνισμός Γαλλίας - Γερμανίας τορπιλίζει τη Σύνοδο Κορυφής - Προς ενεργειακή ασφυξία λόγω ακρίβειας οι πολίτες της ΕΕ

Ο ανταγωνισμός Γαλλίας - Γερμανίας τορπιλίζει τη Σύνοδο Κορυφής - Προς ενεργειακή ασφυξία λόγω ακρίβειας οι πολίτες της ΕΕ
Η ενεργειακή κρίση αυξάνει την ένταση ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία…
Σχετικά Άρθρα

Προς ρήξη με κύριο μοχλό την ενεργειακή κρίση βαίνουν οι γαλλογερμανικές σχέσεις, με τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron να υποστηρίζει ότι το Βερολίνο κινδυνεύει να απομονωθεί στην Ευρώπη.
Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του μπλοκ συνήθως προσπαθούν να δείξουν ενωμένες και συντονίζονται πριν από συναντήσεις με τους ομολόγους τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο φαίνεται πλέον πως οι διαφορές είναι πολύ βαθιές και δεν μπορούν να σβήσουν.
Σύμφωνα με τον Macron, είναι σημαντικό να επιτευχθεί ομοφωνία μεταξύ των κρατών μελών και κάλεσε τους Γερμανούς να κάνουν πίσω βήματα, ώστε να μην απομονωθούν.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών του, Bruno Le Maire, είπε ότι οι δύο χώρες πρέπει να ξεκινήσουν εκ νέου να συνομιλούν σε διάφορους τομείς για να συμπήξουν ένα ισχυρότερο μέτωπο, καθώς ο πόλεμος είναι στο κατώφλι της Ευρώπης.
«Είναι εύκολα τα πράγματα αυτή τη στιγμή; Όχι.
Είναι κατανοητό αυτό; Ναι», είπε ο Le Maire σε διάσκεψη που διοργάνωσε το Cabinet ARC.
«Αυτό θα πρέπει να μας οδηγήσει σε έναν στρατηγικό επαναπροσδιορισμό των σχέσεων μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας».
Υπενθυμίζεται πως οι σχέσεις είχαν διαρρηχθεί πρόσφατα καθώς οι δύο γείτονες συγκρούστηκαν για ζητήματα όπως οι ενεργειακές υποδομές, η πυρηνική ενέργεια, η αποστολή όπλων στην Ουκρανία και κοινά αμυντικά έργα.
Ο γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz αντιμετωπίζει ευρύτερες πιέσεις λόγω της απροθυμίας του να αφήσει την ΕΕ να λάβει μέτρα επιβολής ανώτατης τιμής στο φυσικό αέριο, καθώς μάλιστα το ενεργειακό κόστος απειλεί να ωθήσει το μπλοκ σε ύφεση.
Επίσης, η Γερμανία τρόμαξε τους εταίρους της στην ΕΕ όταν τους εξέπληξε με την εκδήλωση της πρόθεσής της να δαπανήσει 200 δισεκατομμύρια ευρώ για να προστατεύσει την οικονομία της, εντείνοντας την ανησυχία ιδιαίτερα σε γείτονές της με λιγότερη δημοσιονομική ισχύ.
Ο Macron είπε ότι θα συζητήσει με τον Scholz και άλλους ευρωπαίους ηγέτες την ανάγκη για περισσότερη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, με δάνεια και μηχανισμούς εγγυήσεων.
Η κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας διχάζεται στο θέμα, με τον υπουργό Οικονομικών Christian Lindner να λέει ότι δεν χρειάζονται νέα μέσα, δεδομένου ότι υπάρχουν ακόμη πόροι σε άλλα ταμεία και ότι η οικονομία είναι αρκετά ισχυρή.
Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας πραγματοποίησαν σύντομη διμερή συνάντηση κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής την Πέμπτη 20 Oκτωβρίου.
(Θα έχουν την ευκαιρία για συνομιλίες για θέματα όπως η ενέργεια και τα οικονομικά της ΕΕ την επόμενη Τετάρτη, όταν ο Scholz θα πάει στο Παρίσι, σύμφωνα με αξιωματούχο του γραφείου του Macron). 


Oι προτάσεις Draghi


Αξιωματούχος που γνωρίζει τις κεκλεισμένων των θυρών συζητήσεις μετέφερε αρχικά τις αντιδράσεις Ιταλίας και Βελγίου για το ζήτημα του πλαφόν στο φυσικό αέριο.
«Μας ζητούν να δείξουμε αλληλεγγύη στο μοίρασμα ενέργειας, αλλά δεν υπάρχει αλληλεγγύη στις εκκλήσεις μας για συγκράτηση των τιμών», είπε ο Μario Draghi.
«Αυτός ο τρόπος σκέψης έχει ήδη προκαλέσει τεράστια ζημιά: χρηματοδοτήσαμε τον πόλεμο του (Ρώσου προέδρου) Putin, προκαλέσαμε την ύφεση», πρόσθεσε.
Όπως λέγεται, ο Draghi κατά τη σημερινή παρέμβασή του αναφέρθηκε στην ανάγκη να υιοθετηθεί πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και να γίνει πράξη η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο απερχόμενος Ιταλός πρωθυπουργός τάχθηκε κατά των αυτόνομων πρωτοβουλιών εκ μέρους χωρών που διαθέτουν μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο, διότι η προσέγγιση αυτή μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις σε ό,τι αφορά την ενότητα της Ευρώπης.
Ο Draghi τάχθηκε, επίσης, υπέρ της έγκρισης κοινών, ευρωπαϊκών δαπανών, ώστε να αντιμετωπιστεί η φάση της οικονομικής ύφεσης. «Δεν πρόκειται για θέμα αλληλεγγύης, αλλά για προστασία της εσωτερικής αγοράς», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός, τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη να εγκριθεί ένα ισχυρό ευρωπαϊκό ταμείο, με στόχο όχι μόνον τις επενδύσεις, αλλά και την συγκράτηση των τιμών.
Πέρα από τις διαφωνίες σχετικά με το αν και πώς να τεθεί πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, οι ηγέτες της ΕΕ διαφωνούν επίσης σχετικά με τα σχέδια δαπανών από τις εύρωστες οικονομικά χώρες, για τα οποία άλλοι καταγγέλλουν ότι είναι άδικα και υπονομεύουν τον ανταγωνισμό στην ενιαία αγορά του μπλοκ.

Politico: Νέο κείμενο συμπερασμάτων

Στο πιο πρόσφατο κείμενο συμπερασμάτων που έφτασε στη Σύνοδο Κορυφής, προστέθηκε η επισήμανση προς τις κυβερνήσεις να αποφύγουν τη στρέβλωση της ενιαίας αγοράς με κινήσεις για χαμηλότερους λογαριασμούς ενέργειας, κάτι που έκανε η Γερμανία με το περιβόητο πακέτο ύψους 200 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το νέο προσχέδιο, οι όποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν από κάθε κράτος ξεχωριστά, να μην επηρεάζουν την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και να ανταποκρίνονται στους όρους ακεραιότητας της ενιαίας αγοράς.
Επιπλέον, στο κείμενο προστέθηκε ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει μία ανάλυση κόστους-οφέλους και να προετοιμάσει μία πρόταση για ένα προσωρινό πλαίσιο που θα περιορίζει τις τιμές του φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.


Παραμένει ο διχασμός

Ωστόσο, οι χώρες παραμένουν τόσο διχασμένες όσο ήταν και πριν και από μήνες σχετικά με το εάν και πως θα περιοριστούν οι τιμές του φυσικού αερίου για να περιοριστεί ο υψηλός πληθωρισμός και να αποτραπεί η ύφεση, αφού η Ρωσία έκοψε τις ροές φυσικού αερίου μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.
Ενώ 15 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Πολωνίας, πιέζουν για κάποια μορφή ανώτατου ορίου, αντιμετωπίζουν έντονη αντίθεση από τη Γερμανία και την Ολλανδία, που προειδοποιούν ότι ένα πλαφόν στο φυσικό αέριο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα των προμηθειών.
«Μια συμφωνία είναι εξαιρετικά απίθανη...
Οι απόψεις φαίνεται να απέχουν πολύ μεταξύ τους» δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ πριν από τις σημερινές συνομιλίες.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης